roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Roeivereniging Leerdam

de-mooiste-vereniging-leerdam

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Roeivereniging Leerdam met haar historische trapgevelgebouw aan de Linge is hoe dan ook een sieraad.

Profiel
Drempels kennen ze niet bij de vereniging, iedereen is van harte welkom. Ook wordt geen onderscheid gemaakt tussen ervaren en onervaren roeiers. “Nieuwe leden verwachten soms een iets formeler sfeer, maar we waken ervoor een relaxte club te blijven,” vertelt de enthousiaste voorzitter Tom Hemelsoet. Een kwart van de tweehonderd leden is onder de twintig jaar. “Ik vermoed dat we een van de grootste jeugdafdelingen hebben. Na hun twintigste gaan onze leden studeren en raken we ze een beetje kwijt. Als ze klaar zijn komen ze weer terug. In de categorie late twintigers en dertigers ontstaat vaak nieuwe instroom, zoals ikzelf, en die gaan nooit meer weg. We hebben ook een grote groep die ruim boven de 65 zit.” RV Leerdam richt zich zowel op recreatief- als wedstrijdroeien. De prettige, ontspannen entourage werkt als een magneet. “Een hoop leden wonen best ver weg of zitten dichterbij andere roeilocaties, maar zij vinden het toch leuker bij ons.”

Ligging
Aan de pittoreske Lingedijk, niet ver van het Nationaal Glasmuseum. Het clubgebouw met trapgevels dateert uit ongeveer 1870. “Daar zijn we bijzonder trots op,” bekent Tom. “Vroeger stonden daar de paarden en wagens van de glasfabriek. Er was ook een klein haventje. De enorme betonblokken waar eens de kranen op hebben gestaan, liggen nog altijd op het terrein. Het gebouw staat buitendijks, maar is volledig ingebouwd in de dijk. Op dijkniveau kom je binnen en daaronder, op waterniveau, is de werkplaats en de ergometerruimte. Je kunt zo met je boot in en uit. We hebben ook nog een losse botenloods.”

Vloot
“Een vloot voor elk wat wils,” zegt Tom over de 38 boten, waaronder 2 achten, vieren, tweeën, een dozijn skiffs voor diverse gewichtsklassen, C-4’s, C-2’s, zelfs een C-3, en wherry’s. “We hebben ook enkele heel oude wherry’s met krakende planken die worden gebruikt voor toertochten. Het kost iets meer kracht dan een moderne boot, maar het is toch prima roeien.”

Bijzonder
Accommodatie en terrein zijn volledig eigendom van de vereniging. De leden verrichten zelf vrijwel al het onderhoud. Tom: “Er zijn altijd mensen te porren om iets te doen. We hebben allerlei talenten in de vereniging, van scheepsbouwer tot binnenhuisarchitect.”

Verleden
Officieel opgericht op 16 april 1963, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit op 12 mei 1967. Dick Nije, directeur van de beroemde glasfabriek in Leerdam, was de eerste voorzitter van een club die toen nog voornamelijk uit notabelen bestond en die pas twee jaar na de oprichting de eerste vrouw als lid inschreef. In de jaren zeventig veranderde het elitaire karakter van de vereniging, mede door het aantrekken van een groot aantal jeugdleden uit jongerencentrum Beltzicht. Rond die periode werd de roeiaccommodatie aan de Linge grondig gerenoveerd en in eigen beheer onderhouden. Daarmee ontstond een gezonde, eigentijdse vereniging die enige faam verwierf met de organisatie van de wedstrijd om de Lingebokaal.

Heden
De strijd om de Lingebokaal is het kroonjuweel van de vereniging. Begin november was de 34 ste editie van de achtervolgingsrace. “Daar komen altijd veel mensen op af en vaak keren ze ook terug. Ik sprak iemand die al voor de vijftiende keer meedeed. Vorig jaar hadden we bedacht dat we maximaal 175 boten aan zouden kunnen, maar omdat het aantal inschrijvingen zo hoog was en we niemand wilden teleurstellen, zijn we boven de 200 uitgekomen. Ach, het weer zag er goed uit en we hebben de starttijd een halfuur vervroegd. We moeten een beetje oppassen dat we niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Het moet wel toegankelijk blijven. Geen schreeuwende parkeerwachten en zo, maar sociaal en vriendelijk. De laatste keer hebben we ook weer veel complimenten gekregen. Daar word je verlegen van.”

Ook de toertocht Buren-Leerdam, jaarlijks op Moederdag, is een begrip. Er is eigenlijk altijd wel iets te beleven bij de vereniging, zoals instuiven op maandag en woensdag, of op zaterdag voor de jeugd. “Afhankelijk van wie er zijn, maken we een indeling, trekken er wat boten uit en gaan op pad.” Nachtroeien, Sinterklaasfeest, filmavonden en roeikamp zijn andere activiteiten op de (jeugd)evenementenkalender.

Roeivereniging Leerdam
Lingedijk 27, 4142 LD Leerdam
Telefoon: 0345 – 615 115
Website: www.rvleerdam.nl

2016