Visual

WK organisatie 2014 plant boom bij Bosbaan

Vandaag plantte de WK organisatie 2014 een meerstammige zilver esdoorn op het grasveld voor het Olympisch Trainingscentrum aan de Bosbaan. Henk-Jan Zwolle legt uit waarom speciaal voor deze boom werd gekozen. Wat heeft déze esdoorn nu met roeien te maken?

“Wat mij betreft staat deze boom model voor het Nederlandse roeien. De meerstammigheid laat zich goed vergelijken met de verschillende onderdelen van het roeien. De vele verschillende boottypen, maar ook de verschillende niveaus waarop je van roeien kunt genieten.

Ook wedstrijdorganisaties zijn goed in dit model van meerstammigheid te vangen. In de afgelopen twaalf jaar hebben wij als roeiwereld vijf WK’s georganiseerd waarbij tijdens de laatste editie zelfs drie WK-toernooien tegelijkertijd. Zelf ben ik intensief bij de organisatie van drie WK’s betrokken geweest. Eigenlijk begon dat al met de verbreding van de Bosbaan, 17 jaar geleden.

In een WK-organisatie is er ook sprake van verschillende stammen die nodig zijn om de veelzijdigheid van een roeitoernooi te organiseren. Stammen die jaren van voorbereiding nodig hebben om sterk genoeg te zijn om aan alle eisen en wensen te kunnen voldoen. Stammen met voldoende ervaring om verder op te kunnen bouwen. Uiteindelijk ontstaat er een bloeiend geheel dat respect en bewondering oogst.  Natuurlijk groeit er wel eens een takje scheef of blijkt een nieuwe stam te amitieus, met goed onderhoud aan de hele boom is dat wel recht te trekken.

In bijzondere omstandigheden, als er meer licht of meer water beschikbaar is, ontstaan er onverwacht wel eens bijzonder mooie bloemen. Die bloemen worden geplukt, op een vaas gezet en bedankt voor de schoonheid. Maar uiteindelijk zijn het de stammen die voor nieuwe bloemen zorgen, voor stabiliteit en continuïteit. Geniet van de bloemen, maar koester de stam.

Zilver is de kleur van ambitie
Dan het zilver. Waarom geen goud? Zilver is de kleur van ambitie van hoger naar meer. Met goud is het doel bereikt en kun je vervallen in tevredenheid. Met zilver is er altijd meer te wensen bovendien is het natuurlijk al heel veel meer dan brons. Deze meerstammige zilver esdoorn is dus een ambitieuze boom die snel wil groeien en heel veel bloemen geeft die alle kanten op vliegen. Houd dus de stammen in de gaten, daar kun je op bouwen en vele jaren van genieten!”

Sponsoren en partners KNRB