Masters wedstrijden

Masters wedstrijden staan open voor iedereen die ouder is dan 27 jaar. Master is de internationale term voor de veteranen wedstrijdcategorie. De wedstrijden worden bij voldoende inschrijving ingedeeld naar leeftijd. Zie voor leeftijdscategorieën ‘wedstrijdvelden’.

Wedstrijden

Nationale wedstrijden
Nederlandse masters die zich op de FISA Masters willen voorbereiden, of die het leuk vinden om zich boord-aan-boord met elkaar te meten, kunnen ook in Nederland op wedstrijden terecht, daarnaast is er een breed scala aan langebaan wedstrijden met een groot deelnemersveld.

Internationale wedstrijden
Elk jaar wordt de FISA World Rowing Masters Regatta gehouden. Het grootste roei- evenement ter wereld voor veteranen, boord-aan-boord over 1000 meter, met vier dagen lang elke drie minuten een start.

Het roeien van 1000 meter wedstrijden is anders dan het roeien van lange afstanden. De start is explosiever, er wordt veelal in een hoger tempo en bij de eindsprint maakt men intensief gebruik van anaerobe verbranding. Hiervoor moet apart getraind worden. Zie hiervoor onder andere het document roeiend van A naar H.

Alle deelnemers aan masterwedstrijden zijn verplicht een wedstrijdcontract te ondertekenen.

Correctiefactoren

Om wedstrijden, bijvoorbeeld verenigingskampioenschappen,  voor diverse leeftijden attractief en competitief te houden kunnen de uitslagen gecorrigeerd worden naar leeftijd en boottype. Lees  de documenten in de dowmloads.