Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Veiligheidsplan

De hele dag op het water, ver weg van het vlot, onder wisselende weersomstandigheden, op onbekend water, met diverse soorten scheepvaartverkeer en soms op stromend water, maken het marathonroeien binnen de roeisport tot één van de meest risicovolle evenementen.

De KNRB stelt voor wedstrijden, dus ook marathonwedstrijden een veiligheidsplan, een veiligheidscoördinator en een wedstrijdarts verplicht.
De Commissie Marathonroeien beveelt ook voor de prestatiemarathons een veiligheidsplan en een veiligheidsfunctionaris aan.

Een wedstrijdarts bij prestatietochten zal in de praktijk minder voordelen hebben, omdat bij marathons de roeiboten zich over een groot gebied verspreiden. Bij calamiteiten zullen reguliere hulpdiensten effectiever zijn.

Wedstrijdmarathons moeten wel aan de door de KNRB gestelde eisen voldoen, of er moet dispensatie zijn aangevraagd en gegeven.

Checklist

De commissie heeft de checklist 'Elementen waaraan een veiligheidsplan zou moeten voldoen' opgesteld voor organiserende verenigingen. [download] 

Roeier is zelf verantwoordelijk

Roeiers zijn en blijven ten allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Bij deelname aan wedstrijden, dus ook wedstrijdmarathons, wordt een sportkeuring door de KNRB aanbevolen. De Commissie raadt voor elke marathon, zowel wedstrijd als prestatie een recente sportkeuring aan.

Veiligheid is een jaarlijks terugkerend thema op het najaarsoverleg marathonroeien. De Commissie Marathonroeien kan de checklist gebruiken om te beoordelen of een marathon wel/niet opgenomen moet worden op de kalender.