Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Nieuwsbrief april 2012

De nieuwsbrief aangepast roeien is bedoeld voor iedereen die geďnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom roeien voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. De nieuwsbrief verschijnt viermaal per jaar.

Download via de volgende link de Wordversie voor visueel beperkten: /files/bestanden/nieuwsbrief_a-roeien_april_2012.doc

Programma Aangepast Roeien

De KNRB voert met ondersteuning van NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation een sport stimulering programma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap uit. Meer weten over aangepast roeien? Bekijk de informatie op www.knrb.nl/aangepastroeien. Volg Aangepast Roeien ook via www.twitter.com/aangepastroeien.

Stappenplan aangepast roeien op www.knrb.nl
Op de kennisbank van de website van de KNRB is een stappenplan 'opstarten aangepast roeien' gezet. Dit is een uitgebreid document met allerlei informatie over het aanbod van aangepast roeien van de vereniging. Waar moet u aan denken, wat zorgt ervoor dat uw aanbod structureel blijft, welke kennis is beschikbaar? Zowel nieuwe verenigingen als verenigingen die al een aanbod hebben zijn gebaat bij dit stappenplan.
Stappenplan opzetten aangepast roeien [.pdf] [download]

Expertiseverenigingen aangepast roeien
Op donderdag 5 april hebben vier verenigingen een intentieverklaring getekend om te fungeren als expertisevereniging in hun regio op het gebied van aangepast roeien. Zij zullen binnen de regio aanspreekpunt zijn voor andere verenigingen voor vragen op het gebied van aangepast roeien. Ze kunnen hen voorzien van informatie of doorverwijzen hiernaartoe. De verenigingen zijn: RV Rijnland (regio Zuid Holland), RV Het Spaarne (regio Noord Holland), RV Breda (regio Zuid) en RV het Zwolsche (regio Oost). Regio Noord en Regio Midden zijn nog vacant en daar zal de KNRB fungeren als aanspreekpunt, evenals bij vragen waar de regionale verenigingen niet uitkomen. Hiermee hopen we de kennis en ervaring op het goed van aangepast roeien zo goed mogelijk te borgen en de roeisport te stimuleren.
[lees het nieuwsbericht op de KNRB-website]

ZieZo Beurs
De KNRB was ook dit jaar weer aanwezig op de ZieZo beurs om de roeisport te promoten. De ZieZo beurs is een beurs voor blinden en slechtzienden. Zij konden kennis maken met het roeien op een ergometer en uiteraard konden we hen voorzien van de nodige informatie en doorsturen naar een vereniging in de buurt.


Nationale tocht Aangepast Roeien
De Nationale tocht Aangepast Roeien (NAR) wordt in 2012 verroeid op zaterdag 9 juni bij de Zwolsche. De deelnemers kunnen kiezen uit een lange tocht vanaf de Zwolsche door de stadsgrachten (12km) of een kortere tocht vanaf de Zwolsche naar de monding van de Overijsselse Vecht (6km) en eventueel nog een eindje die Vecht op. Het middagprogramma bevat een wedstrijd over 500m tussen ploegen van verschillende verenigingen. Een gezamenlijke roeiersmaaltijd besluit de dag. De uitnodigingen voor de NAR 2012 worden verstuurd aan de contactpersonen voor aangepast roeien van de verenigingen. Contactpersoon voor de NAR bij de Zwolsche is Warner Bruins Slot, bereikbaar op het mailadres nar2012@zrzv.nl.

Materiaal verenigingen Aangepast Roeien

Aangepaste skiff Reade
Op Willem III vond op 18 april een roeiclinic plaats voor behandelaars van revalidatiecentrum Reade. Ook doopte bestuurslid van het Fonds Vrienden van Reade Greetje Hoekzema een skiff die het Fonds bij de opening van het PTC doneerde ten behoeve van de breedtesport.


Botentrailer
Binnen enkele weken is er een botentrailer vanuit de KNRB beschikbaar met drie aangepaste boten. Op de trailer liggen twee skiffs met vaste bankjes en één dubbeltwee met vaste bankjes. Deze zijn in te zetten voor kennismakingslessen met aangepast roeien, voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. Verenigingen kunnen de trailer ophalen wanneer zij bijvoorbeeld een activiteit samen met een revalidatiecentrum organiseren. Met name voor de mensen die rolstoelgebonden zijn is dit goed materiaal. De boten kunnen ook gebruikt worden voor roeiers met een andere handicap: vanwege de zijdrijvers zijn ze zeer stabiel. Het vaste bankje kan omgezet worden in een rolbankje. Zodra de trailer beschikbaar is, stelt de KNRB verenigingen op de hoogte.

Paralympisch Talentcentrum

Uitzending Belgrado
Op de World Cup I te Belgrado zal voor het eerst een TA- ploeg deelnemen. De roeiers van het Paralympisch Talentcentrum zullen een poging doen de limiet te halen voor deelname aan de Paralympische Spelen in Londen.

Nieuw schip
Het PTC heeft onlangs een vier met stuur in ontvangst mogen nemen gesubsidieerd door Fonds Gehandicaptensport. Deze boot zal gebruikt worden door talenten in de LTA (Leg Trunk Arms) categorie.


Agenda

AEGON Open Roeidag
Op de AEGON Open Roeidag op 28 april tijdens de Nationale Sportweek, stellen ook verschillende roeiverenigingen specifiek hun aangepaste afdelingen open voor geďnteresseerden. Dit zijn onder andere Willem III, Dordtsche, Spaarne en Stichting Roeivalidatie. Ook onder de ongeveer 50 andere verenigen zijn verenigingen die mogelijkheden voor aangepast roeien hebben. Kijk op www.knrb.nl/aegonopenroeidag voor een vereniging in de buurt.

Activiteiten op verenigingen
In samenwerking met de KNRB organiseren de volgende verenigingen de komende tijd activiteiten op het gebied van aangepast roeien:
Triton: kennismakingslessen voor revalidanten van de Hoogstraat (12, 19 en 26 april), in juni (datum nader te bepalen) kennismakingslessen voor kinderen i.s.m. Stichting Smiles
Het Spaarne: clinic voor revalidanten van revalidatiecentrum Heliomare (7, 14, 21 en 28 mei) en waterdag voor kinderen van Heliomare (13 juni)
RIC: clinics voor leerlingen van de Visio school in Amsterdam (maand mei)
RV Zwolsche: waterdag voor revalidanten van Revalidatiecentrum Vogellanden (23 mei)

Wil je als vereniging ook een clinic organiseren voor de doelgroep, neem dan contact op met de medewerker aangepast roeien voor de mogelijkheden die de KNRB biedt ter ondersteuning. Staat jouw activiteit er niet tussen mail dan ook naar a-roeien@knrb.nl.

Wedstrijden en evenementen aangepast roeien

21-22 april   Hollandia Roeiwedtrijden / AEGON NK
28 april   AEGON Open Roeidag 
4/6 mei   World Cup I, Belgrado
5-6 mei   ZRB
12 mei   Proteus-Eretes in 't Kort 
11-12 mei   Support beurs Utrecht 
19-20 mei   Westelijke Regatta 
1-3 jun   Special Olympics Nationale Spelen in ’s-Hertogenbosch (De Hertog)
2/3 jun   ARB
9 jun   Nationale tocht Aangepast Roeien  
9/10 jun   Koninklijke- Holland Beker
15-17 jun   World Cup III, Munchen
16/17 jun   Internationale Martini Regatta
29 aug-9 sep   Paralympische Spelen
15 sep   (NL) Army Regatta
22 sep   Eemhead
29 sep   Special Olympics Regionale Spelen Zuid-Holland in Den Haag (De Laak)
13 okt   Para Regatta Breda
28 okt  

Goudse Mijl

8 dec   AEGON Nederlandse Kampioenschappen Indoor
20 jan   Amsterdam World Ergo Head 

U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen aan a-roeien@knrb.nl.

Programma aangepast roeien.
De KNRB voert met ondersteuning van NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation een sportstimuleringsprogramma voor jongeren en jongvolwassen met een visuele of lichamelijke handicap uit.
Aangepast roeien wordt mede mogelijk gemaakt door: