roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Okeanos Amsterdam

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Okeanos Amsterdam gooit hoge ogen. Met een clubhuis aan de Bosbaan is de club hoe dan ook een blikvanger.

Profiel
Eind jaren vijftig had het VU Corps nog geen roeivereniging en elk zichzelf respecterend corps moest nu eenmaal een roeivereniging hebben. En zo geschiedde, op 7 november 1957 is Okeanos opgericht. Okeanos viert dit jaar zijn 60e verjaardag en dat is het hele jaar flink gevierd met nog een klapper, het lustrum eindfeest begin november.

Inmiddels heeft Okeanos 417 leden en wil de vereniging groeien. Er is flink geschaafd aan de introductieperiode, en dat betaalt zich uit. Dit jaar zijn er ongeveer 110 nieuwe leden.

Ligging
Okeanos heeft absoluut de mooiste roeiplek van Nederland, aan de Bosbaan! Bij de meeste grote wedstrijden zit Okeanos er bovenop, op zo’n 50 meter van de baan.

Vloot
De competitie- en wedstrijdvloot is heel goed op orde. Kwalitatief en kwantitatief. In de loods liggen 62 boten klaar voor gebruik. Wie bij Okeanos wil roeien, kan roeien! Je staat niet met honderd man om een C4 te springen. Er is altijd wel een boot. Verder staan er zestien ergometers verspreid over de botenloods en het sportcentrum van de VU. Via de website reserveer je gemakkelijk een boot of een ergometer. Dit kan ook per ploeg.

De materiaalcommissie is verantwoordelijk voor de vloot. Een flinke klus! Jaarlijks wisselt de materiaalcommissaris, samen met de rest van het gehele bestuur. De opvolger komt meestal uit de commissie zelf zodat kennis aanwezig is en weer wordt doorgegeven. Repareren doet commissie meestal zelf, en anders biedt de bootsman van Willem III uitkomst.

Verleden
Okeanos is heel klein begonnen met een ruimte onder de oude tribune aan de Bosbaan. Een aantal leden kraakte een plek van zo’n 40 m2. Uiteindelijk kreeg Okeanos een ruimte toegewezen. Bij de sloop van de houten tribune in 2001 kwam er een tijdelijke keet van twee containers. Het heeft veel tijd en energie gekost om het huidige gebouw (2005) zo te krijgen. Het bestuur 2017-2018 heeft ambitie en wil groeien. Hiervoor is mogelijk een uitbouw nodig. Hiervoor wordt nu in kaart gebracht of we dat echt willen en wat de mogelijkheden zijn (Okeanos ligt immers midden in het bos).

Zondagsrust
Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in de beginjaren van Okeanos kon er op zondag niet geroeid worden. Die dag was gereserveerd voor de zondagsrust. In 1960 haalt de wedstrijdploeg de finale van de Njord Lustrumwedstrijden, maar de vier mannen moeten de finale aan zich voorbij laten gaan vanwege deze rustdag. ‘Maar nu zijn we van god los,’ zei het bestuur eens. Dat neemt niet weg dat de zondagsrust nog steeds in het verenigingslied is verwerkt (lees verder voor de tekst).

Bijzonder
Door de kleinschaligheid vindt iedereen heel snel een plek bij Okeanos. Jasje dasje is doodnormaal, maar een trui is ook prima. Praeses Bram Verhulst vindt het onwijs vet dat veel mensen tijd steken in Okeanos omdat ze het leuk vinden: ‘Met z’n allen, samen Okeanos naar een hoger plan tillen. Streven naar het hoogste niveau, niet alleen binnen het roeien, maar binnen alle facetten van de vereniging.’

Verenigingslied
Okeanos grijpt fors de paal
Verslaat de rest in twaalf haal
Al is hun eindsprint nog zo vlug
Drie lengtes pakt geen mens ons terug
Zo roeien daar de geuzen weer
Liever niet op zondag!
Liever niet op zondag!
Hoi, hoi, hoi, hoi
Kotsen voor de blikken en de eer!

Foto’s: Okeanos