Kennisbank Opleidingen

Op deze pagina vind je beschikbare documentatie over het opleiden en examineren van roeiers.

KNRB normering afroeien.

Alle Nederlandse roeiverenigingen kennen een vorm van examenregeling, meestal bekend als afroeiregeling. Bij de jeugd is het KNRB-proevensysteem met diploma op veel verenigingen in gebruik.

De KNRB heeft een norm geformuleerd voor roeien en sturen.
Het examensysteem is opgebouwd van niveau 1 tot en met 3 voor scullen,  boordroeien en sturen met ruimte voor de verenigingen om specifieke eisen toe te voegen voor de eigen vloot en watersituatie. In de kolom rechts  staan 2 voorbeelden voor een examen formulier.

KNRB Examenregeling 2018

Leskaarten junioren

Het jeugdstappen plan uit 1994 is in 2014 omgetoverd tot een eigentijdse versie leskaarten. Aan de hand van de leskaarten kunnen instructeurs de lessen aan beginnende (junior) roeiers, ploegen of op een ergometer vormgeven.
Leskaarten

Ook de jeugddiploma’s zijn vernieuwd en in dezelfde stijl vormgegeven waarbij de bekende stickers zijn vervangen door een stempeltje. Leskaarten (zolang de voorraad strekt), diploma’s en stempel zijn te bestellen in de KNRB webshop.

Stappenplan 1994
Het oude plan bevat nog steeds relevante achtergrond informatie.

Stappenplan

Handen aan de boot

Op bijna alle roeiverenigingen in Nederland zijn heel veel vrijwilligers bereid om nieuwe verenigingsleden de beginselen van het roeien bij te brengen. Speciaal om al deze vrijwilligers te ondersteunen is de Cursus “handen aan de boot” ontwikkeld. Met behulp van dit cursusmateriaal kunt u goede, veilige en gezellige roeilessen geven aan nieuwe leden. Deze cursus is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Roeicentrum Berlagebrug Amsterdam en KNRB
Handen aan de Boot

Roeien met een groep
Richtlijn uit 2006 voor de eerste vijf roeilessen met een onervaren groep in een C-vier.
Roeien in 5 lessen

Opleidingen

De KNRB biedt, op diverse niveaus, coach- en instructeursopleidingen aan. Deze opleidingen hebben als doel het deskundig kader binnen verenigingen te verhogen. Zowel de coach- als instructeurslijn kent verschillende niveaus. De niveaus zijn afhankelijk van de mate van zelfstandigheid en het niveau waarop coaching of instructie wordt gegeven.

KNRB