roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Dudok van Heel

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Dudok van Heel in Breda gooit hoge ogen. De twee rood-wit-blauwe boothuizen zijn een bekend gezicht voor iedere Bredaenaar en maken deel uit van het beschermde stadsaanzicht.

De vereniging
De Cadetten Roei & Zeilvereniging (C.R.&Z.V.) Dudok van Heel is gevestigd in Breda op een zeer unieke locatie. Gelegen aan de Singel van Breda maakt Dudok van Heel deel uit van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Het is een vereniging waarin samenwerking tussen studenten en cadetten centraal staat, zowel in de boot als in het bestuur van de vereniging. Daarnaast is Dudok ook een plek waar het para-roeien hoog in het vaandel staat.

“De toekomst van de vereniging ligt in de samenwerking tussen cadetten en studenten, wat een mooie brug vormt voor de samenwerking tussen Defensie en de burgermaatschappij”

De boothuizen
De twee rood-wit-blauwe boothuizen van Dudok zijn een bekend gezicht voor iedere Bredaenaar en maken deel uit van het beschermde stadsaanzicht. Naast het water van de Singel, de slotgracht van Breda, heeft Dudok ook het prachtige water van de Mark tot haar beschikking. Deze rivier mag tot een van de mooiste en rustigste vaarwateren van Nederland gerekend worden, waar het mogelijk is om ongestoord vele kilometers af te leggen. De ligging aan het Kasteel van Breda maakt het dan ook tot een van de uniekste locaties van Nederland, gevestigd in hartje Breda.

Beide boothuizen hebben hun eigen functie. In boothuis één liggen de boten voor de competitieroeiers en is de werkplaats gevestigd. In boothuis twee ligt de wedstrijdvloot en is de kajuit, het hart van de vereniging, te vinden. In de kajuit worden niet alleen de plannen voor het komende seizoen uitgeschreven, maar hier is ook de geschiedenis van de vereniging vereeuwigd, omgeven door tradities. De blikkenmuur, met de foto’s van de meest succesvolle Dudokkers.

Vloot
De C.R.&Z.V. heeft een prachtige vloot tot haar beschikking. Nieuwe Empachers, historische overnaedsche boten en prachtige para boten worden door de jaren heen perfect onderhouden door de bootsman in de eigen werkplaats.

Vele boten hebben een directe connectie met de geschiedenis van de vereniging. Een botennaam dient namelijk wel betekenis te hebben. Zo worden boten genoemd naar ereleden, krijgsmachtonderdelen en spreuken.

Verleden
De vereniging werd in 1905 opgericht als Cadettenroeivereniging. Als dank aan de diensten, inspanningen en successen van Kapitein Abraham Dudok van Heel werd in 1934 de naam gewijzigd naar Cadetten Roeivereniging “Dudok van Heel”. Nadat in 1963 er zich een zeilende tak bij de vereniging aansloot werd de vereniging omgedoopt tot C.R.&Z.V. Dudok van Heel.

Mede dankzij steun vanuit de KMA in de vorm van professionele coaching, goede voeding en vrijstelling van fysieke activiteiten werden er topprestaties behaald door de cadetten. Op zowel nationaal als olympisch niveau was Dudok actief. 

Heden
Door het veranderende studiemodel in de afgelopen tien jaar is het voor cadetten steeds moeilijker om gestructureerd te roeien. Maar sinds een aantal jaar is de vereniging opengesteld voor de studenten van Breda. Met cadetten en studenten zijn er sindsdien weer roeiers in training en zijn er blikken gewonnen. De toekomst van de vereniging ligt dan ook in de samenwerking tussen de cadetten en studenten, wat weer een mooie brug vormt voor de samenwerking tussen Defensie en de burgermaatschappij.

De Army Regatta
De C.R.&Z.V. organiseert sinds 2005 jaarlijks haar eigen langeafstandswedstrijd op de Mark, de Army Regatta (16 september 2017). Voor dit spektakel openen Dudok en de KMA haar deuren voor roeiend Nederland. Zo is het mogelijk om binnen te lopen in de historische kajuit en te genieten van een barbecue. Bovendien staan de botenwagens nergens in Nederland zo veilig als op het terrein van de KMA, bij de mooiste vereniging van Nederland.

C.R.&.Z.V. Dudok van Heel
Kraanstraat 4
4811 XC Breda

Website: http://www.crzvdudokvanheel.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/Dudokvanheel/

januari 2017