Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Roeien, dat doe je

Iedereen kan leren roeien. Jong en oud, met of zonder sportervaring. Roeien is een complete sport, die je alleen of in teamverband kunt beoefenen.

Ervaar het roeigevoel

Of het nu gaat om de perfect cadans van een acht of de vrijheid in een skiff, het geeft een 'kick' als je met je boot soepel door het water glijdt. Dat gevoel kun je niet beschrijven, dat moet je ervaren. Neem daarom gerust eens een kijkje bij een vereniging bij jou in de buurt. Wil je gaan roeien, dan moet je over een zwemdiploma beschikken.

Roeien kun je overal

Nederland is een waterrijk land. De vele rivieren, grachten en kanalen zijn net als de talrijke plassen en meren vrijwel allemaal geschikt om op te roeien. Alleen als het vriest of bij extreme weersomstandigheden blijven de boten in de loodsen.

In Nederland zijn zo'n 100 [roeiverenigingen]. Deze verenigingen geven instructie en je kunt er gebruikmaken van materiaal. Vaak is er ook een aparte instructie voor junioren. Nederland kent twee verschillende soorten verenigingen: studenten- en burgerroeiverenigingen.

Wat heb je er voor nodig?

Omdat de boten eigendom zijn van een vereniging en door een heleboel roeiers worden gebruikt is roeien geen dure sport. Je hebt er ook geen speciale kleding voor nodig, zolang je maar warm blijft en er vrij in kunt bewegen.

Beginnersinstructie

Vrijwel alle roeiverenigingen houden een tot twee keer per jaar een beginnersinstructie. In een aantal roeilessen leer je hoe je moet roeien en hoe je veilig op het water kunt varen.

Kies een roeivorm die bij je past

Als je de eerste roeibeginselen onder de knie hebt, kun je individueel of in teamverband verder gaan met roeien. De trainingsmomenten kun je dan meestal vrij invullen, alleen of samen met je teamgenoten. 

In verenigingsverband worden vaak ook allerlei activiteiten georganiseerd. Van jeugdwedstrijden tot trektochten in het buitenland.

Lees verder bij:
[Toer- en recreatieroeien]

[Indoorroeien]

[Schoolroeien]

[Aangepast roeien]

[Wedstrijdroeien]
 
[Marathonroeien]

[Bedrijfsroeien]

[Zeeroeien]