Visual

In memoriam: Ernst Veenemans

In de ochtend van 2 oktober overleed Nereïd

Ernst Veenemans
op 77 jarige leeftijd

Ernst Veenemans was begin jaren zestig de toonaangevende toproeier in Nederland. Het hoogtepunt in zijn loopbaan was de Europese titel in de twee-zonder, die hij in 1964 op de Bosbaan behaalde met zijn partner Steven Blaisse. In hetzelfde seizoen veroverde hij met clubgenoot Blaisse op de door boeiverschil geteisterde Todabaan in Tokyo bij de Olympische Spelen zilver. Direct na hun finale werden de races uitgesteld totdat de omstandigheden weer eerlijk waren. Een olympische titel was hen ontnomen. Dat erkende naderhand ook FISA-president Thomas Keller tegenover prinses Beatrix: “Ihre Mannschaft war die Beste”. Blaisse kon zich jaren later nog woedend maken als hij zich deze woorden herinnerde.

Ernst Veenemans was een erg lichte zware roeier met een uitzonderlijk efficiënte techniek en een buitengewoon gevoel voor het lopen van de boot. Zijn roeien straalde allure uit; dat was al zichtbaar bij het oproeien voor een wedstrijd en het sprintvermogen van de twee was beroemd en berucht.

In de finale van de twee-zonder bij het EK in 1964 op de Bosbaan werd dat gedemonstreerd. Met nog 250 meter te gaan roeiden Veenemans en Blaisse op de tweede plek achter de oppermachtig geachte Duitse twee,  Hottenrot/Schwann. Om hun tweede positie tegen de opkomende Deense ploeg vast te houden ging de Nereus-twee aan, ontdekte al doende dat het verschil met de Duitsers snel kleiner werd en zette nog een keer aan. Tot vreugde van het talrijke publiek werd de eerste plaats bereikt. Indrukwekkend was dat het publiek direct na het Wilhelmus massaal het Nereuslied aanhief. Velen bleken in staat het uit volle borst mee te zingen. Ernst Veenemans hoorde het stralend aan, Blaisse hield het niet droog.

De roeicarrière van Ernst Veenemans was begonnen in de Nereus’ eerstejaarsacht van 1959, liep via de Olympische Spelen van 1960 in Rome en eindigde in Tokyo. Roeicarrières waren kort in die tijd; men roeide slechts totdat de studie was beëindigd.

Ernst Veenemans bleef echter betrokken bij het roeien van Nereus. Onder andere als coach en deed nog vele jaren mee met ‘het rondje IJsselmeer’.

Namens de KNRB,
Jan Klerks