Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Masters Wedstrijden

Commissie Masters Wedstrijden

De [Commissie Masters Wedstrijden] (CMW) is begin november 2011 benoemd. Het doel van de Commissie is het doen organiseren van boord aan boord wedstrijden over 1000 meter voor Masters. In 2013 organiseerden zij de eerste Dutch Masters Open op de Willem-Alexander Baan in Rotterdam.

Wedstrijden en klassementen

Internationale wedstrijden
Elk jaar wordt de FISA World Rowing Masters Regatta gehouden. Het grootste roei- evenement ter wereld voor veteranen, boord aan boord over 1000 meter, met vier dagen lang elke drie minuten een start. Dit jaar wordt de World Rowing Masters Regatta in Ballarat, AustraliŽ georganiseerd. Dus altijd al eens in AustraliŽ willen roeien? Dit is je kans, bekijk hier de flyer of bezoek de website www.wrmr2014.com.
Daarnaast is er in 2014 een Euro Masters Regatta, deze vindt plaats van 25 tot 27 juli in MŁnchen.
Zie voor alle internationale masterwedstrijden: www.worldrowing.com/masters

Nationale wedstrijden
Nederlandse Masters (Master ben je al vanaf 27 jaar) die zich op de FISA Masters willen voorbereiden, of die het gewoon nog steeds leuk vinden om zich boord aan boord met elkaar te meten, kunnen ook in Nederland terecht.

Zie voor een overzicht van de Masterwedstrijden de [Evenementenkalender]

Op deze toernooien kunnen Masters in meerdere boottypen starten, verdeeld over ochtend- en middagblokken.

Over deze vier wedstrijden zal een 1000 meter Masters Verenigingsklassement worden opgemaakt om de Coupe Frans van Dijk, want het Masters programma is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Ploegen kunnen punten scoren voor hun vereniging door zoveel mogelijk tegenstanders te verslaan. Hoe meer Masters er van een vereniging aan de start verschijnen en goed presteren, hoe groter dus de kans wordt het verenigingsklassement te winnen.

Dit klassement zal worden opgemaakt over de vier nationale wedstrijden van dit seizoen en de Coupe zal gaan naar de beste Masters vereniging.

Masters van alle niveaus en leeftijden worden uitgenodigd zich in te schrijven.

Zie ook: De Hoop Veteranenklassement

Bekijk hier de stand in het veteranenklassement

Het roeien van 1000m wedstrijden is anders dan het roeien van lange afstanden. De start is explosiever, er wordt veelal in een hoger tempo geroeid en bij de eindsprint maakt men intensief gebruik van anaerobe verbranding. Hiervoor moet apart getraind worden. Zie hiervoor o.a. het [Verslag Veteranensymposium].

Zie ook [informatie voor wedstrijdroeiers].

Deelnemers aan masterwedstrijden zijn verplicht een [wedstrijdcontract] te ondertekenen.

Terugblik ontwikkelingen Master roeien in Nederland

In november 2010 organiseerde RV Rijnland een symposium over het veteranen roeien. De deelnemers aan dat symposium reageerden positief op voorstellen tijdens het symposium om het veteranen roeien in het algemeen en het organiseren van boord aan boord wedstrijden over 1000 m voor veteranen in het bijzonder te bevorderen. Na de Heineken en Head start voor de senioren en de jeugd het korte baan seizoen met wedstrijden over 2 km. Voor veteranen waren er geen korte baan wedstrijden en viel er een gat.

Als follow-up van het symposium benoemde het bestuur van de KNRB begin november 2011 de Commissie Masterwedstrijden (CMW). In 2012 zijn de eerste 1000m wedstrijden zeer succesvol van start gegaan. In 2013 werd de Dutch Masters Open (DMO) gehouden. De DMO, qua opzet min of meer lijkend op de FISA-Masters, werd georganiseerd door RV Rijnland, KR&ZV De Maas en RV Breda op de nieuwe Willem-Alexander Baan bij Rotterdam. De DMO wordt vanaf 2013 jaarlijks georganiseerd.

De CMW streeft ernaar dat veel buitenlandse ploegen zullen deelnemen, maar vooral ook dat veel Nederlandse veteranen roeiers hen partij zullen geven.

Nederlandse deelnemers aan de FISA World Rowing Masters regatta kunnen zich vanaf dit jaar uitstekend voorbereiden met een 1000 meter seizoen in eigen land.