roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Beleid & organisatieFinanciën

Subsidies

Het verkrijgen van subsidies kan een waardevolle bron van financiering zijn voor roeiverenigingen die hun ambities willen realiseren. Of het nu gaat om de aanschaf van nieuwe boten, het verbeteren of verduurzamen van faciliteiten of het organiseren van evenementen: subsidies kunnen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van jouw roeivereniging. In Nederland zijn er diverse subsidiemogelijkheden beschikbaar op zowel landelijk als lokaal niveau.

Sportsubsidie database

In de sportsubsidie database van het Kenniscentrum Sport vind je alle informatie over de diverse subsidieregelingen en fondsen voor verenigingen. De database biedt een overzicht van alle sport gerelateerde subsidiemogelijkheden en de informatie en contacten die nodig zijn voor de aanvraag. Om de database te kunnen gebruiken dien je een (gratis) account aan te maken.

BOSA-subsidie 2024-2028

Je kunt als roeivereniging subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten aan je accommodatie en aanschaf van sportmaterialen (zoals roeiboten, prijzen, hesjes). Het ministerie van VWS heeft een nieuwe BOSA-subsidie (Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties) gepubliceerd voor 2024-2028. Let op: de KNRB heeft recentelijk een update-1 en update-2 geplaatst over de BOSA-regeling.

Bij de aanvraag wordt gevraagd om jullie Bondsnummer. Die is te vinden in het ledensysteem bij Instellingen > Algemeen > Clubdetails (zie verenigingsnummer). Het nummer begint met KNRB gevolgd door 4 cijfers, bijvoorbeeld KNRB1234.

ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie is interessant voor verenigingen die overwegen te investeren in zonneboilers of warmtepompen. Deze subsidie kan oplopen tot ongeveer 30% van de investeringskosten, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk verkort wordt. Belangrijk om te weten is dat de subsidie niet gecombineerd mag worden met de BOSA-subsidie. En verenigingen dienen deze subsidie zakelijk aan te vragen vóór het tekenen van een koopovereenkomst. Achteraf subsidie aanvragen is niet mogelijk, dus zorg dat je dit vooraf regelt. Je vraagt de subsidie aan als zakelijke gebruiker. Houd rekening met een gemiddelde verwerkingstijd van 8-12 weken.

Maatschappelijke diensttijd (MDT) subsidie

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een project waarmee jongeren (12-30 jaar) als vrijwilliger de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en iets te doen voor de samenleving. Heb je als vereniging plek voor nieuwe jonge vrijwilligers? Dan kan dit een mooie match zijn. Denk aan het organiseren van een open dag of wedstrijd, het beheren van social media of de website. Voor het werven en begeleiden van de jongeren is budget beschikbaar.

Erasmus+ subsidie

Wil jij jouw vereniging in de breedtesport versterken? Ga met subsidie van Erasmus+ naar het buitenland om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen! Deze subsidie is bedoeld voor medewerkers van sportverenigingen (bestuurders, coaches, vrijwilligers) en andere professionals die actief zijn in de breedtesport. Ga met maximaal 10 personen naar het buitenland om uit te wisselen met Europese collega’s. Het doel is om organisaties in de breedtesport te versterken door van elkaar te leren. Benieuwd hoe dat er precies uitziet? Check deze video!

Meer weten? Meld je aan voor een van de online informatieuurtjes, kijk op de website of neem contact op met de programma-adviseur Jurgen Aarden voor een adviesgesprek ([email protected]).

Lokale subsidies

Elke provincie heeft een eigen subsidieloket waar alle regelingen en subsidies worden weergegeven:

Je kunt ook nog kijken op de website van jullie gemeente. Daar kun je de gemeentelijke subsidies vinden voor jouw vereniging.