Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Techniek

Roeien is een sport waarbij vrijwel alle spieren en ledematen worden gebruikt. Om dit zo optimaal en efficiŽnt te doen in een boot die wankel op het water ligt is een goede roeitechniek noodzakelijk.

Een goede roeitechniek is de juiste combinatie van bewegingsvolgorde, coŲrdinatie, timing, gevoel en kracht. Het aanleren van een goede basistechniek is al essentieel tijdens de eerste weken en maanden dat er wordt geroeid.

Smalle of brede boot
Een goede roeitechniek oefen je het beste in een zo klein mogelijke boot, de skiff, daarvoor is het wel nodig dat je eerst vertrouwd raakt met het roeien in zulke smalle boten en daarvoor kunnen iets bredere boten uitkomst bieden. Het samen roeien in een ploeg leer je in de twee en de vier. Daarbij kan het heel leerzaam zijn om zo af en toe een ervaren roeier op slag te hebben die goed voordoet wat de onervaren roeiers gaan leren.

Het leren roeien gaat voor junioren tot en met 18 jaar aan de hand van het stappenplan, waarbij in een periode van twee tot drie jaar alle aspecten van de roeitechniek, en ook andere zaken zoals sturen, materiaal en veiligheid aan bod komt. Telkens als er weer een stap is gezet in de roeivaardigheid, dan kan dit middels het afleggen van een roeiexamen worden aangetoond.