Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Draaiboek Oprichten nieuwe vereniging

Het draaiboek 'Oprichten nieuwe verenigingen' is geschreven door de Commissie Nieuwe Verenigingen en is bedoeld voor mensen die het initiatief willen nemen een nieuwe roeivereniging op te richten. De inhoud van het draaiboek is gebaseerd op bestaande stappenplannen van onder andere NOC*NSF ťn vragen en ervaringen van de verenigingen die onderdeel uitmaken van de Commissie Nieuwe Verenigingen.

Het hele oprichtingstraject wordt opgedeeld in vier verschillende fases: de oriŽntatie-, de vormgevings-, de uitwerkings- en de afrondingsfase.

Het draaiboek bevat een 16-stappenplan dat een leidraad vormt vanaf de eerste oriŽntatie tot de uiteindelijke oprichting en het KNRB-lidmaatschap. Naast een stappenplan bevat het draaiboek een aantal nuttige bijlagen zoals conceptstatuten, een huishoudelijk reglement, locatiecriteria, beschrijving van financiŽn en een adressenlijst.

Nieuwe verenigingen kunnen aanschuiven bij het overleg van de Commissie Nieuwe Verenigingen en gebruik maken van specifieke verenigingsondersteuning.

Draaiboek Nieuwe Verenigingen, juli 2005 [.pdf] [download]

Let op!

  • In het draaiboek (versie juli 2005) staat een model HR waarin staat dat medische keuring verplicht is. In de ALV van maart 2008 is besloten dat medische keuringen niet langer verplicht zijn. Wel worden sportkeuringen voor wedstrijdroeiers dringend geadviseerd. Zie ook [Sportkeuring]
  • In het modelreglement is een artikel opgenomen over gebruik van eigen roeikleding niet helemaal duidelijk geformuleerd. De Commissaris Wedstrijden in het bestuur van de bond kiest voor de volgende, betere, formulering voor het dragen van de eigen roeikleding: wedstrijden die onder het KNRB-reglement voor wedstrijden worden verroeid en wedstrijden die door andere bij de FISA aangesloten bonden worden georganiseerd.