Visual

In memoriam: Klaas van Hasselt

Heden ontvingen wij het droeve bericht, dat op veel te jonge leeftijd is overleden

                                                                          Klaas van Hasselt
                                                          7 februari 1953-16 december 2017

Hoewel hij de laatste jaren van zijn leven niet meer zo actief was in de roeiwereld, maar zijn aandacht had verplaatst naar de hockeysport, was Klaas van oorsprong een fanatieke roeier.

Hij startte zijn carrière als roeier bij de Amsterdamse verenging Willem III. Later coachte hij bij Willem III en bij Nereus. Recentelijk was hij actief met het archiveren van de geschiedenis van roeivereeniging Willem III. Hij kwam zelf uit als roeier voor Nederland op de internationale wedstrijden in Ioannina, Griekenland, in een vier.

Maar zijn grootste kracht zat in het coachen van ploegen. Samen met Rob Robbers was hij vanuit de KNRB, destijds nog volledig als vrijwilliger, eind tachtiger en begin negentiger jaren van de vorige eeuw, verantwoordelijk voor de training en coaching van wat wij nu de ‘Senior B equipe’ noemen. Voor deze roeiersgroep was hij ook van 1989 tot 1995 Chef d’équipe KNRB. Juist bij deze leeftijdsgroep zijn de voor Klaas kenmerkende eigenschappen; de liefde voor de sport waar je mee bezig bent, ambitie gecombineerd met passie en enthousiasme en vooral ook empathie, belangrijk.

Het was dan ook uit deze groep atleten, uit wie grote namen zijn voortgekomen. Zonder zelfs maar te willen trachten volledig te zijn, zullen de volgende namen duidelijk maken wat voor een belangrijke rol Klaas in de roeisport heeft gespeeld: Rutger Arisz, onze huidige voorzitter, Koos Maasdijk, Jaap Krijtenburg, Dolf Woldringh, Niels van Steenis, Pepijn Aardewijn, Niels van der Zwan, Maarten van der Linden, Femke Boelen, Muriël van Schilfgaarden, Tessa Knaven, Eeke van Es, Tessa Appeldoorn, het is slechts een willekeurige greep uit de namen van roeiatleten, aan wier carrière Klaas een onmisbare bijdrage heeft geleverd.

Niet alleen op dit vlak was Klaas actief. Persoonlijk heb ik herinneringen aan zijn altijd goede humeur, zijn gevoel voor humor en zijn relativeringsvermogen, uit de periode dat hij de catering verzorgde voor de Senior B wereldkampioenschappen, toen nog ‘Nations Cup’ geheten, in Amsterdam in 1989.

Langs deze weg condoleren wij zijn partner Marijke, dochter Kato, ouders en verdere familie en vrienden met het onverwachte en plotselinge overlijden.

Namens het bestuur,
Jan Willem Landman

Correspondentie adres:

Familie van Hasselt
Neerkanne 5
1082 BG Amsterdam