roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Para-roeien

Nationaal RoeiTeam

Het Nationaal RoeiTeam bestaat ook uit talentvolle para-roeiers die geïntegreerd trainen voor het hoogst haalbare. Ze vertegenwoordigen Nederland op World Cups, EK’s, WK’s en de Paralympische Spelen. De thuisbasis voor alle roeiers is het Olympisch Trainingscentrum aan de Bosbaan in Amstelveen.

Ben jij het nieuwe para-talent?

Het Nationaal Roeiteam zoekt dringend para-talenten voor Parijs 2024 en verder. Heb je een lichamelijke of visuele beperking en ben je super gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen? Ben je tijdens de selectie op je vereniging afgevallen vanwege een beperking maar heb je wel een topsport droom? Dan zoeken wij jou! Wil je weten of je in aanmerking komt? Bekijk het talentprofiel via dit bestand.

Heb je interesse en denk je dat je in aanmerking komt? Reageer dan door een e-mail te sturen naar [email protected] met je motivatie en/of vraag. Laat in ieder geval de volgende gegevens achter: naam, leeftijd en je telefoonnummer.

Traject

Het para-roeien begint op je eigen roeivereniging. Je leert roeien en je bouwt conditie op. Het conditie opbouwen houdt in dat je lichaam went aan zes keer trainen per week. Boot, roei-ergometer,  kracht en corestability-trainingen staan hierbij centraal. Daarnaast moet je je laten classificeren, lees hier meer over classificaties.

De volgende stap is deelname aan wedstrijden en ervaring opdoen. Daarna volgt eventueel deelname aan de talentgroep. Vanuit de talentgroep kun je op basis van resultaten geselecteerd worden voor het Nationaal Roeiteam.

Meld je aan bij de Paralympisch Talentcoördinator

Talentvolle roeiers met een lichamelijke of visuele handicap uit het hele land kunnen advies en ondersteuning krijgen van de Talentcoördinator. Zo kunnen ze zich samen ontwikkelen tot wedstrijdroeiers met ambitie en op den duur toproeiers. Het is voor een para-roeier vanwege het beperkte aantal roeiers in Nederland lastig om zelfstandig op een vereniging op topsportniveau te trainen. Heb je als para-roeier interesse in deelname aan de talentgroep? Neem dan contact op met de Talentcoördinator via [email protected].

Waar moet ik op letten?

  • Overtuig mensen van je doel, het traject naar de Paralympische Spelen is lang en zwaar en je redt het niet zonder support van je omgeving.
  • Probeer terecht te komen in een goed lopende boot die wedstrijden roeit. Dit kan uiteraard op alle niveaus (van studenten- tot veteranenploegen). Het hoeft niet per definitie een boot met alleen roeiers met een beperking te zijn, natuurlijk voor zover het mogelijk is qua handicap.
  • Laat je classificeren zie classificaties voor meer informatie hierover.
  • Doe mee aan de wedstrijden die para-roei-velden uitschrijven.

Contact

Commissie aangepast roeien

De commissie aangepast roeien stimuleert het aangepast roeien, zowel op het niveau van sportparticipatie als op wedstrijdniveau. De leden van de CAR (Commissie Aangepast Roeien) vormen een klankbord waarin alle groepen van aangepaste roeiers vertegenwoordigd zijn.

KNRB sportparticipatie

Het pararoeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijke bestuurders is de commissaris sportontwikkeling.