roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
De Roeisport Masters (27+ jaar)

Master wedstrijden

Roeien blijft een wedstrijdsport en je kunt blijven racen tot hoge leeftijd er is dan ook altijd wel een wedstrijd te vinden die bij jou uitdaagt, of je nu je eerste race gaat varen of je al jaren wedstrijden roeit. De KNRB commissie Masterroeien en het bondsbureau ondersteunen de wedstrijdorganisaties in het organiseren van wedstrijden voor o.a. Masters.

Leeftijdscategorieën

Je wordt aangeduid als masters als je ouder bent dan 27 jaar ongeacht je niveau of roeiervaring. Deelnemers worden ingedeeld in leeftijdscategorieën.

Type wedstrijden

Achtervolgingswedstrijden

Het hele jaar door vinden er wedstrijden plaats op rivieren en kanalen door heel Nederland. Dit zijn wedstrijden over een afstand langer dan 1000 meter waar je met een startverschil achter elkaar wordt weggestart. De uitslag wordt opgesteld aan de hand van hoelang alle deelnemers over het parcours hebben gedaan.

Boord-aan-Boord-wedstrijden

Van april tot en met juli vinden nationale wedstrijden plaats op een brede kanaal of op van de wedstrijdbanen van Nederland. Dit zijn wedstrijden waar je met 2 tot soms wel 8 ploegen naast elkaar een wedstrijd roeit, afhankelijk van de breedte van het water. Je wordt tegelijk weggestart en wie het eerst over de finish komt heeft gewonnen. Masters roeien meestal 1000 meter.

Aanbod aan Master wedstrijden

Wedstrijden in de regio

Bijna elke vereniging organiseert een roeiwedstrijd, meestal achtervolgingswedstrijden. Zo kun je, op je eigen vereniging of op een vereniging in de buurt laagdrempelig mee doen aan wedstrijden in elk boottype, van Skiff tot C4, van een acht tot tweezonder. Door dat elk water anders is, heeft elke wedstrijd zijn eigen bijzondere karakter.

Naast dat deze wedstrijden vooral deelnemers uit de regio aantrekken, kunnen roeiers uit zowel heel Nederland als het buitenland meedoen aan deze wedstrijden. Daar zijn geen belemmeringen in. Dat betekend dat je zelf ook deel kan nemen aan wedstrijden in een ander deel van Nederland of het Buitenland.

Landelijke wedstrijden

Naast de wedstrijden die vooral regionale deelnemers trekken zijn er ook enkele wedstrijden die een nationaal deelnemersveld trekken, zoals bijvoorbeeld de voorjaarsklassiekers op de Amstel in Amsterdam. Maar dit zijn zeker niet de enige wedstrijden met een nationaal publiek. Van oktober tot en met mei zijn er grote nationale wedstrijden met een breed deelnemersveld.

Wedstrijden over 1000m

Dit zin boord-aan-boordwedstrijden over meestal 1000m voor Masters in juni t/m september zoals de DMO en de Amstelbeker, maar dit zijn ook internationale wedstrijden. Deelname aan deze wedstrijden vergt een andere voorbereiding dan de lange afstanden. Vandaar dat er twee seizoenen in het roeien zijn te herkennen, zodat men een gedegen voorbereiding kan doorlopen.

Internationale wedstrijden voor Masters

Elk jaar wordt de FISA World Rowing Masters Regatta gehouden – een officieus wereldkampioenschap. Dit wordt gezien als het grootste roei-evenement ter wereld voor masters, met wel 4000 tot 5000 deelnemers. Op de verschillende bekende roeibanen in de wereld wordt het kampioenschap gevaren. In alle boottypes en leeftijdscategorieën worden vijf dagen lang verschillende boord-aan-boord races over 1000 meter gevaren met elke drie minuten een start (een heat), van ’s ochtends vroeg tot einde van de middag.

In juli worden de Europese kampioenschappen georganiseerd in München. Dat is een kleinere variant van de World Rowing Masters Regatta, waarbij het gemiddelde roeiniveau nog hoger ligt. Overigens ligt het niveau van de jongstecategorieën (A t/m D) qua sneleheid heel dicht bij elkaar. Het is daarom goed mogelijk om bij deze internationale wedstrijden naast het eigen veld ook in jongere velden mee te starten. Zo kan er twee of soms drie keer per dag worden meegestreden om de winst.

Het verschil tussen masters en senioren (onder 27 jaar) zit overigens vooral in de ‘jeugdige explosiviteit’. Master-roeiers kunnen door hun leeftijd steeds minder hard starten en eindsprinten, maar zijn als het gaat om baansnelheid niet heel veel minder dan jongere collega’s. Het is daarom goed mogelijk om als oudere master ook jongere velden te winnen.

Wedstrijdkalender

Alle wedstrijden, opgegeven bij de KNRB, worden gepubliceerd in de wedstrijdkalender. Deze kalender kun je doorzoeken om wedstrijden uit te kiezen die je uitdagen. Ook vind er informatie over uitgeschreven velden, blokschema’s inschrijfprocedures en reglementen.

Waar moet ik op letten?

  • Je hoeft niet aan reglementaire eisen te voldoen om mee te mogen doen aan die nationale wedstrijden. Maar je moet natuurlijk wel genoeg voor getraind hebben om snel genoeg te varen en met het veld mee te komen.
  • Voor de deelnamen aan wedstrijden en evenementen moet je W-licentie aanvragen.

Contact

Masters commissie

De Commissie Masters ondersteunen de wedstrijdorganisaties in het organiseren van wedstrijden voor o.a. Masters. Deze commissie is onderdeel van de commissie wedstrijden.

KNRB sportparticipatie

Het Junioren competitieroeien valt onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden.