Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Sponsor
ORANJEWOUD
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Interactie    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Masters Wedstrijden

Commissie Masters Wedstrijden
De [Commissie Masters Wedstrijden] (CMW) is begin november 2011 benoemd. Het doel van de Commissie is het doen organiseren van boord aan boord wedstrijden over 1000 meter voor Masters, met als hoofddoel de eerste Dutch Masters Open in 2013 op de Willem-Alexander Baan in Rotterdam.

Wedstrijden en klassementen
Elk jaar wordt de
FISA World Rowing Masters Regatta gehouden. Het grootste roei- evenement ter wereld voor veteranen, boord aan boord over 1000 meter, met vier dagen lang elke drie minuten een start.

Nederlandse Masters (Master ben je al vanaf 27 jaar) die zich op de FISA Masters willen voorbereiden, of die het gewoon nog steeds leuk vinden om zich boord aan boord met elkaar te meten, kunnen ook dit jaar in Nederland terecht.

Er worden in 2013 vier 1000m boord-aan-boord wedstrijden in Nederland georganiseerd:

Op deze toernooien kunnen Masters in meerdere boottypen starten, verdeeld over ochtend- en middagblokken.

Over deze vier wedstrijden zal een 1000 meter Masters Verenigingsklassement worden opgemaakt om de Coupe Frans van Dijk, want het Masters programma is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Ploegen kunnen punten scoren voor hun vereniging door zoveel mogelijk tegenstanders te verslaan. Hoe meer Masters er van een vereniging aan de start verschijnen en goed presteren, hoe groter dus de kans wordt het verenigingsklassement te winnen.

Dit klassement zal worden opgemaakt over de vier nationale wedstrijden van dit seizoen en de Coupe zal gaan naar de beste Masters vereniging.

Masters van alle niveaus en leeftijden worden uitgenodigd zich in te schrijven. Bekijk ook de Bepalingen van het De Hoop Veteranen-klassement [.pdf] [download].
Bekijk hier de stand in het veteranenklassement

1000 meter wedstrijden
In november 2010 heeft RV Rijnland een symposium georganiseerd over het veteranen roeien (zie de bundel 'Roeiend van A naar H' hier beneden).
De deelnemers aan dat symposium reageerden positief op voorstellen tijdens het symposium om het veteranen roeien in het algemeen en het organiseren van boord aan boord wedstrijden over 1000 m voor veteranen in het bijzonder te bevorderen. Na de Heineken en Head start voor de senioren en de jeugd het korte baan seizoen met wedstrijden over 2 km. Voor veteranen waren er geen korte baan wedstrijden en viel er een gat.

Als follow-up van het symposium heeft het bestuur van de KNRB begin november 2011 een commissie benoemd ervoor heeft gezorgd dat dit gat werd gevuld.
In 2012 zijn de eerste 1000m wedstrijden zeer succesvol van start gegaan.
In 2013 zal de Dutch Masters Open (DMO) worden gehouden. De DMO, qua opzet min of meer lijkend op de FISA-Masters, wordt georganiseerd door RV Rijnland, KR&ZV De Maas en RV Breda op de nieuwe Willem-Alexander Baan bij Rotterdam. De DMO zal vanaf 2013 jaarlijks plaatsvinden.

De CMW streeft ernaar dat veel buitenlandse ploegen zullen deelnemen, maar vooral ook dat veel Nederlandse veteranen roeiers hen partij zullen geven.

Het roeien van 1000m wedstrijden is anders dan het roeien van lange afstanden. De start is explosiever, er wordt veelal in een hoger tempo geroeid en bij de eindsprint maakt men intensief gebruik van anaerobe verbranding. Hiervoor moet apart getraind worden. (*)

Nederlandse deelnemers aan de FISA World Rowing Masters regatta kunnen zich vanaf dit jaar uitstekend voorbereiden met een 1000 meter seizoen in eigen land.
De FISA World Rowing Masters regatta zal dit jaar plaatsvinden van 5 t/m 8 september in Varese.

Zie ook [informatie voor wedstrijdroeiers].

Alle Masters moeten een wedstrijdcontract ondertekenen.

(*) Zie hiervoor o.a.:

Cover 'Roeiend van A naar H' [pdf] [download]
Tekst 'Roeiend van A naar H' [pdf][download]
Het boekje 'Roeiend van A naar H' is voor €11,- + porto te verkrijgen via wedstrijdcommissaris@rvrijnland.nl.