Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Doping

Naarmate je op hoger niveau sport bestaat de kans dat je te maken krijgt met dopingcontroles. In principe kan iedereen die een roeiwedstrijd start gecontroleerd worden op doping. In Nederland worden deze controles voornamelijk uitgevoerd door de Dopingautoriteit. In het buitenland kunnen sporters ook gecontroleerd worden door de Internationale Federatie, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en door de organisatie van een sportevenement.

Als sporter, maar ook als verenigingsbestuurder dien je op de hoogte te zijn van de regels over doping. Op www.dopingautoriteit.nl en www.doping.nl is veel informatie te vinden over doping, dopingcontroles en de rechten en plichten van de sporters.

Dopingreglement

Volgens de statuten van de KNRB, de statuten van de aangesloten lidverenigingen en het zogenaamde wedstrijdcontract, is op alle leden van de aangesloten verenigingen van toepassing het zogenaamde ‘Nationale dopingreglement’ van de dopingautoriteit.

Dit houdt in:
1. Dat je op de hoogte bent van dopinggeduide middelen zoals die vermeld staan op de dopinglijst
2. Dat je deze middelen niet gebruikt
3. Dat je een dispensatie hebt aangevraagd indien je om medische redenen deze middelen wel moet gebruiken.

Zie voor meer informatie [KNRB Reglementen, Tucht en Doping]

Dopinglijst

Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

De volledige Dopinglijst (WADA Dopinglijst 2014, Verboden stoffen lijst 2014 en Toegestane geneesmiddelen 2014): Dopinglijst 2014

Medicijngebruik

Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd, in het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt. Kom je dus in aanmerking voor dopingcontroles, kijk dan op www.dopingautoriteit.nl/GDS waar je de dispensatie dient te regelen.

De KNRB adviseert iedere sporter om vooraf dispensatie aan te vragen. Voor topsporters is dit verplicht en soms is er ook een internationale dispensatie nodig.
Zie voor meer informatie over dispensatie aan vragen www.knrb.nl/content.php/nl/1132.

Internationale dispensatie verzoeken gaan via de bondsarts: bondsarts@knrb.nl

Bekijk ook: Dispensatiebijlage

Whereabouts

Sporters die behoren tot de zogenaamde nationale Testing Pool moeten hun whereabouts aanleveren bij de Dopingautoriteit. Tot deze Testing Pool behoren onder andere sporters met een A-, B- en HP-status van NOC*NSF. Of een sporter lid is van deze Testing Pool en
vanaf wanneer de sporter zijn of haar whereabouts moet aanleveren wordt officieel bekend gemaakt middels een brief van de Dopingautoriteit.

Whereaboutsbijlage

Doping in je vitaminepil

Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport(NZVT) ontwikkeld. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen, dan houd je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk.

Dopingcontrole

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Heb je nog nooit een dopingcontrole ondergaan? Bekijk dan de online video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe een door de Dopingautoriteit uitgevoerde dopingcontrole verloopt.

Drugs

Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan. Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief!

100% Dope Free

100% Dope Free is een campagne waarbij je als sporter nee kunt zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport. Ga naar de website, teken het statement tegen doping en draag de 100% Dope Free – True Winner armband. Want sport is veel te mooi voor doping!

Overige belangrijke zaken

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld de rechten en plichten van minderjarigen of het begeleidend personeel. Bekijk dan de website van de Dopingautoriteit.

• Minderjarigen
• Begeleidend personeel
• Sancties en rechtsmiddelen
• Leidraad Meldingen

Vragen?

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen, mail dan naar: dopingvragen@dopingautoriteit.nl. Mails worden binnen één werkdag beantwoord.