Hoofdsponsor

Aegon.nl
 
 Partner
Lotto
Sitemap
Contact webmaster
   Registreren    Vraag en antwoord    Inschrijven    Webwinkel  

Gezocht: paralympisch talent

Tijdens de Paralympics in Beijing was roeien voor het eerst een paralympische discipline. Nederland vaardigde één vier met stuurvrouw af. In Londen wil de KNRB naast met vier LTA4+ ook in de categorieën TA2x, WA1x en MA1x gaan uitkomen.

De roeibond is daarom op zoek naar nieuw Paralympisch roeitalent. 

 

KNRB is voor de bootklasse LTA4+ op zoek naar sporters met een zodanig minimale beperking, dat zij op clubniveau ook in het valide roeien kunnen participeren. Daarbij zijn de sporters zeer gemotiveerd en beschikken over voldoende tijd om een intensief trainingsprogramma te gaan volgen.

LTA4+
Deze klasse wordt geroeid door een gemengde ploeg (mannen en vrouwen) in een vier met stuurman (4+). Daarin komen atleten uit met een minimale handicap. Deze atleten roeien met rij-bankje en zijn in staat om zowel hun benen, rug en armen te gebruiken. De atleten, die voor deze klasse in aanmerking komen hebben bijvoorbeeld een lichte beperking aan minimaal één van de ledematen. Hierbij kan gedacht worden aan een verlamming als gevolg van een onvolledige dwarslaessie, een amputese van een hand, voet, onderbeen of onderarm of bijvoorbeeld cerebrale parese (minimaal klasse 8). Ook mogen in deze bootklasse twee visueel gehandicapte sporters worden opgesteld.

De KNRB is voor de bootklasse TA2x op zoek naar sporters, die in hun dagelijks leven mogelijk afhankelijk zijn van een rolstoel, maar die beschikken over een sterke romp en armen en een goede conditie. Ook hier Is een goede motivatie en beschikbaarheid een vereiste om aan het Paralympische programma deel te nemen.

TA2x (trunk and arms)
Deze klasse wordt geroeid door een gemengde ploeg in een dubbeltwee (2x) In deze bootklasse wordt met een vast bankje geroeid (dus geen rij-bankje). Atleten in deze klasse kunnen hun benen niet gebruiken tijdens het roeien, als gevolg van een verlies van beenfuntie. Er kan hierbij gedacht worden aan sporters met tweezijdige been amputaties (voeten of onderbenen is voor deze klasse voldoende), een complete dwarslaessie op het niveua vanaf L3 of een incompete dwarslaessie vanaf L1 of aan sporters met cerebrale parese (minimaal klasse 5). Deze sporters zijn wel in staat om rechtop te zitten en om hun rug te gebruiken tijdens de roeibeweging.

De KNRB is voor de bootklassen WA1x en MA1x op zoek naar sporters, die ondanks hun beperking beschikken over sterke armen, een goede conditie, motivatie en beschikbaarheid om aan een intensief trainingsprogramma deel te nemen.

WA1x en MA1x (shoulder and arms)
Deze klassen (mannen en vrouwen gescheiden) wordt geroeid in een skiff (1x). De atleten die in deze klasse uitkomen hebben geen beenfunctie en slechts beperkte rompfunctie en roeien derhalve alleen met hun armen en schouders. Er kan hierbij gedacht worden aan sporters met een complete dwarslaessie boven T12 of een incomlete dwarslaesie vanaf T10 of cerebrale parese (klasse 4).

Voor alle bootklassen geldt, dat de classificatie van sporters wordt gedaan op basis van functionele tests. Hierbij zal onder andere gekeken worden wat een sporter kan, eventueel met behulp van prothese of orthese (welke ook tijdens de wedstrijden zijn toegestaan). Op basis van deze tests wordt vastgesteld in welke bootklasse de sporters mag deelnemen. De sporter mag vervolgens wel uitkomen in een functioneel hogere klasse (dus een TA roeier mag ook LTA starten), maar niet andersom.