roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Aegir Groningen

De mooiste club van Nederland, is natuurlijk subjectief, maar de Groninger Studenten Roeivereniging Aegir gooit hoge ogen.  Met een prachtige locatie aan het Winschoterdiep, met veel ruimte rond het gebouw, is Aegir dé plek voor alle Aegirleden om zich thuis te voelen. Daarnaast heeft Aegir een enorme vloot en de grootste botenwagen van Europa.

Profiel
G.S.R. ‘Aegir’ is een Groningse studentenroeivereniging en viert dit jaar haar 140-jarige bestaan. In 140 jaar is Aegir uitgegroeid van een vereniging met dertig leden en drie vierriemsgieken tot een vereniging met meer dan zevenhonderd actieve leden, waarvan circa zeventig wedstrijdroeiers die op hoog niveau nationaal en internationaal wedstrijden starten. Zij trainen meer dan zeven keer per week, worden professioneel gecoacht en bedrijven ware topsport. Daarnaast roeit een groot deel van de leden recreatief in verschillende competitiebokalen of zijn actief in het een commissie, waardoor ze de vereniging draaiende houden. Men kan stellen dat Aegir eigenlijk een grote mengelmoes van studenten is, waarbij het vooral draait om (hard) roeien en zelfontplooiing: inspanning en ontspanning.

Geschiedenis
De aanleiding voor het stichten van G.S.R. ‘Aegir’ in 1878 was dat enkele studenten van de Rijkuniversiteit Groningen voor ƒ 20,- gezamenlijk een roeiboot gekocht hadden. Pas vanaf 1913 strijdt Aegir mee op de studentenroeiwedstrijden – het aloude probleem tot dan toe was de afstand. De boten moesten namelijk vervoerd worden per schuit, wat veel te lang duurde. In 1918 deed Aegir voor het eerst mee met het hoofdnummer van de Varsity, De Oude Vier, en won deze ook direct. Nadat Aegir dicht ging tijdens de Tweede Wereldoorlog, verhuisde de vereniging in 1947 naar een nieuw botenhuis gelegen aan De Punt bij het Van Starkenborghkanaal. Nadat de loods op De Punt afbrandde in 1987 moest Aegir op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Deze werd in 1988 gevonden aan het Winschoterdiep en is tot op de dag van vandaag nog steeds de thuisbasis van Aegir.

1978 – Aegir wint de Varsity

Heden
Op G.S.R. ‘Aegir’ wordt elke dag getraind, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang zijn er altijd wel boten op het water. Daarnaast wordt er elke donderdag een maaltijd geserveerd en is er een borrel, waarbij met mooi weer ook het kampvuur wordt aangestoken. Er worden twee wedstrijden georganiseerd door Aegir. Ten eerste de Hel van het Noorden, de wedstrijd die zich kenmerkt door de barre weersomstandigheden; een echte uitdaging voor wedstrijdroeiers. Tevens is de NOOC bakboordbokaal sinds dit jaar een wedstrijd rijker – de Bavaria Aegir Lentesprint is hiervan de openingswedstrijd.

2017 – Winschoterdiep bij zonsopkomst

Ligging
G.S.R. ‘Aegir’ is gevestigd aan het Winschoterdiep en beschikt over een ruime botenloods, een werkplaats, een borrelzaal (‘Saphok’) een grote ergometerruimte en een krachthonk (‘Kohsiek’), die allemaal met elkaar verbonden zijn. Om het verenigingsgebouw heen is veel ruimte. Dit biedt vele mogelijkheden, van nabespreken in de zon tot het de organisatie van grote evenementen.

Vloot
Aegir beschikt over ongeveer 100 boten, zowel wedstrijd- als competitieboten en variërend van spliksplinternieuw tot wat ouder, maar nog steeds bruikbare boten. Dit zijn skiffs, achten en alles wat daar tussenin zit. Om deze boten te vervoeren naar zowel nationale als internationale wedstrijden en trainingskampen, zoals Sevilla en Venetië, maakt Aegir gebruik van haar eigen botenwagen. Dit is de grootste botenwagen van Europa, wat Aegir’s trots is. Ook maken andere roeiverenigingen vaak gebruik van Aegir’s botenwagen.

De trots van Aegir

Bijzonder
Wat de vereniging zo bijzonder en uniek maakt is dat G.S.R. ‘Aegir’ zich heeft ontwikkeld tot een vereniging die traditie en geschiedenis hoog in het vaandel heeft staan. Binnen de vereniging kun je de rijke historie echt voelen. Aegir is trots op de behaalde Varsity overwinningen, ereleden en olympische uitzendingen uit het verleden en schenkt hier veel aandacht aan. Het 28e lustrum wordt dit jaar dan ook zeer groots en uitbundig gevierd.

Wat daarnaast bijzonder is aan Aegir is het brede aanbod van de vereniging: training op hoog niveau en uiteindelijk zelfs de Olympische Spelen halen, maar ook een enorme sociale meerwaarde. De verschillende disputen, commissies en Aegir-huizen vergroten het netwerk van de nieuwe studenten enorm en helpen de studenten zich snel thuis te laten voelen in Groningen.

2013 – Aegir lustrumvlootschouw

Geïnteresseerde studenten kunnen twee keer per jaar een periode lang Aegir leren kennen. De BLIK-periode begint bij aanvang van het studiejaar en de LenteBLIK-periode begint in april. Er worden in deze periodes verschillende evenementen georganiseerd door de vereniging zodat studenten kennis kunnen maken met het roeien, de vereniging en de verenigingsleden.

G.S.R. ‘Aegir’
Stockholmstraat 10, 9723 BC Groningen
T: 050-3124666
E: [email protected]

Foto´s Aegir, coverfoto schurwanzpics vlootschouw 2018

april 2018