roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

De Delftsche Sport

De mooiste vereniging DDS

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar roeivereniging De Delftsche Sport met haar monumentale onderkomen is hoe dan ook een sieraad.

Profiel
Een actieve, open vereniging waarbij het roeiplezier voorop staat. Krachtiger kan de onlangs aangetreden voorzitter Marleen Spiekman De Delftsche Sport niet omschrijven. De 350 leden zijn verdeeld over alle leeftijdscategorieën, te beginnen bij junioren vanaf elf jaar en eindigend bij senioren van ver over de zeventig. “Omdat er in Delft twee grote studentenroeiverenigingen zijn, hebben we een gat bij de studenten,” vertel Marleen. “Als ze afgestudeerd zijn en gaan werken komen ze bij ons terecht.” Ook heeft DDS een ‘dipje’ in de groep 30- tot 40-jarigen, die vaak door een drukke baan en opgroeiende kinderen weinig tijd hebben voor het verenigingsleven. “Dat is een aandachtspunt. Wij kijken hoe we het aantrekkelijk voor die groep kunnen maken.” DDS heeft momenteel wachtlijsten voor de jeugd en voor beginnende volwassenen.

“Ervaren volwassenen zijn altijd welkom.”

Ligging
DDS is gelegen aan het Oostplantsoen in Delft, aan de rand van het centrum. Kroonjuweel van de vereniging is het clubhuis, gevestigd in een van de 22 waltorens die de stad in de zestiende eeuw omringden. De Sint-Huybrechtstoren behoort met de Bagijnetoren (Phoenixstraat) en de Rietveldse Toren (Oosterstraat) tot de drie overgebleven torens en is sinds 1967 rijksmonument. “Het gebouw is fantastisch,” vindt Marleen. DDS betrok de toren in 1914, liet er een grondige restauratie op los en bouwde er een neoromantische vleugel aan. Zo’n tien jaar geleden werd een tweede vleugel aangebouwd met moderne kleedkamers en een dakterras. Onlangs heeft het gebouw nog een opknapbeurt gekregen, waarbij hout-, metsel- en schilderwerk onder handen zijn genomen.

“Het clubhuis is gevestigd in een van de 22 waltorens van de stad” 

Roeien doen de leden van DDS veelal op de Vliet en de Schie. “Meestal roeien we in de richting van Den Haag. We delen het water met De Laak, Laga en Pelargos. In feite kunnen we roeien tot de sluizen bij de Euromast in Rotterdam en tot aan Leidschendam. Heen en weer is dat vijftig kilometer, een mooie voorbereiding op de Ringvaart Regatta, die door Laga wordt georganiseerd.”

Vloot
“Een van de lastige dingen van het gebouw is dat de ruimte om de boten te stallen beperkt is. Als er een nieuwe boot komt, moet er een oude uit. DDS heeft ongeveer 70 boten. Iemand heeft laatst geteld dat er 150 roeiplekken zijn.” DDS beschikt over kwalitatief hoogwaardige boten, van C’tjes en wherry’s voor beginners tot hightech wedstrijdboten voor nationale toppers. Ook heeft de vereniging een tiental ergometers tot haar beschikking.

Bijzonder
De verbouwing van de Sint-Huybrechtstoren tot clubhuis gebeurde naar een ontwerp van Han van Meegeren, student bouwkunde en destijds lid van de vereniging. “Later verwierf hij bekendheid als meestervervalser van de schilderijen van Vermeer.” Het clubhuis wordt niet commercieel geëxploiteerd maar DDS’ers die minimaal een jaar lid zijn kunnen het wel afhuren, bijvoorbeeld voor een bruiloft of andere feestelijke gelegenheid.

Verleden
Bij de oprichting in 1885 kwam DDS in het bezit van een clubgebouw aan de toenmalige Westsingelgracht aan de noordwestpunt van het centrum van Delft. Of zoals dat toen heette, van een schuitenhuis , aangezien het slechts een houten loods betrof, zonder gezelligheidsruimte, kleedkamer, douches en zelfs zonder toilet. Het zou tot 1908 duren voordat de eerste douche wordt geïnstalleerd, waarvan de aanlegkosten 6 gulden bedroegen. In 1914 volgde de verhuizing naar de toren in het centrum. Bij het 125-jarig jubileum verscheen een boek met de complete historie van de vereniging. Dit jaar, waarin de club behalve haar 130ste verjaardag ook het eeuwjubileum van het gebouw viert, publiceert een groep leden elke maand een poster met foto’s en verhalen uit de oude doos.

“In 1908 werd de eerste douche geïnstalleerd voor 6 gulden”

Heden
De club telt veel actieve leden. “Zowel in het roeien als daar omheen. Dit jaar bloeit het extra omdat we een lustrum hebben, met veel activiteiten.” Een greep daaruit: op 22 en 23 augustus is er een tweedaagse marathon van 130 kilometer, gerelateerd aan het 130 jarige bestaan. Ook staat een nachttocht in verlichte C-2’s en C-4’s door het Westland op de rol, compleet met picknick halverwege. “En op 16 oktober, twee dagen voor het officiële jubileum, vindt een knallend galafeest plaats, ter afsluiting van naar verwachting een fantastisch lustrumjaar.”

dds-roeien

Roeivereniging De Delftsche Sport
Oostplantsoen 140, 26WN Delft
www.rv-dds.nl

2015