Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Juniorencompetitie

Competitiewedstrijden voor junioren voor roeiers van 12 tot 18 jaar. Verder kijken dan je eigen vereniging, andere junioren ontmoeten en in verschillende boten varen.

Hoe zien de wedstrijden eruit?

Net als bij sporten hockey en tennis, zijn er bij competitieroeien verschillende poules. Een poule bestaat uit ongeveer vijf teams van verschillende verenigingen in de buurt van jou roeivereniging. De teams roeien op de wedstrijddagen (vrijwel altijd op zaterdag) een uit- of thuiswedstrijd. Er wordt geroeid in de skiff, de dubbeltwee en de dubbelvier. Ieder team kan op zo'n wedstrijddag punten verdienen.

Heats en puntentelling
Er wordt als volgt geroeid:
- 2 heats in de skiff
- 2 heats in de dubbeltwee
- 1 heat in de dubbelvier

Per wedstrijddag kun je met je team punten verdienen; 3 punten voor elke gewonnen wedstrijd en 0 punten als je verliest. Het team dat de meeste heats wint is de winnaar van de wedstrijd. Het team met de meeste punten na alle wedstrijden, is poulewinnaar.

De poulewinnaars roeien tegen elkaar tijdens de Landelijke Finale Juniorencompetite. Deze finalewedstrijden wordt verroeid op de roeibaan in de Tilburg. Tijdens dit bruisende roeispektakel zal blijken wie winnaar is van de juniorencompetitie.

Behalve teamprestaties houden we een score bij van individuele prestaties. Deze ranking is een indicatie voor jezelf: waar sta ik, wat kan ik, waar ben ik goed in enzovoort.

Hoe worden de teams en poules gevormd?

Iedere vereniging stelt één of meerdere jongens- of meisjesteams samen. Een team bestaat uit vier of vijf roeiers en een klein aantal reserves. Als alle teams bekend zijn, worden de poules samengesteld. We kijken daarbij naar de gemiddelde leeftijd. Met je eigen teamleider bespreek je per wedstrijd wie gaat roeien, wie gaat sturen en wie reserve is. Dat kan per wedstrijd verschillen.

Geen overlap met baanwedstrijden

De wedstrijden zijn zo ingedeeld dat er geen overlap is met nationale wedstrijden. Je kunt dus aan beide meedoen. Ook kennen we bij de juniorencompetitie niet de uitsluitingsregels zoals die bij het regioroeien bestonden. Je mag dus aan de juniorencompetitie deelnemen als je landelijke wedstrijden start.

Enthousiast geworden?

Lijkt het jou leuk om mee te doen aan de competitie? Meld je dan aan bij je juniorencommissaris, instructeur of coach. Zij zorgen voor de teamindeling, de inschrijving en geven je verder alle informatie die je nodig hebt voor de competititie.