Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Wat is roeien?

Roeien is een sport die je op alle niveaus kunt beoefenen, van recreatief tot topniveau.

Roei je recreatief, dan betekent dat, dat je één of twee keer in de week, ofwel alleen in een éénmansboot (dat heet een skiff), ofwel met een ploeg (jawel: een ploegboot) het water op gaat om te trainen. Daarnaast kun je aan de landelijke competitie meedoen (die wordt georganiseerd door de roeibond) en ook aan speciale, door roeiverenigingen georganiseerde, wedstrijden.


Cool of vet? 
Maar roeien is niet alleen nuttig om gezond met sport bezig te zijn. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk en gezellig.
Op de meeste roeiverenigingen is een aparte juniorenafdeling, waar niet alleen aan roeien gedaan wordt.
Vooral verenigingen met veel junioren organiseren de gekste dingen zoals kampen, roeien op zee, bowlen, naar de film gaan, feesten met bbq en alles wat er bij hoort om met z'n allen plezier te maken.
Heb je zin om die te organiseren, dan bestaat er vaak een jeugdbestuur waar je je wilde plannen kunt inbrengen.Roeiverenigingen
Traditioneel zijn er in Nederland twee verschillende soorten roeiverenigingen: Studentenverenigingen en zogenaamde Burgerverenigingen. Als je op de middelbare school zit zal je in principe lid worden van een Burgervereniging, omdat Studentenverenigingen eigenlijk alleen ingericht zijn op studenten van universiteiten en HBO opleidingen.

Kijk in de lijst met [verenigingen] of er een bij jou in de buurt is.

De beste tijd om te beginnen met roeien is in het voorjaar. April/mei is de periode dat vrijwel alle verenigingen de eerste instruktie verzorgen voor nieuwe leden. Die instruktie wordt meestal gegeven door ervaren junioren, vierde en vijfde klassers die je helpen om je snel soepel door het water te laten glijden.
Die eerste instruktie duurt zo'n acht weken en wordt meestal afgesloten met een examen. Die timing is zo gekozen dat je na het examen nog de hele zomer en het najaar de tijd hebt om wat meer souplesse en kracht in het roeien te kunnen brengen voordat de winter invalt.

Traditioneel zijn er in Nederland twee verschillende soorten roeiverenigingen: Studentenverenigingen en zogenaamde Burgerverenigingen. Als je op de middelbare school zit zal je in principe lid worden van een Burgervereniging, omdat Studentenverenigingen eigenlijk alleen ingericht zijn op studenten van universiteiten en HBO opleidingen. Kijk in de lijst met of er een bij jou in de buurt is. De beste tijd om te beginnen met roeien is in het voorjaar. April/mei is de periode dat vrijwel alle verenigingen de eerste instruktie verzorgen voor nieuwe leden. Die instruktie wordt meestal gegeven door ervaren junioren, vierde en vijfde klassers die je helpen om je snel soepel door het water te laten glijden. Die eerste instruktie duurt zo'n acht weken en wordt meestal afgesloten met een examen. Die timing is zo gekozen dat je na het examen nog de hele zomer en het najaar de tijd hebt om wat meer souplesse en kracht in het roeien te kunnen brengen voordat de winter invalt.

Roeien in de winter

In de winter kan er ook geroeid worden, maar alleen niet bij vorst en mist en zo, dus dan wijk je uit naar de roeimachine. Zo'n ding heet een ergometer en is een geweldig apparaat om conditie en kracht, maar ook techniek, verder vooruit te helpen.


Competitie

Als je in de zomer en het najaar regelmatig in de boot zit, kan je normaal gesproken in april voldoende goed roeien om mee te gaan doen met de landelijke competitie. Vraag daarnaar bij de juniorencommissaris of de wedstrijdcommissaris van je vereniging. Hij/zij kan je, samen met een stel teamgenoten aanmelden.

Toproeien voor junioren

Je zal merken dat als je leuk vindt, er bij veel verenigingen volop mogelijkheden zijn om richting het topniveau te groeien.
Daar moet je dan natuurlijk wel fors voor trainen. Als je echt de smaak te pakken krijgt zal je zo'n 5 keer in de week in de boot zitten. Het resultaat is een niveau van techniek, conditie en kracht die je hele lichaam ontwikkelt.

Maar hoe zit het dan met de tijd voor mijn huiswerk en alle andere dingen die ik wil doen? Het blijkt dat roeiers, gaandeweg een methode ontwikkelen van plannen en consequent uitvoeren van hun bezigheden, die zoveel structuur schept in je dagelijkse agenda, dat heel vaak je schoolprestaties flink verbeteren en ook het plezier in zowel het roeien als ook eventuele andere sporten en andere hobbies enorm toenemen. Roeiers zijn mensen die hun tijd efficient leren gebruiken en dat helpt je leven lang.

Schoolroeien

Steeds meer scholen hebben contact met roeiverenigingen in de regio. Samen met die verenigingen worden elk jaar op middelbare scholen roeiploegen gevormd die gaan trainen voor het NSRK, het [Nationale Schoolroeikampioenschap]. Het schoolroeien wordt steeds populairder.