De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar de Tilburgse Open Roeivereniging gooit hoge ogen. Met een fraai, zelfgebouwd clubhuis aan het Wilhelminakanaal, altijd een decor voor mooie kiekjes, is de club hoe dan ook een parel.
Profiel
Zelfwerkzaamheid is een groot goed bij TOR. Op 6 maart gaan vrijwilligers van de vereniging weer massaal aan de slag tijdens de jaarlijkse klusdag, een traditie die in ere is hersteld. “We roeien samen, feesten samen en zorgen samen voor ons clubhuis, materiaal en terrein,” is het devies. “Het paviljoen en het buitenterrein worden dan groots aangepakt en geschilderd,” vertelt Dianne de Kok, die als lid van de wedstrijd- en de feestcommissie betrokken is bij een groot aantal activiteiten.
“Het is een levendige en gezellige vereniging”
Dianne stuurt ook de pr-commissie aan van de ongeveer tweehonderd leden tellende club, die bestaat uit jeugdleden, recreanten, wedstrijdroeiers en senioren die elke week in een acht trainen. “Een gemêleerd gezelschap,” vindt ze. “Het is een levendige en gezellige vereniging.” Zelf is ze een jaar of zeven geleden lid geworden, nadat ze had meegedaan aan bedrijfsroeien. “Ik werd de boot ingesleurd door collega’s en dacht: dat is niks voor mij. Maar na een paar lessen ben ik helemaal verliefd geworden op de roeisport. Mijn zoon Zef is hier ook wedstrijdroeier, dus het virus heeft zich wel een beetje verspreid.”
Ligging
In Hilvarenbeek, maar toch nog net op een stukje grond van de gemeente Tilburg. Het clubhuis ligt verscholen in het groen van de Beekse Bergen aan het Wilhelminakanaal. “Prachtig,” luidt het woord waarmee Dianne de lading dekt. “We zitten heel mooi. Beschut ook, waardoor we niet zoveel last hebben van de wind. Het licht, de natuur, fuutjes en andere vogels, zó mooi. Ik maak echt heel veel foto’s.”
“De aannemer ging vervolgens op vakantie met de woorden: straks moeten er veertigduizend stenen op elkaar staan. Succes”
Het paviljoen van de vereniging, gelegen in een aardenwal en bedekt met een grasdak, is in 2003 grotendeels door de leden zelf gebouwd. Koj Koning, voormalig voorzitter, herinnert zich de werkzaamheden nog als de dag van gisteren. “Op de eerste dag van de bouwvak kregen we metsel-les. De aannemer ging vervolgens op vakantie met de woorden: straks moeten er veertigduizend stenen op elkaar staan. Succes. Dat heeft ons behoorlijk wat grijze haren bezorgd, maar aan het eind stond er een massieve, gemetselde muur. Het was een warme zomer waarin we met alle metselaars veel buiten hebben geluncht aan lange tafels. De architect vond het ruwe metselwerk helemaal geweldig. Dat was de sfeer waarnaar hij op zoek was. Het gebouw heeft een bijzondere uitstraling en is ook heel erg van de leden zelf.”
In het plafond is een groot aantal boomstammen verwerkt. “Die hebben we zelf ontschorst,” vertelt Koj. “Dat was zwaarder dan een ergometertraining.” Door de grote ramen die de gehele voorkant van het clubhuis beslaan, heb je een prachtig uitzicht op het Wilhelminakanaal, waar de watersportbaan van TOR is gehuisvest. “Waar kun je in Brabant nog twee kilometer over het water kijken? Alle jaargetijden is dat mooi en indrukwekkend.”
Vloot
TOR beschikt over 55 boten , met veelbelovende namen zoals Inspirator, Vector, Tornado, Dominator en TordesMonats. Het gebruikelijke palet is ruimschoots vertegenwoordigd, van skiffs tot achten. Ook de diverse C’tjes zijn volop aanwezig.
“Onze baan wordt ook vaak als trainingslocatie gebruikt door nationale teams”
Bijzonder
Daan Klomp, talent in het Aegon Nationaal RoeiTeam, maakte zijn eerste halen bij TOR. Zijn vader Peter was zijn coach en die leidde in Tilburg ook Daans kompaan Jort van Gennep op, lid van de olympische lichte vier zonder in Rio. Dianne: “Onze baan wordt ook vaak als trainingslocatie gebruikt door nationale teams.” Koj: “Daan ken ik vanaf zijn tweede. Het is gaaf te zien hoe die jonkies internationaal gaan presteren.”
Verleden
Op 10 april vorig jaar vierde TOR haar dertigste verjaardag. Het feestje werd opgeluisterd door een concert van een jazzband waarin voorzitter Hans de Krijger speelt. De vereniging werd opgericht door Brigitte van Spaendonck en Jan-Willem Kayser. Koj: “In die begintijd had TOR vijftien leden en één boot. Ik kan me nog algemene ledenvergaderingen herinneren waar het bestuur en drie leden zaten. Dat kon allemaal aan één tafel. We zijn fors gegroeid, maar nu is het ledental al een paar jaar stabiel rond de tweehonderd.”
“Eigenlijk is er altijd wel wat te beleven bij TOR”
Heden
De Moordregatta, een 6,5 kilometer lange tocht van Haghorst naar Tilburg op de eerste zaterdag in oktober en de ZRB-wedstrijd, samen met studentenvereniging Vidar, zijn bekende hoogtepunten op de activiteitenkalender van TOR. Dit jaar komt daar, op 17 april, een nieuwe wedstrijd speciaal voor achten bij: de Brabant8 ( www.brabant8.nl ). Ook de Midzomersprint in de kortste nacht van het jaar geniet enige reputatie. Dianne: “Daarbij mixen we alle leden door elkaar, jong, oud, ervaren, onervaren en dan stappen we in de boten. Dat sluiten we af met een barbecue. Het wordt meestal een leuk feestje.” Daar zijn ze dan ook bedreven in, in Brabant. “Dat proberen we wel, ja. Het gaat meestal vanzelf. Als er wat leuke mensen bij elkaar zijn, is dat niet zo moeilijk.” Eigenlijk is er altijd wel wat te beleven bij TOR, zoals de Facebook-pagina van de vereniging bewijst. De leden worden keurig op de hoogte gehouden van alle evenementen. Elke twee weken ontvangen ze een mail met het Diginieuws, waarin de laatste ins en outs over de club beschreven staan. Ook heerst er een levendige Twitter-cultuur (@rv_tor).
Tilburgse Open Roeivereniging
Beekse Bergen 9, 5081 NJ Hilvarenbeek
Telefoon: 013–53 52809
Website: www.rvtor.nl
Facebook: https://www.facebook.com/pages/tilburgse-open-roeien-vereniging-TOR/213543618752431
2016