roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie

Voor instructeurs en coaches

Als instructeur en coach leer je roeiers de fijne kneepjes van de sport. Je helpt ze ontwikkelen, met plezier de sport beoefenen en ieder op zijn eigen niveau doelen na te streven. Ook als instructeur of coach ontwikkel je door. Je leert van experts, door naar anderen te kijken, te proberen en door fouten te maken en te reflecteren. Echter bij het coachen komt meer kijken dan ‘alleen’ het aanleren van de sport. De KNRB helpt in dit leerproces door bijscholing aan te bieden.

De KNRB verzorgt bijscholing door middel van (online) workshops en webinars. In deze bijscholingen worden de handvatten gegeven die je als instructeur of coach direct in jouw praktijk kunt toepassen. De workshops en webinars worden verzorgd door diverse specialisten op het gebied van roeien. Hieronder vind je een overzicht van het aanbod, informatie over het aanmelden en contactinformatie.

Via de kalender kun je het actuele aanbod bekijken en daarnaast direct aanmelden.

Aanbod

Keep Educating Yourself (Instructeurs)

Onder het centrale theme KEY (Keep Educating Yourself) organiseert de KNRB jaarlijks een congres specifiek voor roei-instructeurs. Het congres staat in het teken van jezelf ontwikkelen als instructeur, nieuwe kennis op te doen en je netwerk in de roeisport te vergroten.

Waar en wanneer?
Het Instructeurscongres vindt plaats op zaterdag 2 maart 2024 9.30-17.00u. We leren die dag met elkaar en van elkaar in een fijne omgeving met lekker eten en een gezellige borrel. 

Kosten en aanmelden
Je kunt je via deze link aanmelden voor het Instructeurscongres. Voor instructeurs met een KNRB diploma is het evenement gratis. Instructeurs zonder KNRB diploma betalen €40. Als cursist van Stichting Roeicoach betaal je €20.

Programma
Gedurende de dag volg je 3 workshops: 1) Afstellen, 2) Didactiek en 3) Veiligheid.
Een beschrijving van het programma bij de inschrijflink hierboven.

Een beetje opvoeder (Junioren coachen)

Na het volgen van de korte e-learning ‘een beetje opvoeder’ gaan we in een online workshop aan de slag met hoe je dat als coach kunt toepassen.

Bij het coachen komt meer kijken dan ‘alleen’ het aanleren van een sport. Als coach krijg je te maken met groepsdynamiek, met grote emoties en grote monden, verschillende persoonlijkheden en variërende interesses per leeftijdsgroep. Hoe ga je om met die verschillen en hoe zorg je dat jouw training aansluit bij een diverse groep sporters? In de scholing ‘Een beetje opvoeder’ wordt uitgebreid stil gestaan bij het pedagogische aspect van een training waar coaches mee te maken krijgen.

In de e-learning maak je op een leuke manier kennis met die pedagogische aspecten. In de online workshop, gegeven door Ellen Bakker (juniorencommissie, coach en docent) en Eveline van Tuinen (onderwijskundige) vertalen we dit met jou samen naar je roeipraktijk. 

De e-learning ontvang je zo snel mogelijk na je inschrijving, en kun je in ongeveer 1,5 tot 2 uur gemakkelijk doorlopen. De webinar/online workshop duurt maximaal 1,5 uur.

Wanneer?
De e-learning kun je altijd starten door je hier aan te melden. Voor de geplande workshops kun je in de kalender vinden wanneer deze plaatsvindt. Je kunt de workshop ook aanvragen voor op je eigen club. Neem daarvoor contact op met [email protected].

Kosten?
Geen, deze workshop wordt gefaciliteerd door de juniorencommissie.

Terugblik op de eerste webinar
Naderhand werd er gevraag aan de deelnemers wat ze van de workshop vonden en wat ze morgen anders zouden doen? Hieronder hebben we een selectie quotes van de deelnemers neergezet: 

“Leerzaam”, “Nuttig”, “Top! Vaker doen!”, “Gezellig”
“Ik ben bewuster van het coachen en denk meer na over wat je eigenlijk komt brengen als coach.”
“Heeft mijn inzicht in coaching veranderd.”
“Leuk om andere ervaringen te horen.”
“Tof om contact me elkaar te vinden en voorbeelden uit de praktijk te hebben!”
“De e-learning vond ik heel dynamisch met een heldere rode draad door het verhaal. Al lange tijd niet zo prettig online geleerd!”

En natuurlijk de leukste vraag, welke we zo spoedig mogelijk zullen beantwoorden op deze pagina:
“Komt er een tweede deel?”