Jaarprogramma talentontwikkeling, C-selecties

KNRB TOPROEIEN – JAARPROGRAMMA 2017-2018

Dit Jaarprogramma is bedoeld voor roei(st)ers die (nog) geen deel uitmaken van het Aegon Nationaal Roeiteam (ANRT).

De selectieprocedures die hier zijn weergegeven zijn de concrete uitwerking voor 2017-2018 van de vastgestelde ambities, de visie, het meerjarenopleidingsplan roeien en het goedgekeurde selectiebeleid. Voor een goed begrip van de selectie voor KNRB C-Selecties 2017-2018 is het verstandig tevens kennis te nemen van de goedgekeurde en actuele versies van:

 • KNRB Meerjarenambities 2017+
 • KNRB Beleidsvisie Toproeien – Samen naar de top
 • KNRB Meerjaren Opleidingsplan (MOP)
 • KNRB Selectiebeleid en – procedures, inclusief toelichting (zie bijlage 1)

Individuele meetmomenten
Voor alle roei(st)ers die géén deel uitmaken van het ANRT en die in aanmerking willen komen voor uitzending naar een FISA-evenement of de Jeugd Olympische Spelen gelden de volgende verplichtingen:

 • Tijdig indienen van twee volledige profieltesten (100m, 1’, 2000m en 6000m).
  • 16 december 2017 (week 50)
  • 3 maart 2018 (week 8)
 • 21-23 april 2018: Aegon NK Klein ( 1x of 2-)
 • Beschikken over actuele scores en observaties op de kenmerken van het betreffende talentprofiel (zie MOP Roeiers – Talentprofielen in het meerjarenopleidingsplan en Bijlage 2. Persoonlijk Ontwikkelplan).

Medische verklaring
Indien door ziekte of blessure atleten niet deel kunnen nemen aan een meetmoment, is het verplicht om voortijdig een doktersverklaring te overhandigen (via secretariaattopsport@knrb.nl) en de betreffende bondscoach op de hoogte te stellen en afspraken te maken over eventueel inhalen of alternatieven.

Atleten die studeren en trainen in het buitenland
De KNRB-Talentcoaches maken met iedere atleet en zijn persoonlijke coach in het buitenland individueel afspraken over het de wijze waarop we de ontwikkeling van betreffende atleten kunnen volgen en op welke (alternatieve) wijze toch aan de individuele meetmomenten kan worden voldaan. Ook worden in de afweging van selectie, de prestaties van de afgelopen jaren en de roeiprestaties in het buitenland gewogen en zal de talentcoach in samenspraak met de hoofdcoach beslissen over een opname in de selectie. 

Selectieprocedures 2017-2018

 1. C-Selecties Junioren
 • FISA EK Junioren, 26-27 mei 2018, Gravelines (FRA)
 • FISA WK Junioren, 11-12 augustus 2018, Racice (CZE)
 • IOC Jeugd Olympische Spelen, 6-10 oktober 2018, Buenos Aires (ARG)

EK Junioren en WK Junioren 2018
Atleten die in aanmerking komen voor een uitzending naar het EK/WK Junioren voldoen aan het talentprofiel (P-6) en vallen hiermee binnen de fase ‘Leren Racen’.

In de voorbereidingsperiodes (september-februari) trainen junioren naast hun ‘thuis’-programma ook tijdens diverse centrale trainingsweekenden met elkaar in grote boten. Na het NK Klein worden ploegen geformeerd voor het EK Junioren. Op basis van de bevindingen tijdens het EK Junioren worden, indien nodig, geformeerde ploegen en prioriteiten herzien.

Na de Aegon Koninklijke-Holland Beker zal er een intensief centraal programma worden gevolgd ter voorbereiding op het WK Junioren en eventueel de Jeugd Olympische Spelen (zie hieronder).

Atleten die na het EK Junioren niet worden geselecteerd voor een WK Juniorenploeg kunnen zich richten op deelname aan de Coupe de la Jeunesse.

Jeugd Olympische Spelen 2018
Per land mogen maximaal 4 atleten in maximaal twee nummers, één bij de meisjes en één bij de jongens, deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen. Vier nummers zijn uitgeschreven, namelijk: JM1x, JM2-, JW1x en JW2-. De afstand waarover de wedstrijd geroeid wordt is 1000 meter. Om deel te kunnen nemen moeten deelnemers tussen 1 januari 2000 en 31 december 2001 geboren zijn.

Nederland heeft zich niet direct geplaatst tijdens het WK Junioren 2017. De tweede kans voor landenkwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen vindt plaats tijdens het FISA EK Junioren 2018 in Gravelines (FRA). De selectie voor deelname aan de JOS wordt bepaald door de KNRB-Talentcoaches naar aanleiding van de resultaten in de kleine nummers tijdens de Aegon NK Klein 2018.

 1. C-Selecties U23
 • FISA WK U23, 28-29 juli 2018 in Poznan (POL)
 • FISA EK U23, 1-2 september 2018 in Brest (BLR)

WK onder 23 jaar 2018
Atleten die in aanmerking komen voor een uitzending naar het EK/WK onder 23 voldoen aan het talentprofiel (P-5 tot P-3) en vallen hiermee binnen de fasen ‘Leren presteren’ en ‘Naar de top’.

Ook deze atleten trainen in de voorbereidingsperiodes naast hun ‘thuis’-programma, ook tijdens diverse centrale trainingsweekenden met elkaar in grote boten. Na het NK klein worden ploegen geformeerd voor deelname aan wedstrijden zoals de Internationale Hügelregatta in Essen, de Ratzeburg Regatta en/of de ARB .

Op basis van de bevindingen tijdens deze internationale wedstrijden worden, indien nodig, geformeerde ploegen en prioriteiten herzien. Na de Aegon Koninklijke-Holland Beker zal er een intensief centraal programma worden gevolgd ter voorbereiding op het WK onder 23 jaar.

EK onder 23 jaar 2018
Uitzending onder voorbehoud (ivm representativiteit door conflicterende planning in de periodisering, wedstrijdkalender en schoolkalender).

 1. C-Selecties Elite
 • FISA International Para regatta, 13-14 mei 2018, Gavirate (ITA)
 • FISA World Cup I, 2-3 juni 2018, Belgrado (SRB)
 • FISA World Cup II, 23-24 juni 2018, Linz-Ottensheim (AUT)
 • FISA World Cup III, 14-15 juli 2018, Luzern (SUI)
 • FISA EK Senioren, 4-5 augustus 2018, Strathclyde (GBR)
 • FISA WK Senioren, 8-16 september 2018, Plovdiv (BUL)

Ten behoeve van de uitzending en begeleiding naar World Cups, Para regatta, EK en WK kan de uitzending van leden van het ANRT worden aangevuld tot ten hoogste de maximale omvang van de uit te zenden selectie.

Opname in de C-selectie Elite geschiedt volgens benoeming door TopRoeien. Het betreft roeiers die geen deel uitmaken van het ANRT.

Het starten op wereldbekerwedstrijden, EK Senioren en/of WK Senioren is voorbehouden aan ploegen die zijn gevormd door of onder regie van het Aegon Nationaal coachteam. De (coach van de) betreffende ploeg dient tijdig – doch uiterlijk 8 weken voor het evenement- bij de betreffende verantwoordelijke KNRB-Bondscoach op te geven wie naar een FISA evenement willen.

Gedurende het seizoen zullen de (leden van) geformeerde ploegen dienen te voldoen aan de bovengenoemde individuele meetmomenten en dienen aan te tonen als ploeg van voldoende kwaliteit te zijn, dit naar beoordeling van de technisch directeur na voordracht door de verantwoordelijke KNRB-Hoofdcoach of de KNRB-Bondscoach Pararowing.

Deelnemers organiseren deelname zelf en dragen zelf de directe kosten hiervoor. Daar waar mogelijk levert de KNRB ondersteuning in natura (bijvoorbeeld: materiaaltransport, faciliteiten op de wedstrijdbaan, wedstrijdpakje, sporttechnische en paramedische begeleiding, teammanagement). De KNRB behoudt zich het recht voor een kostendekkende bijdrage voor deze ondersteuning te vragen.

 1. Deelname ‘Overige buitenlandse wedstrijden’
 • Coupe de la Jeunesse, 27-29 juli 2018 in Cork (IRL)
 • FISU WK, 10-12 augustus 2018 in Shanghai (CHN)
 • Andere ‘Overige buitenlandse wedstrijden’

Coupe de la Jeunesse
De KNRB heeft voor het selecteren van ploegen voor de Coupe de la Jeunesse voornamelijk een regierol. Dit betekent dat verenigingen zelfstandig ploegen kunnen formeren voor de Coupe.

Ook de KNRB kan, vanuit de groep atleten die na het NK geselecteerd wordt, ploegen formeren voor de Coupe de la Jeunesse. Voor alle geformeerde ploegen geldt dat zij zich tijdens de KHB kunnen plaatsen voor de Coupe. Wat betreft deze uitzending gaat het om de volgende boten: JM8+, JM4+,  JM4-,  JM2-,  JM1x,  JM2x,  JM4x,  JW1x,  JW2x,  JW4x,  JW2-, JW4-.

Bij het samenstellen van ploegen wordt rekening gehouden met de ontwikkelingsfase van de roeier (Leren Trainen). In zijn algemeenheid betekent dit dat het gaat om 15/16 jaar en/of 1e jaars 17/18 roeiers en in sommige gevallen om 2e jaars 17/18 roeiers met weinig roei-ervaring, maar wel de verwachting dat een roeier zich verder kan ontwikkelen tot mogelijk toproeier.

Uitzendingscriteria:

 • De winnende ploeg tijdens de KHB (29-30 juni 2018) is geplaatst voor deelname aan de Coupe de la Jeunesse.
 • De winnende JW4x en de winnende JW4- starten gezamenlijk (in onderling overleg) in de JW8+.
 • Ploegen die voor uitzending in aanmerking willen komen, moeten deze ter goedkeuring (in verband met beoordeling fase van ontwikkeling roeier) vóór 6 juni 2018 bij de desbetreffende talentcoaches aanmelden.
 • Indien atleten zich in meerdere nummers plaatsen voor de Coupe de la Jeunesse, dan mogen zij bij winst kiezen in welke nummer zij uit willen komen. In het andere veld schuift dan de eerst volgende boot door om te worden uitgezonden.
 • Atleten zijn in de voorbereiding op de Coupe de la Jeunesse beschikbaar.

2018 World University Rowing Championships
Onder auspiciën van de KNRB is de selectie, voorbereiding en uitzending in handen van de NSRF. Voor meer informatie: www.nsrf.nl en mail: wedstrijd@nsrf.nl. Recent heeft de FISU zowel de locatie en tijd alsook het wedstrijdprogramma voor het FISU WK gewijzigd. Zie: http://www.fisu.net/sports/world-university-championships/rowing.

Andere ‘Overige buitenlandse wedstrijden’
Zie regeling ‘Starten in het buitenland’. Link: https://knrb.nl/voor-evenementen/starten-in-t-buitenland/

Evenementen met benodigde expliciete toestemming 2018

 • Internationale Juniorenregatta, 5-6 mei 2018, München (GER).
 • Internationale Hügelregatta, 12-13 mei 2018, Essen (GER).
 • Internationale Regatta Ratzeburg, 2-3 juni 2018, Ratzeburg (GER).
 • Internationale Juniorenregatta, 2-3 juni 2018, Hamburg (GER).
 • Henley Royal Regatta – qualifying races, 29 juni 2018, Henley (GBR).
 • Henley Royal Regatta, 4-8 juli 2018, Henley (GBR).
 • Voor vragen en/of meer informatie, neem contact op met: secretariaattopsport@knrb.nl

 

Bosbaan, 15 september 2017