roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Het Spaarne

De mooiste vereniging SpaarneDe mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne gooit hoge ogen. Met een monumentaal houten clubhuis uit 1927 is de club hoe dan ook een blikvanger.

Profiel
Met bijna duizend leden behoort Het Spaarne tot de grootste roeiverenigingen van het land. Junioren, senioren, veteranen, aangepaste roeiers, allen hebben hun plek gevonden op die paar honderd vierkante meter aan het Marisplein en dat verhoudt zich buitengewoon goed. Lachend vertelt voorzitter Steven Olthof dat hij eigenlijk nooit praktische knelpunten tegenkomt. “Er liggen 120 boten en natuurlijk roeit niet iedereen frequent. De ochtenden zijn vaak het drukst en ook de woensdagavond. Zaterdagochtend is het aller drukst.”

Honderden vrijwilligers maken bovendien licht werk. Eens in het jaar een bardienst, soms nog een ander klusje, dat valt allemaal te overzien. “Ook in het bestuur kunnen we de taken redelijk spreiden, met zijn negenen. Het enige knelpunt is een tekort aan jeugdinstructeurs, maar we hebben het geluk dat ouders vaak meehelpen. De meeste daarvan hebben roei-ervaring.”

De voorzitter omschrijft Het Spaarne als een “gezellige, leuke roei- en zeilsportvereniging met uitstekende faciliteiten en heel veel actieve vrijwilligers”. Het motto is daarbij ‘voor en door de leden’. Een brede club die ook dient als expertisecenter voor de KNRB op het gebied van het aangepaste roeien. Als een subsidie van de provincie eindelijk afkomt, hoopt de zeilafdeling nog dit jaar een loods en een steiger te openen aan de Mooie Nel vlakbij Spaarndam.

“We hebben inderdaad fantastisch roeiwater”

Ligging
Het houten clubgebouw dateert uit 1927 en is door de gemeente uitgeroepen tot monument. Vroeger zat er zelfs een starttoren op, maar omdat de constructie onvoldoende sterk bleek, moest die op last van de brandweer worden afgebroken. “Het gebouw vergt behoorlijk wat onderhoud. Dat gaat altijd door. Nu zijn we bezig de buitenboel te schilderen en hier en daar wat planken te vervangen. Soms besteden we de werkzaamheden uit, zoals toen de botenloods een stukje verlengd moest worden. Maar het isoleren van het plafond en de reparatie van het dak is helemaal door vrijwilligers gebeurd. Ik vind het een prettig pand met een heel mooie uitstraling. Van bezoekers krijgen we altijd complimenten over het gebouw, de ligging en het roeiwater. We hebben inderdaad fantastisch mooi water. Je kunt naar Heemstede, Vijfhuizen, Bennebroek, Spaarndam en alles wat daar tussen zit. Dwars door Haarlem roeien. Qua faciliteiten is het super. Vanaf het terras van het clubhuis kijk je zo uit over de baan.”

Vloot
Ongeveer 120 boten, waaronder skiff (30+), twee zonder (6), dubbeltwee (13), drie (1) vier zonder (2), dubbelvier (2), vier met stuurman (7), acht (4), C1 (8), C2 (2 zonder en 2 met), C4 met (8), wherry’s (8), een oude zeilwherry, de Dorus Rijkers en polyvalken (6). Ook heeft de vereniging twaalf ergometers. “De vloot is relatief nieuw. We kopen elk jaar voor 60.000 euro aan boten. Omdat de loods helemaal vol ligt, stoten we het slechtste materiaal af. Wij zijn in het gelukkige bezit van een hartstikke goede bootsman, die ook zelf boten bouwt (Elmer van Orden). Sommige boten die uit de markt zijn, bouwt hij dan zelf wel. Redelijk uniek.”

De mooiste vereniging Spaarne

Bijzonder
Tijdens de bezetting was Het Spaarne een verzetshaard. “Het verenigingsgebouw fungeerde als doorvoerhaven van waardevolle goederen, zoals suikerbieten, Edammerkazen en ook door de RAF gedropte wapens. Die lagen onder de vloer van de loods. De Duitsers hadden het hele zaakje geconfisqueerd, maar alle goede boten lagen verstopt bij mensen in de achtertuin. Er lag allen nog oude troep.”

“De Duitsers hadden het hele zaakje geconfisqueerd, maar alle goede boten lagen verstopt bij mensen in de achtertuin”

Wubbo Ockels was lid van de club toen hij in Aerdenhout woonde. De voormalig astronaut roeide in zijn eigen boot, de Challenger, diverse malen de Ringvaartregatta. Ook Anthony Fokker, begin twintigste eeuw, is een beroemd oud-lid, evenals Kirsten van der Kolk, olympische kampioene in de lichte twee. Vorig jaar behaalde Bram Schwarz op slag in de junioren acht goud tijdens het WK in Rio.

Verleden
Het Spaarne werd opgericht in het Haarlemse café Brinkhorst in 1885. Daarmee behoort de vereniging tot de oudste van Nederland. Al snel was die locatie te klein, waardoor een verhuizing onontkoombaar bleek. Heemstede, toen nog grotendeels weiland, was een goed alternatief. Het clubgebouw aan het Marisplein opende officieel zijn deuren op 26 februari 1927.

Heden
Er gebeurt veel bij Het Spaarne, elke dag weer. “Ons grote succesnummer is de Spaarne Lenterace (29 mei), die altijd druk bezocht wordt,” vertelt Steven, sinds tweeënhalf jaar voorzitter. “De Bollentocht is net geweest, zowel de nationale als de internationale variant waaraan honderden roeiers uit wel zeven landen meedoen. Daarna gaan we met ze naar het bloemencorso. Dit is gewoon een heel actieve vereniging. Woensdagavond is er bijvoorbeeld standaard eten, een van de drukste avonden. Tot een uur of acht roeien en daarna met zestig, zeventig man aan tafel. Sinds kort hebben we daar een cateraar voor, in het verleden werd dat door de ploegen zelf gedaan. Maar met die aantallen werd dat een beetje moeilijk. Dat is toch wat anders dan een spaghettischotel voor acht man.” Regelmatig zijn er roeiclinics waarbij de leden per ploeg worden gefilmd. “Wedstrijdcoaches geven de leden tijdens het roeien en achteraf op basis van de filmbeelden tips. Fantastisch voor de toerroeiers.” Ook de jeugdafdeling is zeer actief, onder meer met buitenlandse trips en uitwisselingen. Zelf vertrekt Steven binnenkort met een clubje naar Venetië, voor deelname aan de Vogalonga, een spektakel met duizenden boten.

Clublied

Roeit, mannen roeit aan.
I
mmer met krachtig forsche slagen,
De leus is: ‘Steeds vooraan’,
Dus de gang mag niet vertragen.
Strijdt, strijdt voor den naam!
Strijdt voor den naam van Hollands Spaarne!
’t geldt de goede faam,
De faam uit onze gloriedagen!

Nooit gaan we te vlug
Denkt aan den roem van vroeger dagen
Deinst, deinst niet terug
Want we worden nooit geslagen.
Naakt reeds niet ons doel?
Wij gaan nu zeker overwinnen,
Trekt aan met trotsch gevoel:
De zege gaat voor ons beginnen

KR&ZV Het Spaarne
Marisplein 5, 2102 AC Heemstede
Telefoon: 023–52 85 675
Website: www.hetspaarne.nl

2016