Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Nieuwsbrief april 2011

Nieuwsbrief aangepast roeien april 2011
U leest de eerste uitgave van de nieuwsbrief aangepast roeien, bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom roeien voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. U zult viermaal per jaar een nieuwsbrief ontvangen.

Kennismakingsprogramma’s verenigingen

Vanaf juni 2010 is de KNRB in samenwerking met NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation gestart met een sportstimuleringsprogramma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap. Enkele verenigingen hebben in het kader van het programma al activiteiten opgestart.
Roeivereniging Breda voert in samenwerking met Breda Actief vanaf maart een kennismakingsprogramma uit voor jongeren van revalidatiecentrum Revant en de mytylschool in Breda. Roeivereniging het Spaarne heeft vanaf april enkele kennismakingslessen voor revalidanten van revalidatiecentrum Heliomare in de planning staan. In Amsterdam wordt een samenwerking opgezet met de mytylschool en revalidatiecentrum Reade.
Special Heroes is een project dat zoveel mogelijk leerlingen met een beperking in de leeftijd van 6 tot 20 jaar wil laten ervaren hoe leuk sport en bewegen is. Dit doen ze door middel van een uitgebreid sportstimuleringsprogramma, dat in nauw overleg met de scholen wordt uitgevoerd. Leerlingen krijgen zo volop de kans uitgebreid kennis te maken met sport- en beweegactiviteiten. Dit is ook een mogelijkheid voor roeiverenigingen die hun aanbod  willen verbreden. Kijk ook op www.specialheroes.nl.

Opening Paralympisch TalentCentrum (PTC)

Op 26 maart 2011 is het Paralympisch TalentCentrum op roeivereniging Willem III officieel geopend door Eric van der Burg, wethouder Sport van Amsterdam. Dit centrum biedt talentvolle roeiers met een handicap sinds oktober een plek om samen te trainen onder professionele begeleiding. Paul Hartog is in dienst als paralympisch talentcoach.

Onlangs heeft het PTC door een subsidie van Stichting Roeivalidatie drie nieuwe boten in ontvangst mogen nemen. Dit zijn zogenaamde vaste bank boten: twee skiffs met drijvers en een twee. Op internationale wedstrijden is alleen dit soort boten toegestaan. Geheel onverwacht boden de Vrienden van Reade nog een aangepaste skiff aan voor gebruik door gehandicapte roeiers in Amsterdam. Roeiers met ambitie kunnen zich aanmelden via a-roeien@knrb.nl.

Kinderclinic

In samenwerking met Stichting Smiles werd een roei-clinic aangeboden voor kinderen met een visuele of lichamelijke handicap. Zes kinderen en hun broertjes en zusjes deden met veel plezier mee!

 

 

Empacher en Filipi ook aangepast materiaal

Tot voor kort was Wintech de enige leverancier die aangepast materiaal maakte. Nu heeft ook Empacher een boot op de markt gebracht. Zie ook de website. Overigens zijn drijvers en stoeltjes ook apart te verkrijgen om reguliere boten aan te passen. Vaste bankjes zijn bedoeld voor de roeiers die geen of onvoldoende beenfunctie hebben om te kunnen trappen.

Enquête

In oktober 2010 heeft een groot aantal roeiverenigingen een KNRB-enquête over aangepast roeien ingevuld. De gegevens zijn verwerkt in een verslag en naar de verenigingen en samenwerkingspartners verstuurd. De resultaten geven een duidelijk beeld van het aangepast roeien in Nederland en hoe dit binnen verschillende verenigingen aangeboden wordt. Ook biedt het de KNRB een startpunt om vanuit te werken en het programma door te zetten.
Enquete aangepast roeien [.pdf][download].

Evenementen voor roeiers met een beperking

Aangepaste Nationale Wedstrijden
De Skiffhead heeft aangepaste roeinummers opgenomen in het programma. Naar verwachting zullen ook de Hollandia en een vijftal andere wedstrijden deze mogelijkheid gaan bieden. Er zullen voor verschillende klassen velden worden uitgeschreven, waarbij er ook alternatieve velden zullen zijn. Een LTA roeier kan bijvoorbeeld in een tandemconstructie met een reguliere roeier varen en een TA roeier kan uitkomen in een skiff. Zie deze [pagina] voor meer informatie.

Nationale Roeitocht (NAR)
Ieder jaar wordt er een Nationale tocht Aangepast Roeien (NAR) gehouden. In 2011 organiseren de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne en de KNRB deze tocht op zaterdag 25 juni. Op deze dag worden twee tochten uitgezet en aan het einde van de middag wordt voor de liefhebbers een wedstrijd gehouden over een afstand van ca. 450 meter. Men kan zich opgeven via de link op de site van de KR&ZV Het Spaarne, http://www.hetspaarne.nl/, of via nar@hetspaarne.nl.

AEGON Nationaal Schoolroei Kampioenschap
Op 27 mei wordt het AEGON Nationaal Schoolroei Kampioenschap op de Bosbaan gehouden. Ook leerlingen met een handicap kunnen met hun school mee doen.

Kalender

 7/8 mei ZRB
 14/15 mei      Proteus-Eretes in ’t Lang 
 15 mei Spaarne Lente Race 
 21/22 mei ARB
 27 mei AEGON NSRK
 18/19 juni Martini Regatta
 25 juni Nationale tocht Aangepast Roeien
 25/26 juni Koninklijke - Holland Beker
 14 sep Open dag Johan Cruyff Foundation 
 17 sep Erasmus Sprints
 24 sep Eemhead 
 8 okt Para Regatta Breda 
 9 okt Talentdag paralympsiche sporten NOC*NSF 
 23 okt Goudse Mijl 
 10 dec NKIR 

Zwangerschapsverlof

Vanaf april tot augustus zal Margriet Zietse de taken waarnemen tijdens het zwangerschapsverlof van Joke Davio.

U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen aan a-roeien@knrb.nl.

Aangepast roeien wordt mede mogelijk gemaakt door: