Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Paralympisch Talent Centrum

Paralympisch Talent Centrum is  in 2011 opgericht en gevestigd op RV Willem 3.

Uitgangspunt:
Talentvolle roeiers met een lichamelijke of visuele handicap uit het hele land kunnen bij het PTC onder begeleiding trainen. Zo kunnen ze zich samen ontwikkelen tot toproeiers. Het PTC is ondergebracht bij de Amsterdamse roeivereniging Willem III.

Het is voor een roeier met een handicap vanwege het beperkte aantal roeiers in Nederland lastig om zelfstandig op een vereniging op topsportniveau te trainen. Het talentcentrum is een centraal co÷rdinatiepunt voor roeiers die op topniveau willen roeien.  
Op het PTC worden ook trainingen verzorgd door een ervaren coachteam dat op vrijwillige basis werkt.

Traject
Het traject naar Paralympische Spelen begint op je eigen roeivereniging. Je leert roeien en je bouwt conditie op. In het begin maakt het niet uit of je scullt (twee riemen) of boordroeit (ÚÚn riem). Het conditie opbouwen houdt in dat je lichaam went aan zes keer trainen in de week. Boot, roei-ergometer en krachttrainingen staan hierin centraal.

Volgende stap is deelname aan de talentengroep. De eisen hiervoor zijn dat je redelijk kunt roeien en in staat bent om zes keer in de week te trainen. Je kunt uitgenodigd worden voor deze groep op grond van je ergometerscore. Dat houdt in dat je volgens onderstaand schema minimaal een score van nationaal talent moet behalen om uitgenodigd te worden voor een training bij de talenten groep.
Vanuit de talenten groep kun je op basis van resultaten doorstromen naar de paralympische selectie groep.

Limieten ergometer [.pdf]
[download] 

Tips

  • Overtuig mensen van je doel, het traject naar de Paralympische Spelen is lang en zwaar en je redt het niet zonder support van je omgeving.
  • Probeer terecht te komen in een goed lopende boot die ook wedstrijden roeit. Dat kan ook een veteranenboot zijn en hoeft niet per definitie een boot met alleen roeiers met een beperking te zijn.
  • Laat je classificeren zie ook het kopje classificaties voor meer informatie hierover.
  • Doe mee aan de wedstrijden die para-roei-velden uitschrijven. Zie [Wedstrijdkalender]
Heb je als roeier interesse in aangepast roeien, vragen over starten met roeien en eventuele aanpassingen, of wil je als vereniging informatie, neem dan contact op met Margriet Zietse, medewerker KNRB via a-roeien@knrb.nl.

Lees ook voor informatie op de site van NOC*NSF: http://www.paralympisch.nl/.