Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Nieuwsbrief oktober 2011

De nieuwsbrief aangepast roeien is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom roeien voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. De nieuwsbrief verschijnt viermaal per jaar.

Download de versie voor visueel beperkten [.doc] [download]

Programma Aangepast Roeien

De KNRB voert met ondersteuning van NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation een sport stimulering programma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap uit. Meer weten over aangepast roeien? Bekijk de informatie op www.knrb.nl/aangepastroeien.

Verenigingen die de samenwerking met een revalidatiecentrum aangaan en verstevigen zijn:
Breda: werkt samen met Revant en mytylschool,
Het Spaarne met Heliomare,
Zwolsche met Vogellanden,
Willem III / ASMR met Reade en Mytylschool,
Stichting Roeivalidatie,
Triton en Orca met Hoogstraat,
RIC werkt samen met de Visioschool.

Wilt u ook ondersteuning van de KNRB in het opzetten van een samenwerking met een revalidatiecentrum of een andere instelling, dan is dat op verschillende manieren mogelijk. Laat het weten via a-roeien@knrb.nl.

Bruikleen materiaal
Voor verenigingen die een start willen maken met aangepast roeien of bepaalde aanpassingen willen uit proberen heeft de KNRB materiaal ter beschikking.
• Set zijdrijvers
• Adaptive Seat standaard
• Adaptive Seat slingseat
• Orthese voor verbeterde handfunctie (links/rechts)
• Zwemvesten
Zie de [Materiaal uitleen] voor meer informatie. De KNRB werkt aan een manier om ook boten met een vaste bank beschikbaar te stellen.
Voor roeiers met een visuele handicap is er een nieuwe handige applicatie beschikbaar voor de roei-ergometer. De iOS applicatie is ontworpen voor Apple iPad, iPhone of iPod touch en geeft de prestatiegegevens weer van je Concept2 roei-ergometer.
[Lees meer]

Versterking Aangepast Roeien
Margriet Zietse, die Joke Davio verving tijdens haar zwangerschapsverlof, blijft een dag in de week bij de KNRB inzetbaar voor het aangepast roeien.

Roeiers PTC bij open dag JCF
Op 14 september vond de jaarlijkse Open Dag plaats van de Johan Cruyff Foundation (JCF). De Open Dag is hét evenement van het jaar voor de JCF. Tijdens deze dag krijgt een groot aantal projecten en organisaties voor kinderen met een beperking de gelegenheid om hun sport te presenteren.

Ook de KNRB was aanwezig met een stand. In samenwerking met Concept2 gaven roeiers van het Paralympisch Talentcentrum Agmaja Kolman, Esther van der Loos, Tycho Herf en Nanette van Ewijk workshops ergometeren aan de geinteresseerde kinderen. Het begeleidingsteam van de talentgroep en Vincent en Tycho Muda waren aanwezig om ondersteuning te bieden.

Kinderen met en zonder beperking die zich inschrijven voor deze dag kunnen kijken naar, maar vooral deelnemen aan ruim dertig verschillende sporten en activiteiten. De Open Dag van de JCF staat altijd in het teken van bewustwording en integratie, waarbij kinderen met en zonder beperking de mogelijkheid wordt geboden om samen te sporten en te spelen.

Zie ook http://www.cruyff-foundation.org/.

Nationale tocht Aangepast Roeien 2012
De Commissie Aangepast Roeien heeft Roeivereniging de Zwolsche benaderd om de Nationale tocht Aangepast Roeien (NAR) in 2012 te organiseren. De Zwolsche heeft hierop positief gereageerd. De NAR 2012 vindt plaats op 9 juni in Zwolle.

Kennisdelingsbijeenkomsten
In december en januari organiseert de KNRB een drietal kennisdelingsbijeenkomsten bij verenigingen. Vertegenwoordigers van aangepast roeien worden hier uitgenodigd om kennis en ervaring te delen. Ook wanneer u nog geen aanbod voor aangepast roeien heeft, bent u van harte welkom. Binnenkort ontvangt u meer informatie.

Promomateriaal Aangepast Roeien
De KNRB en de Johan Cruyff Foundation hebben folders en posters gemaakt voor aangepast roeien. Wilt u die gebruiken voor promotiedoeleinden, stuur dan een email aan a-roeien@knrb.nl. Bekijk ook online de folder Aangepast Roeien [.pdf] [download].
Wilt u bekendheid geven aan de activiteiten die uw vereniging uitvoert? Laat het weten!

Overige evenementen

Para Regatta en ParaGames Breda
Donderdagavond 6 oktober werden de ParaGames Breda geopend op de Grote Markt van Breda. De Paragames zijn het grootste sportevenement voor gehandicapten in Europa. Rita van Driel reikte in het stadhuis de erkenning voor het toernooi uit namens het International Paralympics Committee. Dit gebeurde in aanwezigheid van het Gemeentebestuur en Agmaja Kolman, ambassadrice van de ParaGames en lid van RV Breda.

Op vrijdagmorgen 7 oktober was RV Breda live in beeld bij Nederland 1 in het programma “Vandaag de dag”. Een unieke gebeurtenis! ’s Middags zijn clinics voor alle sporten gehouden in het Racketcentrum, niet ver van de roeivereniging. De stand van RV Breda werd goed bezocht en er werd in een wherry gevaren.

Op zaterdag 8 oktober vond de Para Regatta plaats bij RV Breda. Roeiers van negen roeiverenigingen streden in C2’s tegen elkaar op een 1000meter baan. Het boordroeien werd gewonnen door Rijnland, het scullen door RV Breda. In de pauze gaf Leendert van Dis, coach van het paralympisch talententeam, een enthousiast kijkje achter de schermen van de voorbereidingen op London 2012.
Gehandicaptensport en in het bijzonder aangepast roeien zijn dit weekend goed in de schijnwerpers gezet.

Paralympische Talentendag
De jaarlijkse paralympische talentendag heeft plaatsgevonden op 9 oktober. De KNRB was aanwezig met afgevaardigden van het Paralympisch Talentcentrum. Er zijn enkele jongeren gescout die uitgenodigd worden voor een kennismaking op het water. We zoeken altijd talenten die een topsportcarrière ambieren, in het roeien, zie voor meer informatie [PTC].

Eemhead
Op 24 september organiseerde RV Hemus de Eemhead. Hieraan deden vier ploegen mee in de aangepaste velden. Zij startten in de skiff, twee en vier.

Visio-clinic
RV De Grift heeft tijdens het sportkamp voor blinde en slechtziende jongeren in september rondom het Loo Erf in Apeldoorn een roeiclinic verzorgd. Dit sportkamp werd georganiseerd door de NVBS in samenwerking met NOC*NSF en haar aangesloten nationale sportbonden. Er hebben twaalf jongeren met een visuele handicap aan deelgenomen.

10 december: NK Indoor Roeien
Op 10 december vinden de Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien plaats. Ook hier zijn, zoals elk jaar, aangepaste nummers uitgeschreven te weten: LTA, TA, AS en G. Zowel de senioren als de junioren roeien 1000 meter. Zie ook de website www.nereus.nl/nkir.
Let op: alle roeiers in aangepast velden dienen in het bezit te zijn van Schone Sport Verklaring. Zie voor meer info: [Schone Sport Verklaring].

Special Olympics Den Bosch
Op 1, 2 en 3 juni 2012 vinden in en rondom ‘s-Hertogenbosch de Special Olympics Nationale Spelen 2012 plaats. Dit is een nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke handicap. RV De Hertog verzorgt het onderdeel roeien.

Nederlands congres sportbestuurders
Op 18 november vindt het achtste Nederlands Congres voor Sportbestuurders plaats. In het bijzonder workshop A3 is interessant: “Integratie: kans of bedreiging voor sportparticipatie van mensen met een handicap”. Rita van Driel, programmamanager gehandicaptensport NOC*NSF begeleidt de workshop.
http://www.nederlandscongressportbestuurders.nl/

Paralympisch Talentcentrum

Het Paralympisch Talentcentrum (PTC) geeft begeleiding aan talentvolle roeiers met een handicap. Zij krijgen de mogelijkheid om twee keer per week te trainen onder begeleiding van een professionele talentcoach. De afgelopen tijd is een aantal talentstatussen verdeeld. Doel is deelname aan de Paralympische Spelen 2016 en misschien al 2012 in Londen, waarvoor eerst een kwalificatie verworven moet worden op een World Cup.

Opleidingen roei-instructeur aangepast roeien (RIAR)

Op 29 oktober gaat bij Willem III de opleiding RIAR niveau 2 van start.  Voor cursisten die al beschikken over een RI-2 of RC-2 diploma is een RIAR-module gecreëerd. Zij hoeven niet de gehele opleiding te volgen. Bij Voldoende animo zal deze van start gaan.
Inschrijven voor de opleiding is nog steeds mogelijk. Zie voor meer informatie [RIAR-2]. In 2012 zullen er meer opleidingen én modules uitgeschreven worden.
Gemeenten hebben vaak een subsidieregeling voor het scholen van kader, zeker voor aangepast sporten. Verenigingen moeten nu al de subsidie aan gaan vragen voor 2012. Informeer dus nu bij je gemeente!

Agenda

23 okt    Goudse Mijl 
29 okt   Reuma Beweegdag
10 dec   Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien  
19 jan   Open Tilburgse Kampioenschappen Indoorroeien   
1 tm 3 jun   Special Olympics Nationale Spelen 
9 jun   Nationale tocht Aangepast Roeien  
29 aug -9 sep   Paralympische Spelen

 

U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen aan a-roeien@knrb.nl.

Programma aangepast roeien.
De KNRB voert met ondersteuning van NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation een sportstimuleringsprogramma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap uit.
Aangepast roeien wordt mede mogelijk gemaakt door: