roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie

FAQ Jury

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over wat het betekent om een jurylid te zijn, welke verantwoordelijkheden het met zich meebrengt en hoe je kunt bijdragen aan de veiligheid en eerlijkheid van roeiwedstrijden.

Ben je als jurylid verplicht om op te treden?

Nee, het is en blijft een vrijwilligerstaak. De enige verplichting die je zou kunnen identificeren is dat je elk seizoen wel ergens een acte de presence geeft. Dat heeft dan te maken met licentiebehoud. Voor de rest sta je vrij om zo vaak als je zelf wil op te treden.

Word je betaald om jurylid te zijn?

Nee, het is een vrijwilligerstaak, maar je krijgt daarnaast bijvoorbeeld wel een kilometervergoeding voor de gemaakte reiskosten. De KNRB schenkt ook een kledingpakket (vanaf jury B), waarvan de samenstelling afhangt van hoe vaak je optreedt, al heb je met vier wedstrijddagen al een vrij compleet pakket bij elkaar verdiend. De wedstrijdorganisaties zorgen er daarnaast voor dat je op de wedstrijddagen qua eten en drinken ook niets tekort komt.

Wat houdt het in om jurylid te zijn?

Als jurylid bewaak je de veiligheid en eerlijkheid bij een roeiwedstrijd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je er voor zorgt dat alle boten netjes zijn opgelijnd bij de start, dat niemand een valse start maakt en bepaal je de finishvolgorde. Als je achter een race aan vaart of fietst, zorg je er ook voor dat er geen onveilige en/of oneerlijke situaties ontstaan. Op het vlot controleer je of de boten voldoen aan het reglement, weeg je de lichte roeiers en stuurlieden in en ben je bovenal een vraagbaak voor de toeschouwers. Kortom, het is een heel veelzijdige rol die je vervult.

Word je opgeleid of moet je meteen alle regels kennen?

We gooien je uiteraard niet meteen in het diepe. Als je begint met je jurylid-B licentie, dan zal je de eerste wedstrijden nog in opleiding zijn. Zoals wij noemen: B-in-opleiding of korter: B-io. Daarbij kijk je mee met een ervaren jurylid en krijg je een goed gevoel van je rol als jurylid. Nadat je deze opleidingstatus hebt voltooid, ben je voor ons een volwaardige B, maar daar houdt de begeleiding nog niet op. Zie het als het halen van je rijbewijs: eerst haal je je theorie en dan neem je rijlessen.

Moet je perse doorgroeien naar jury A?

Nee, absoluut niet. Alleen degenen die het ambiƫren zullen op eigen initiatief doorstromen naar een A-licentie.

Moet je roeiervaring hebben om jurylid te worden?

Nee, dat is geen vereiste. Het helpt echter wel om je je in te kunnen leven in wat de roeier voelt en wat zijn motivaties zijn voor bepaalde keuzes tijdens een race. Maar het is geen vereiste: zelfs als je recent ergens lid bent geworden staan onze deuren ook al wagenwijd open.