Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Sponsor
ORANJEWOUD
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Regels botentransport


Rijbewijzen

Per 19 januari 2013 zijn er wijzigingen ingegaan in de regels voor bijna alle soorten rijbewijzen: de derde Europese Rijbewijsrichtlijn.

De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De regels voor het trekken van aanhangwagens zijn veranderd, onder meer bij de rijbewijzen B en BE. Verworven rechten blijven overigens behouden.

De Regeling Voertuigen

Deze is sinds 2009 van kracht en heeft het Voertuigreglement vervangen. De eisen waaraan aanhangwagens moeten voldoen zijn deels gewijzigd. Die voor het vervoer van lading op een aanhanger eveneens. Enkele conclusies:

  • Met een B-rijbewijs mag je nu ook aanhangwagens trekken die zwaarder zijn dan de trekkende auto, zij het binnen grenzen.
  • Een middenasaanhanger zonder kenteken mag maximaal 8 meter bedragen. Met een eigen kenteken maximaal 12 meter.
  • De regels voor het achter uitsteken van lading zijn weer iets aangescherpt.
  • Met de juiste trekker en aanhanger zijn alle typen roeiboten met uitzondering van een ongedeelde acht achter een personenauto te vervoeren. Dus ook een vier met.
  • Het vervoeren van een skiff op het dak van een personenauto is nu feitelijk onmogelijk geworden.

Er is veel veranderd. Vandaar een samenvatting voor het vervoer van roeiboten. Alle regels staan overzichtelijk in het onderstaande artikel.

Vervoer roeiboten en de regels in Nederland [.pdf] [download]

Bedenk dat u zelf verantwoordelijk bent voor wat en hoe u vervoert. De samenvatting vormt slechts een hulpmiddel. Er is veel veranderd, er zijn nieuwe beperkingen, maar de nieuwe regels bieden ook nieuwe kansen. 

Artikel van Hans van Willigenburg – maart 2013. De publicatie is na overleg met Ton den Boon (auteur oorspronkelijke document uit 2006), RDW en KLPD tot stand gekomen. Ze bevat links naar de originele documenten en brochures van de overheid.