roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Masters (27+ jaar)

(weer) beginnen met roeien

Veel mensen die roeien zijn hiermee begonnen tijdens hun jeugd of studententijd. Een ander deel begint op latere of volwassen leeftijd met roeien. Waar je ook begint, verenigingen verwelkomen graag nieuwe leden. Voor ervaren roeiers is het materiaal bekend en vaart men zo weg, voor beginnende roeiers zijn er diverse mogelijkheden om het roeien eigen te maken, bijvoorbeeld door roeicursussen te volgen en roeiexamens te maken. Het vrije gevoel tijdens het roeien is daardoor voor iedereen binnen handbereik.

Leren roeien

Iedereen kan leren roeien, ook op latere leeftijd. Elke vereniging heeft instructieprogramma’s waarin je snel en eenvoudig kunt leren roeien. Als je al kunt roeien bieden veel verenigingen ook programma’s aan om je roeitechniek te verbeteren of coaching om naar wedstrijden toe te trainen. Informeer hierover bij jou vereniging.

De KNRB ondersteunt en stelt lesmaterialen en afroeiprogramma’s beschikbaar.

Recreatief roeien

Recreatief roeien is een ontspannen vorm van roeien waarbij je met oog voor de omgeving, in je eigen tempo, actief bezig bent.

Je kunt zelf bepalen of je met anderen een ploeg wilt vormen of je kiest ervoor om te roeien in een eenmansboot (een skiff). Hoeveel en hoe vaak je wil en kan trainen bepaal je zelf.

Wil je je roeiontwikkeling volgen en/of je conditie op peil houden, leg dan jaarlijks een vaardigheidsproef af.

Toerroeien: Varen op andere wateren

Jaarlijks worden vele toertochten georganiseerd. Ook worden er ontmoetingen tussen verenigingen georganiseerd, waarin je samen gaat roeien. Dit noemen we Midweekroeien. Ook kun je aan marathonwedstrijden meedoen. Slepen met boten hoeft niet, vaak kun je een boot huren van een andere vereniging, ook liggen er KNRB-boot huurboten op vele plaatsen verspreid door Nederland. Ook organiseert de roeibond verschillende buitenlandse toertochten.

Wedstrijden roeien

Roeien blijft een wedstrijdsport en je kunt blijven racen tot hoge leeftijd er is dan ook altijd wel een wedstrijd te vinden die bij jou uitdaagt, of je nu je eerste race gaat varen of je al jaren wedstrijden roeit. Voor Masters worden door heel Nederland wedstrijden georganiseerd over verschillende afstanden. Ook kun je deelnemen aan wedstrijden in het buitenland.