roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging

De mooiste vereniging Zwolsche

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging met haar prijswinnende clubgebouw aan de Westerveldse Kolk is hoe dan ook een sieraad.

Profiel
Recreatie en prestatie gaan hand in hand bij de 125-jarige sportvereniging, die meer dan zeshonderd leden telt. Zowel voor junioren, senioren als voor veteranen zijn er veel activiteiten, zoals toer-, marathon- en wedstrijdroeien. “Onze ledenopbouw is redelijk vlak, met een dip bij de studentenleeftijd. We hebben een relatief grote jeugdafdeling met zeventig roeiers,” aldus voorzitter Iwan Philipsen. “Wat ik persoonlijk mooi vind aan de Zwolsche is dat er veel verschillende groepen roeien, van wedstrijdroeiers tot toerroeiers. Er wordt echt alle dagen van de week geroeid, met een lichte piek in het weekend. Dat gaat eigenlijk het hele jaar door, als er maar geen ijs ligt.” De vereniging heeft een goed instructie- en coachsysteem ingesteld en doet met een veelzijdige, keurig onderhouden vloot mee aan nationale en internationale evenementen. Ook voor aangepaste roeiers zijn er mogelijkheden. De ZRZV ontwikkelt zich tot expertisevereniging aangepast roeien van Oost-Nederland, met ervaren instructeurs, diverse hulpmiddelen en aangepaste boten.

Ligging
Het prachtige verenigingsgebouw met dito terras, in 2006 onderscheiden met de publieksprijs voor Zwolse architectuur, ligt aan de Westerveldse Kolk en het Zwarte Water. De Overijsselse Vecht en de IJssel op vaarafstand maken de roei- (en zeil-)mogelijkheden nagenoeg grenzeloos. Op het terrein zijn ook de werkplaats en de botenloods gevestigd. De Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas is medegebruiker van het gebouw, maar dat verandert in het najaar als een accommodatie in de binnenstad wordt opgeleverd.

“Het verenigingsgebouw is onderscheiden met de publieksprijs voor Zwolse architectuur”

Vloot
Ruim tachtig boten heeft de vereniging in bezit. Dat varieert van C-boten en wherry’s tot wedstrijdboten, van skiffs tot achten. Iwan: “In mijn beleving hebben we relatief veel skiffs.” Tot de inboedel behoort ook een botenwagen.

Bijzonder
De vereniging telt twee (ere)leden die mede het Nederlandse roeien op de wereldkaart hebben gezet: Henk-Jan Zwolle en Nico Rienks, die in 1996 goud wonnen op de Spelen in de Holland Acht. Vier jaar eerder veroverden zij olympisch brons in de dubbeltwee. Vier jaar daarvoor behaalde Rienks al goud in de dubbeltwee met Ronald Florijn (Die Leythe).

Verleden
Naar aanleiding van uiterst succesvol verlopen wedstrijden op de IJssel, met onder meer terracotta beelden, een scheepskompas, een rooktafel, een revolver (!), drie rijksdaalders en een Gouden Willem (gouden tientje) als prijzen, besluiten de organisatoren in september 1887 tot de oprichting van de Zwolsche Zeil- en Roeivereeniging. Nog geen jaar later telt de vereniging al 370 leden. Contributie: fl. 1,50. Donateurs betalen fl. 5,00 en werkende leden fl. 7,50. De vloot bestaat in die beginjaren uit een vierriemsgiek, twee tweeriemsgieken, een sloep van zwaar eikenhout en een sloepwherry. In 1906 mogen voor het eerst ook vrouwen lid worden. De naam van de vereniging wordt in 1930 omgedoopt tot Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging, aangezien roeien de hoofdzaak is. Ook komt er een aangepast clublied. Wegens de aanleg van de A28 moet de vereniging wijken van het Zwarte Water naar de Westerveldse Kolk. We spreken 1965. De aankoop van het nieuwe terrein kost 6.000 gulden, de verbouwing ervan 20.000. De officiële opening van de botenloods en het clubgebouw aan de Holterbroekerdijk volgt drie jaar later. In 2004 bouwt de vereniging een nieuw onderkomen, mede dankzij een royale gemeentesubsidie. Een spetterend feest besluit de viering van het 125-jarig jubileum in 2012. Die dag zijn er tal van activiteiten, zoals een open dag een Zwartewater Regatta vanuit de Zwolse binnenstad, een nationale tocht aangepast roeien en een waterpretfestijn voor jong en oud.

Heden
De ZRZV is een bruisende vereniging die veel activiteiten voor haar leden organiseert. Op 19 september staat bijvoorbeeld de Mastenbroeker Marathon op de agenda, een prestatietocht vanaf de Westerveldse Kolk over een vijftigtal kilometers langs de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt die onderdeel uitmaakt van het KNRB Marathon Klassement. In de zomermaanden is er elk weekeind inlooproeien, waarbij beginnende leden onder begeleiding roei- en stuurervaring kunnen opdoen en andere roeiers leren kennen. Iwan: “In de winter is er de wintercompetitie die elk jaar weer erg goed loopt. Mede doordat er naar boottype en leeftijd wordt gecorrigeerd, blijft het altijd spannend wie wint. De zondagochtend van de wintercompetitie is het clubgebouw vol.”

Uit het clublied van ZRZV

Over ’t golvende, schuimende watervlak
In de stralende zon, fris en vrij
Schiet de boot met veerkrachtige slag vooruit
En brengt ons naar bos en naar wei
Al vangen wij soms snoeken
Al trekken w’ongelijk
Op het heerlijke water daar zijn wij thuis
Zijn wij gelukkig en rijk

Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging
Holtenbroekerdijk 100, 8031 LJ Zwolle
Telelefoon: 038 – 4542395
Website:
www.zrvz.nl

2015