roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

In memoriam: Freek Meijers

Op zaterdag 27 maart ontvingen wij het verdrietige bericht dat Freek Meijers, FISA-kamprechter, lid van de OTC-commissie en drager van de KNRB erepenning in goud is overleden.

In 2019 werd Freek gediagnostiseerd met kanker. Freek is de ziekte strijdlustig, zoals we hem kennen, tegemoet getreden. Na een succesvolle behandeling bleek eind vorig jaar de ziekte te zijn teruggekeerd. Freeks wens was om zijn collega-kamprechters hier zelf van op de hoogte te brengen met de uitnodiging nog een keer samen het glas te heffen en oude herinneringen op te halen. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Freek is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 65-jarige leeftijd overleden.

Freek heeft als junior bij De Hunze zijn eerste stappen gezet in de roeiwereld, maar pas na zijn studententijd heeft hij in het Rotterdamse eerst bij Nautilus en daarna bij De Maas het roeien echt omarmd. Hij was actief als roeier en coach, maar wij kennen Freek vooral als bevlogen kamprechter. Hij ontdekte het kamprechteren in 1995. Kamprechteren is dan wel vrijwilligerswerk, maar zeker niet vrijblijvend. Nationale wedstrijden stonden steevast in zijn agenda en op internationale wedstrijden in Nederland kon altijd op Freek gerekend worden als NTO of coördinator, nadat hij in 2008 FISA-umpire was geworden. Zijn buitengewone toewijding heeft Freek uiteindelijk tot het hoogste niveau gebracht, met als hoogtepunt het starten van de A-finales op de wereldkampioenschappen van 2017 in Sarasota, USA.

Als een echte Groninger en door zijn studie aan de TU in Delft had Freek een duidelijk visie over het verloop van bepaalde dingen. Daarnaast legde hij de lat hoog. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor wedstrijdorganisatoren. Begaan als hij was met het opleiden van nieuwe kamprechters fungeerde Freek meerdere jaren als eindredacteur van de updates van de Handreiking voor Kamprechters, met tips voor de toepassing van het RvR in de praktijk. Daarnaast was Freek ook actief als kamprechtercoach bij de begeleiding van jonge kamprechters zoals binnen het talentenprogramma TOP. En als Freek je examinator was en je slaagde, dan was dat boven elke twijfel verheven. In zijn jaren als lid van de kamprechtercommissie heeft Freek zich verder vooral ingezet voor het internationale uitwisselingsprogramma voor kamprechters. Zijn internationale contacten heeft hij altijd warm gehouden.

Naast al deze rollen is Freek jarenlang aan de KNRB verbonden geweest vanuit zijn beroep als architect. Hij heeft  als lid van de OTC-commissie, meegewerkt aan zowel de eerste bouwronde in 2005 als aan de uitbreiding in 2014 van het Olympisch Training Centrum aan de Bosbaan. Daarna heeft hij de KNRB met raad en daad bijgestaan bij het onderhoud van dit complex. Zijn scherpe blik, zijn grote kennis van techniek en van de markt van aannemers en installateurs zullen ook hier gemist worden. Iedereen in de roeiwereld kende Freek en Freek kende iedereen.

Voor al deze verdiensten heeft de KNRB Freek de erepenning in goud toegekend.

Wij wensen Freeks vrouw Jolanda, naaste familieleden en vele vrienden alle sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies. Wij hopen dat de wetenschap dat de roeiwereld Freek met dankbaarheid gedenkt voor hen hierbij een steun is.

De familie heeft een online condoleanceregister geopend. Je kunt het rechtstreeks benaderen via de deze link.

Namens de KNRB,

Arjon Pals
voorzitter kamprechtercommissie