roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Erepenning goud voor Hans Lycklama en Tom van der Lelij

Afgelopen AV is er een erepenning goud toegekend aan Hans Lycklama en Tom van der Lelij. Lees hieronder hoe ze afgelopen zaterdag, 20 november, zijn toegesproken.


Hans Lycklama.

Hij begon met roeien bij Skadi in de tweezonder met Hans Pieterman.
Won vier medailles op WK’s voor lichte roeiers.
In 1974 en 1977 in de lichte vierzonder en in 1978 in de lichte acht.
En hij won twee keer de Varsity.

Coachend was Hans betrokken bij vele WK medailles.
Hopelijk is de volgende opsomming compleet, zo niet, dan kan Hans het ongetwijfeld aanvullen.

Bij de lichte dames negen medailles (zeven in LW1X en twee in de dubbeltwee)
1986 LWL2x zilver
1988 LW2x goud
1989 t/m 1996 zeven keer een medaille in de WL1x, in 1989 brons en de overige allemaal zilver.
Laurien Vermulst is recordhoudster en behaalde met Hans vijf keer een WK medaille.

Na het coachen van de lichte dames, coachte Hans junioren.
Hans was betrokken bij vier junioren WK-medailles.
2008 J4x- brons
2011 M4x- zilver
2019 M2x goud
2021 M2x goud

Roeien is zijn leven.
Onder andere zijn gedrevenheid maakt hem tot een succes-coach.
Ooit bij een bespreking met een groep junioren kwam aan de orde dat het maken van zelfanalyse nuttig is. Wat zijn je sterke en wat zijn je zwakke kanten. Als je dat weet en daar goed mee omgaat kun je optimaal presteren. Een les voor het hele leven. Hans noemde zichzelf een ”georganiseerde chaoot”.
Zie wat je daarmee kunt bereiken.


Beste Tom,

In 2020 zou je loopbaan als kamprechter een mooi hoogtepunt krijgen, omdat je was geselecteerd om tijdens de Olympische Spelen in Tokio als kamprechter te mogen optreden. Corona gooide toen roet in het eten, maar zoals we weten vonden de Spelen toch plaats, maar dan een jaar later. Zoals we van je kennen bereid je je gedegen voor op een belangrijk optreden en je kreeg zelfs de gelegenheid om via een dagboek op de website van Roei! de Nederlandse roeigemeenschap te informeren over het kamprechtersvak en de uitdagingen die Corona daar tijdens de Olympische Spelen aan toevoegen.

Het noodlot sloeg toe, je testte aan het begin van het toernooi positief, werd verbannen naar het zogenaamde Coronahotel en mocht de Nederlandse atleten pas na afloop van het roeionderdeel naar Nederland achternareizen. Dat je de tijd die je in het Coronahotel verbleef doorwerkte aan je digitale dagboek en de lezers meenam met je ervaringen, maar ook de ontberingen van de quarantaine die je was opgelegd, toont de veerkracht waarover je beschikt.

Deze veerkracht en het daaraan gekoppelde doorzettingsvermogen zijn persoonlijke kenmerken waarmee je veel voor de roeisport hebt betekend. Al jarenlang ben je als vrijwilliger de roeivertegenwoordiger bij de week van de scheidsrechter van NOCNSF, tussen de vele betaalde bondsmedewerkers uit andere sporten. Je komt van deze bijeenkomsten niet alleen terug met ideeën, maar bent ook niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken, zodat een belangrijke groep vrijwilligers de waardering voelen waar ze recht op hebben. Het doorzettingsvermogen, hoewel uithoudingsvermogen wellicht een beter woord is, heb je ook getoond bij de vernieuwing van de kamprechtersopleiding. Net als onze coach- en instructeursopleidingen voldoet de kamprechtsopleiding aan de eisen die de Kwalificatiestructuur voor de Sport daaraan stelt. We kunnen mede door jouw inzet de komende audit waarbij de kamprechtersopleidingen voor het eerst worden meegenomen met vertrouwen tegemoetzien.

Het grootste stempel heb je echter gedrukt op de wijze waarop we in Nederland met fairness omgaan. Om fairnessmaatregelen überhaupt ingevoerd te krijgen heb je gebruik moeten maken van je enorme overtuigingskracht. Als bestuurslid ben ik de afgelopen jaar heel terughoudend geweest bij de introductie van fairnessmaatregelen en het zijn steeds de kleine stapjes die zijn gezet, die uiteindelijk hebben geleid tot een systeem waar niet alleen bij de wedstrijdorganisatoren veel waardering voor bestaat, maar waar jij persoonlijk veel draagvlak voor hebt gecreëerd bij coaches en roeiers.

Voor deze verdiensten heeft het bestuur van de KNRB besloten om jou voor te dragen voor het toekennen van de eremedaille in goud.

Namens het bestuur van de KNRB
IJsbrand Haagsma, commissaris wedstrijden en opleidingen