Wat is toproeien?

Toproeien is deelnemen aan een KNRB-Topsportprogramma gericht op meevaren met de internationale top.

Het Aegon Nationaal RoeiTeam (ANRT) is dé vertegenwoordiger van het TopRoeienNL. In dit team zitten de beste roeiers, roeisters en begeleiding van Nederland.

Het ANRT vertegenwoordigt Nederland op grote internationale evenementen zoals World Cups, Europese kampioenschappen, wereld kampioenschappen en Olympische en Paralympische Spelen.

Begeleidingsteam

De roeibond heeft hoofdcoaches en bondscoaches in dienst die de roeiers begeleiden. Daarnaast bestaat het begeleidingsteam rondom de toproeiers uit een Prestatie Ondersteunend SpecialistenTeam (POST) bestaande uit onder andere artsen, fysio-/manueeltherapeuten, masseurs, kracht- en  conditietrainers en embedded scientists.

Waar en hoe vaak?

De toproeiers volgen een fulltime topsportprogramma van gemiddeld 14 trainingen per week. Afhankelijk van de tijd van het seizoen varieert het aantal en type trainingen. De atleten uit het ANRT trainen centraal op het Olympisch Trainingscentrum op de Bosbaan.

De weg naar toproeien

Roeiers die graag naar de top willen doen er goed aan om aandacht te besteden aan de volgende zaken:

  • Informeer jezelf goed over verantwoord trainen
  • Roei bij een vereniging met een duidelijk beleid op topsport of op de weg naar topsport
  • De KNRB heeft op een aantal momenten gedurende het wedstrijdseizoen een aantal open selectiemomenten. Houd hiervoor de nieuwsberichten op de website in de gaten.