Kennisbank Verenigingsmanagement

Op deze pagina vind je beschikbare documentatie over verenigingsmanagement.

AEGON bestuursbokaal

Al vele jaren organiseert Aegon in samenwerking met de KNRB de Aegon Bestuursbokaal voor de Nederlandse studenten roeiverenigingen. Doelstelling van de bokaal is het verbeteren van studentenroeiverenigingen in al haar aspecten. Voor hard roeien en ontwikkeling van talent is goed besturen nodig. Voor Aegon is de Bestuursbokaal belangrijk omdat studentenroeiers een bron van talent is voor het bedrijfsleven.  Voor (studenten) roeiverenigingen is er op een aantal belangrijke thema’s een boekje geschreven om bestuurders op weg te helpen. Klik hier voor alle informatie.

Sponsoring

Sponsoring kan een uitkomst zijn voor de roeivereniging, maar ook voor de sponsor. In dit document tips over het maken van een sponsordeal. Daarnaast vind je hier een checklist voor sponsoring (2013). Om misverstanden met een sponsor te voorkomen is het belangrijk om de afspraken vast te leggen in een sponsorovereenkomst. Hierin komen de volgende zaken aan bod:

  • Contractpartijen
  • Uitgangspunten
  • Hoogte van het sponsorbedrag of de te leveren diensten
  • Tegenprestatie van de ontvangende organisatie
  • Duur van de overeenkomst
  • Ontbindende factoren
  • Evaluatiemomenten

Voor het aangaan van een sponsorcontract moet uw organisatie een rechtspersoon zijn, bijvoorbeeld een stichting of een vereniging.

Tip: Informeer ook naar de fiscale aspecten van sponsoring (BTW-verplichting, schenkingsrecht).

Model sponsorcontract voor Sportvereniging 

Communicatie

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden! Kun je de foto’s van het jeugdkamp nu wel of niet online zetten? Via deze link vind je het advies van NOC*NSF.

Workshop Nationaal Roeicongres 2014. Hoe schrijf je goede digitale nieuwsbrieven?

Evenementen

Een goed draaiboek is onmisbaar bij elk evenement, zowel bij de voorbereiding als tijdens het evenement. Bij de voorbereiding omdat het maken van een draaiboek het organiserend comité dwingt zich het evenement van minuut tot minuut voor de geest te halen. Tijdens het evenement, omdat het draaiboek het belangrijkste houvast is voor alle medewerkers en deelnemers. Lees hier hoe je een draaiboek in elkaar zet.

Penningmeester

Binnen roeiverenigingen, heeft de penningmeester een belangrijke functie. Voor alle penningmeesters in de sport- en cultuursector is het volgende platform opgericht: NL Penningmeester

Workshops Nationaal Roeicongres 2016

De jeugd heeft de toekomst, maken van een beleidsplan  en een samenvatting van de structuur bij DDS
Identiteit van jouw vereniging door Marjon Vlug
Investeren in duurzame energie door Gwanaël Hanon
Veranderingen in de vereniging stap voor stap door Ine Klosters

Workshops Aegon Nationaal Roeicongres 2017

Penny van Nugteren: Hoe maak ik mijn vereniging energie neutraal
Danny Rijnhout: Analyseer je bestuur
Rob Martens: Organisatie van een roei-vereniging