roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieDiversiteit & Inclusie

Workshoptraject Diversiteit & Inclusie

Hoe voer je gesprekken over diversiteit en inclusie op jouw vereniging? Hoe maak je een inclusief beleid voor de vereniging? En hoe zorg je voor een inclusieve sfeer binnen een trainingsgroep? Veel verenigingen besteden de laatste tijd meer aandacht aan diversiteit en inclusie, maar het blijft lastig hoe je makkelijk en effectief dit thema implementeert binnen jouw vereniging. Daarom organiseert de KNRB Diversiteit & Inclusie commissie dit jaar in samenwerking met D&I-expert Valérie van Kemenade een workshop-serie voor bestuurders en leden van verenigingen die aan de slag willen met deze thema’s op de vereniging. 

De workshopserie bestaat uit vier verschillende workshops die verspreid over het kalenderjaar gegeven worden. Elke workshop belicht Diversiteit en Inclusie op de vereniging vanuit een ander perspectief, waarbij de focus ligt op toepasbaarheid en het bieden van concrete handvatten om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan op de vereniging. De workshops belichten allemaal een andere kant van diversiteit en inclusie op de vereniging en zijn hierdoor dus interessant om allemaal te volgen. Ook zijn de workshops uiteraard los van elkaar te volgen. 

De workshops zijn toegankelijk voor iedereen die lid is van een roei-vereniging, ervaring of functie is dus niet nodig!

Workshop 1 – De basis van D&I (kick-off)

Datum: 20 april 2024, tijdens de Hollandia*
Locatie: Olympisch Trainingscentrum, Bosbaan 10
Duur: van 10 tot 13 uur (deels in het pauze blok)
Voor wie: bestuursleden van studenten- en algemene roeiverenigingen 
*Lunch is bij de workshop inbegrepen

De eerste workshop vormt een goede basis voor iedereen die met diversiteit en inclusie op de vereniging aan de slag wil gaan. Dit is dus dé workshop om te volgen als je meer wilt weten over diversiteit en inclusie, maar aangezien we ook dieper op de onderwerpen in zullen gaan is het ook een hele leerzame workshop als je wel al wat meer kennis over diversiteit en inclusie bezit!

Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de volgende thema’s:
– Beknopt de basis van Diversiteit & Inclusie
– Handvatten voor het voeren van dialogen over D&I
– Identificeren van de belangrijkste aandachts- en knelpunten op de vereniging 
– Hoe ga je om met weerstand van leden? 

Workshop 2 – Inclusieve beleidsvorming voor besturen

Datum: augustus (precieze datum volgt)
Locatie: Olympisch Trainingscentrum, Bosbaan 10
Duur: 2 tot 3 uur
Voor wie: (toekomstige) bestuursleden van studenten- en algemene roeiverenigingen 

De tweede workshop heeft als thema inclusieve beleidsvorming en is daarom vooral gericht op (toekomstige) bestuurders van zowel studenten als algemene verenigingen. Tijdens deze workshop leer je aandachts- en knelpunten op de vereniging identificeren, hoe je deze beleidsmatig kan aanpakken en hoe je diversiteit en inclusie in het beleid van je vereniging kan verankeren. 

De specifieke datum wordt later bekend.

Workshop 3 – Inclusieve beleidsvorming voor coaches

Datum: oktober (precieze datum volgt)
Locatie: Olympisch Trainingscentrum, Bosbaan 10
Duur: 2 tot 3 uur
Voor wie: bestuursleden en coaches van studenten- en algemene roeiverenigingen, deelnemers van de RC/RI-opleidingen en overige geïnteresseerden 

De derde workshop focust zich op inclusief coach beleid op de vereniging. Deze middag gaan we in op onder andere op het voeren van dialogen, inclusieve omgangsvormen en het herkennen en bespreekbaar maken van bijvoorbeeld uitsluiting, waarbij de rol van de coach of instructeur centraal staat. Daarnaast biedt de workshop handvatten voor het waarborgen van inclusief coach beleid op de vereniging en de rol van het bestuur. Deze sessie vormt dus een link tussen beleid, bestuur en de roei-coach of -instructeur. De workshop is vooral bedoeld voor besturen, roei-coaches en -instructeurs van zowel studenten als algemene verenigingen. Tot slot is de workshop ook een goede aanvulling op de huidige RC- en RI-cursussen van de KNRB. 

De specifieke datum wordt later bekend.

Workshop 4 – Tussentijdse beleidsevaluatie en inclusief leiderschap voor besturen 

Datum: oktober (precieze datum volgt)
Locatie: Olympisch Trainingscentrum, Bosbaan 10
Duur: 2 tot 3 uur
Voor wie: bestuursleden van studenten- en algemene roeiverenigingen 

De laatste Diversiteit & Inclusie-workshop zal zich richten op besturen van studenten- en algemene verenigingen. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op het evalueren van het beleid en inclusief leiderschap voor besturen. Gedurende deze middag zal onder andere het verenigingsbeleid op gebied van diversiteit en inclusie geëvalueerd worden. Daarnaast leer je hoe je als bestuurder een positieve rol kan hebben in het vormen van een inclusieve cultuur op de vereniging. 

De specifieke datum wordt later bekend.