Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Nieuwsbrief juli 2011

De nieuwsbrief aangepast roeien is bedoeld voor iedereen die geďnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom roeien voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. De nieuwsbrief verschijnt viermaal per jaar.

Activiteiten programma A-roeien

In het kader van het programma aangepast roeien is een aantal activiteiten georganiseerd.

Amsterdam
Op de Mytylschool Amsterdam zijn twee indoor-lessen gegeven tijdens de gymnastieklessen. G-Spirit organiseerde samen met onder andere de KNRB een sportkennismaking voor de Visio leerlingen Amsterdam in het Ronald McDonald Centre.

Begin juli organiseerde de combinatiefunctionaris Thea Emke op de RV RIC een waterdag voor deze visueel gehandicapte leerlingen. Een samenwerking komend schooljaar van Special Heroes, de Visioschool Amsterdam en de combinatiefunctionaris wordt nu verder uitgewerkt.


Samen met Revalidatiecentrum Reade organiseerde de Amsterdamse Stichting Minder Valide Roeien (ASMR, subvereniging van Willem III) op 9 juli een watermiddag. Er zijn dit jaar al enkele revalidanten van Reade lid geworden bij ASMR en ook tijdens deze middag hebben meerdere mensen zich aangemeld voor een nadere kennismaking. Zie ook http://www.asmr.nl/.
Bij de jongerenclinic op R.V. Willem III hebben de belangstellenden onder leiding van een ervaren instructeur op het water kunnen kennismaken met roeien.

Haarlem
Het Spaarne organiseerde kennismakingslessen voor revalidanten van Heliomare. Deze waren een succes. Eén van de deelnemers heeft zich al als lid aangemeld.

Breda
Op Roeivereniging Breda is onder andere geroeid met jongeren van Revalidatiecentrum Revant en de Mytylschool Breda. Een ploeg van de Mytylschool heeft meegedaan aan het schoolroei kampioenschap. Ook in andere regio’s vindt dit soort samenwerkingen plaats.

Zwolle
Roeivereniging Zwolle organiseerde een kennismakingsdag samen met Revalidatiecentrum de Vogellanden.

Beurzen en kampen

Om het roeien onder de aandacht te brengen bij jongeren met een lichamelijke of visuele beperking gaan instructeurs en coaches regelmatig naar beurzen en open dagen. Ook stimuleren we de opname van roeien in het aanbod van sportkampen.

Roeien is bij uitstek geschikt voor visueel gehandicapten omdat ze zonder aanpassingen in een ploeg kunnen meevaren. Over het algemeen kunnen ze instromen in het instructie traject wat elke roeivereniging aanbiedt, mits er instructie wordt gegeven in gestuurde boten of een twee met een ziende ploeggenoot. Op elk niveau kunnen ze daarna meevaren en deelnemen aan toertochten, wedstrijden en toproeien. In de paralympische 4+ mogen twee visueel gehandicapten meedoen.

Tijdens de Ziezo beurs in Houten, dé beurs over leven met een visuele beperking, was er veel belangstelling voor de indoor roei-apparaten. Zie ook http://www.ziezo.org/.

Tijdens het sportkamp voor blinde en slechtziende jongeren in september rondom het Loo Erf in Apeldoorn is roeien één van de sporten waarmee kan worden kennisgemaakt. Dit sportkamp wordt georganiseerd door de NVBS in samenwerking met NOC*NSF en haar aangesloten nationale sportbonden. Op RV De Grift kan er geroeid worden. Aanmelden kan via http://www.nvbs.nl/.

Kennismaken met roeien wordt waarschijnlijk ook opgenomen in het programma van International Paralympic Youth Camp dat dit jaar eind september in Nederland wordt gehouden.

Overige evenementen

Nationale Tocht Aangepast Roeien
Op 25 juni ontving Roeivereniging Het Spaarne met veel egards minder valide roeiers en hun begeleiders, totaal 140 deelnemers. Het weer zat niet echt mee die dag maar de meeste ploegen roeiden gewoon door en anderen namen na de korte tocht plaats in de rondvaart boot. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel en een heerlijke maaltijd. Zie een verslag op de KNRB-website.

AEGON Nationaal SchoolRoei Kampioenschap

Op 27 mei werd het AEGON NSRK verroeid. Aan de het onderdeel voor aangepaste roeiers deden vijf ploegen mee. De vier van Mytylschool De Schalm uit Breda deed in zijn wedstrijd niet onder voor valide roeiers en werd tweede. De Graham Bellschool won de C2. Zie hiervoor ook www.knrb.nl/nsrk.

Paralympisch Talentcentrum

Het Paralympisch Talentcentrum (PTC) geeft begeleiding aan talentvolle roeiers met een handicap. Zij hebben de mogelijkheid om twee maal per week te trainen onder begeleiding van een professionele bondscoach. De talent ploeg heeft mee gedaan aan diverse nationale wedstrijden.

Dankzij de medewerking van de wedstrijdorganisaties zijn er paralympische nummers en speciale aangepaste nummers uitgeschreven. De speciale nummers maakten het mogelijk dat een mindervalide roeier met een valide roeier samen in 2- uit komt. Zo heeft Harriet van Ettekoven, drievoudig Olympische roeister, haar expertise en ervaring  kunnen delen met Nanette van Ewijk. De talentploeg heeft hard getraind, voor het eerst timetrails gevaren en geprobeerd de limiet voor deelname aan de Wereldkampioenschappen te halen. Helaas is dat nog niet gelukt, maar de progressie van veelal beginner tot wedstrijdroeier is enorm.

Opleidingen

De cursus Roei-instructeur aangepast roeien niveau 2, (RIAR-2), wordt gegeven in oktober-november. De cursus is eenmaal eerder gegeven en wordt op dit moment verder aangepast en voorzien van meer beeldmateriaal. Instructeurs en coaches van niveau 2 die belangstelling hebben voor het aangepaste roeien kunnen hun kennis uitbreiden met de module aangepast roeien. Deze modulecursus wordt gegeven in oktober. Voor nadere informatie en opgeven kijk op: www.knrb.nl/opleidingen.

Kalender

 14 sep   Open dag Johan Cruyff Foundation 
 17 sep   Erasmus Sprints
 24 sep   Eemhead 
 8 okt   Para Regatta Breda 
 9 okt   Talentdag paralympische sporten NOC*NSF 
 23 okt   Goudse Mijl 
 10 dec   NKIR 

Zwangerschapsverlof

Vanaf eind juli zal Joke Davio terugkeren van haar zwangerschapsverlof.

U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen aan a-roeien@knrb.nl.

Programma aangepast roeien.
De KNRB voert met ondersteuning van NOC*NSF en de Johan Cruijff Foundation een sportstimuleringsprogramma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap uit.
Aangepast roeien wordt mede mogelijk gemaakt door: