Tijdens het energiesymposium Wind Meets Gas in Groningen maakten TeamNL en waterstofconsortium Missie H2 vandaag bekend hun samenwerking te verlengen tot en met de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.
Met de samenwerking wil het consortium de nationale waterstofbeweging in Nederland verder aanjagen ten behoeve van de energietransitie. Bovendien helpt Missie H2 de sportkoepel NOC*NSF de sport in Nederland verder te verduurzamen en de olympische sporters van TeamNL zo duurzaam mogelijk te laten deelnemen aan de Spelen in Parijs. Olympisch kampioenen Marit Bouwmeester en Kiran Badloe gaan door als ambassadeurs van Missie H2, om de campagne ‘Samen maken we Nederland Waterstofland 2030’ wind in de zeilen te geven.
Met Missie H2, partner van TeamNL Roeien, slaan acht partijen uit de waterstofketen (Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland, Toyota, Eneco en Vopak,) de handen ineen om de zichtbaarheid en slagkracht van de waterstofmissie te vergroten met behulp van de kracht van Olympische en Paralympische sport. Topsporters weten als geen ander dat nu koers kiezen noodzakelijk is om straks de belofte te kunnen inlossen en maximaal te kunnen presteren.
In Nederland hebben we immers de unieke kans om samen ‘Nederland Waterstofland’ te realiseren. Alle ingrediënten hiervoor zijn aanwezig: we hebben de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie, de zeehavens als logistieke hubs, enorm veel kennis over waterstof in de mobiliteit en huishoudens, grote industrieclusters die de overstap naar waterstof willen maken én een van de betere energietransportnetwerken van de wereld.
Onder de campagnevlag ‘Nederland Waterstofland 2030’ wil Missie H2 samen met TeamNL, waterstofambassadeurs Kiran Badloe en Marit Bouwmeester plus de (water)sportbonden, met positieve energie de inmiddels gestarte waterstofbeweging inspireren, verbinden en versnellen.
‘Sinds de start van Missie H2 in 2019 is er veel gebeurd op het gebied van waterstof. En nu moeten we doorpakken. Daar kunnen we de positieve energie van onze TeamNL-sporters goed bij gebruiken. Want als we nu gezamenlijk een tandje bijschakelen, kan Nederland Waterstofland tijdens de zomerspelen in Parijs op koers liggen om onze waterstofmarkt vanaf 2030 volledig te laten functioneren. Als voorhoedespeler in de wereld. We hebben dus goud in handen!’
Ulco Vermeulen van Gasunie en initiatiefnemer Missie H2
Wereldwijd op de kaart
Richting de Spelen van 2024 in Parijs, de hoofdstad van het Klimaatakkoord, sloten ook Eneco en Vopak aan als partner van Missie H2. Daarmee zijn nog meer schakels in de waterstofketen aan boord.
‘De energietransitie is een uitdaging van olympisch formaat. Bij Vopak werken we keihard aan de noodzakelijke infrastructuur hiervoor. Hiermee maken we wereldwijde waterstofstromen mogelijk. Samen met onze klanten en partners versnellen we zo de waterstofeconomie. Het is meer dan ooit teamsport.’
Dick Richelle, CEO Vopak
Verduurzaming van de Nederlandse sport
Missie H2 zet de collectief beschikbare duurzaamheidskennis en ervaring in voor verdere verduurzaming van de Nederlandse sport. Dat gebeurt onder meer door de sporters van TeamNL te helpen zo duurzaam mogelijk deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs en bij het verder verduurzamen van sportaccommodaties in Nederland.
‘Het belang van sport en sportplezier gaat in ons land bij uitstek samen met de ambitie om te verduurzamen. We hebben een unieke verenigingsstructuur waardoor mensen zich rechtstreeks betrokken voelen bij verduurzaming van hun eigen sport-omgeving. Dat zien we bijvoorbeeld aan het succes van de energiecoaches die via NOC*NSF verenigingen adviseren bij concrete stappen. De enorme kennis en ervaring die wij geboden krijgen van onze partners van MissieH2 is van groot belang om de ambities te kunnen verhogen, zeker richting de spelen in Parijs.’
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF