roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

Verenigingsmonitor 2023: vul hem vanaf nu in!

Het is zover: vanaf vandaag kunnen bestuurders de verenigingsmonitor weer invullen. Wil jij inzicht krijgen in jouw vereniging en weten hoe andere verenigingen omgaan met onderwerpen zoals ledenbeleid, vrijwilligersbeleid, technisch kader en financiën? Vul dan voor 15 juni de verenigingsmonitor in en krijg voor twee jaar lang toegang tot het benchmark dashboard. Hierin zie je hoe jouw vereniging zich verhoudt tot andere verenigingen en waar kansen en uitdagingen liggen. Alle secretarissen hebben op 11 april 2023 een link naar de vragenlijst en inloggegevens ontvangen.

Het benchmark dashboard bevat informatie over visie en strategie, ledenbeleid, sporttechnische zaken, sociaal veilige sportomgeving, accommodatiezaken, vrijwilligers en betaalde krachten, maatschappelijke impact, samenwerkingen en financiën. In het dashboard zie je bijvoorbeeld of leden van andere verenigingen minder of meer contributie betalen dan eigen leden, hoe andere verenigingen inkomsten genereren en hoe zij omgaan met onderwerpen zoals ledenbeleid en opleidingen. Deze informatie kun je gebruiken bij het ontwikkelen of updaten van beleidsplannen, focuspunten en acties.

De verenigingsmonitor invullen

Alle secretarissen hebben een link naar de vragenlijst en inloggegevens ontvangen. De vragenlijst bevat ongeveer 120 vragen en het kost ongeveer twee uur om in te vullen. Dit hoeft niet in één keer en hoeft niet gedaan te worden door één persoon. Via de portal kan elk onderdeel naar een specifieke functionaris worden verstuurd. Voor verenigingen die de monitor vorig jaar hebben ingevuld gaat het invullen van de vragenlijst dit jaar nóg sneller, omdat een aantal vragen al is ingevuld op basis van de antwoorden van vorig jaar. 

Meer weten en contact

Voordat bestuurders beginnen met het invullen van de vragenlijst, adviseren we om de algemene informatie en de veelgestelde vragen door te lezen. Daar lees je o.a. wat jouw verenging aan de verenigingsmonitor heeft, op welke manier je de vragenlijst het beste kunt invullen of hoe het zit met de privacy van jouw gegevens. Ook vind je daar een video met uitleg over de verenigingsmonitor.

Heb je een vraag en staat deze vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan contact op met Luc Rensen via [email protected]. Secretarissen die geen uitnodiging hebben ontvangen, kunnen tevens contact op nemen met Luc Rensen.