Visual

September 2017

Algemene Vergadering

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond roept u hierbij op voor een Algemene vergadering op zaterdag 18 november 2017.

De vergadering begint om 10:30 uur. Wij ontvangen u graag vanaf 10:00 uur met een kop koffie of thee. Wilt u zo vriendelijk zijn om u aan- of af te melden voor maandag 6 november door middel van het aan- of afmeldformulier.

De agenda en vergaderstukken worden binnenkort gepubliceerd en vindt u via: Algemene Vergaderingen KNRB.

WK finaleweekend

De eerste dagen van het WK roeien in Sarasota zijn voorspoedig verlopen voor de Nederlandse equipe. Met 12 van de 13 ploegen in de halve finales hebben we drie spannende dagen voor de boeg. Alle gebeurtenissen in Amerika kan je volgen op de liveblog op roeien.nl. Vandaag staat de finale van Marieke Keijser op het programma. Om 18.30 zal zij strijden voor de eerste Nederlandse medaille. We hopen op een mooi roeiweekend met medailles voor onze Nederlandse roeiers.

Veiligheid

Daarnaast is de incidentenregistratie van de KNRB online.

Incidentregistratie

De KNRB is druk bezig met het vullen en verzamelen van een compleet veiligheidsdossier. De site wordt de komende tijd dan ook nog flink aangevuld en is dan te vinden onder “Informatie voor verenigingen”.

Regiobijeenkomsten

De regiobijeenkomsten zitten er weer op. De KNRB bedankt de vier verenigingen voor hun gastvrije ontvangst.

Tijdens de bijeenkomsten georganiseerd door Tubantia, Cornelis Tromp, De Hunze en Breda stonden veiligheid binnen verenigingen en de gevolgen ledenaanwas KNRB centraal. Alle bijeenkomsten zijn als zeer positief en productief ervaren.

Meer informatie leest u op: pagina regiobijeenkomsten KNRB.

Roeicoachcongres 2017

Dit jaar vindt het roeicoachcongres plaats op 25 november 2017 in de Puddingfabriek in Groningen. De dag start halverwege de middag en eindigt met een borrel. Het congres vindt plaats in het weekend van Hel van het Noorden.

Tijdens dit congres wordt de roeicoach van 2017 gekozen. Vanaf nu zijn de inschrijvingen geopend voor deze verkiezing. Schrijf de beste coach van jouw vereniging in via deze link en laat ons weten waarom deze coach de coach van 2017 is.

Aegon Nationaal Roeicongres 2018

Op 20 januari 2018 is het weer zover, het Aegon Nationaal Roeicongres!

Het congres  bestaat uit een plenaire sessie, twee workshoprondes  en als afsluiting een gezellige borrel. Het Aegon nationaal roeicongres staat dit jaar in het teken van veiligheid.

Om de workshoprondes op uw wensen af te stemmen, vragen wij om uw inbreng. Zijn er bepaalde onderwerpen die interessant zijn om aan te kaarten? Heeft u ideeën, wilt u zelf een workshop geven of kent u een goede spreker, laat het ons weten.

Meld uw suggesties voor 15 oktober bij sportparticipatie@knrb.nl.

Waterweekenden: ontwikkeling van coaches

Komend seizoen worden 4 waterweekenden georganiseerd. Krachttraining en profilering van atleten staan centraal en het uitwisselen van kennis tussen coaches. Meer informatie vindt u via: KNRB pagina waterweekenden.

Vaardigheidsbeker, aanleveren vaardigheidsproeven

Ook in 2017 wordt er onder alle roeiverenigingen de Vaardigheidsbeker voor de jeugd en de Vaardigheidsbeker voor volwassenen uitgereikt. De jaarlijkse vaardigheidsbeker is een wisselprijs die bestemd is voor die vereniging die in verhouding tot het aantal jeugdleden van die vereniging de meeste vaardigheidsproeven heeft afgelegd. Voor de jeugd betreft het vaardigheidsproeven in de skiff. Voor volwassenen betreft het vaardigheidsproeven in de skiff, een wherry, of een tweeriemsgiek (met of zonder stuur).

Vorig jaar zijn de bekers gewonnen door de Alkmaarsche R&ZV (Jeugd en Volwassenen).

Wilt uw vereniging (één van) de wisselbekers dit jaar winnen?  Het aantal vaardigheidsproeven (jeugd & volwassenen) dienen voor 1 november verstuurd te worden naar sigrid.dogger@knrb.nl.

Ledenadministratie en wedstrijdcontracten.

De afgelopen weken kregen we veel vragen binnen met betrekking tot de ledenadministratie.

Het handboek is hier te vinden: Handboek ledenadministratie voor verenigingen

Let erop dat het actualiseren van de verenigingsgegevens voor het nieuwe jaaroverzicht voor 2 oktober dient te gebeuren via leden.knrb.nl (tabblad ‘uw vereniging’). Niet aanpassen zorgt voor veel overlast bij oude bestuurders.

Maak de vertrouwenscontactpersoon (VCP) zichtbaar

U kunt Pieta van Dishoeck , de vertrouwenscontactpersoon van KNRB, nu ook bereiken via WhatsApp , naast de mail of  telefoon. U kunt nadere informatie over VCP vinden op de site van KNRB.

Staan de contactgegevens van uw eigen VCP duidelijk op uw site en niet alleen achter een inlog? Laagdrempelige contact mogelijkheden, bekendheid en zichtbaarheid  binnen de vereniging dragen bij aan een veilig sport klimaat.

De KNRB vindt het van groot belang dat roeien een veilige sport is, voor iedereen die op enige wijze actief is bij het roeien. Daarom werkt de KNRB mee aan het onderzoek Seksuele intimidatie en misbruik in de sport, waarbij wij er zorg voor dragen dat de vertrouwelijkheid niet in het geding raakt.

Medio mei 2017 is het onderzoek van start gegaan. De onafhankelijke onderzoekscommissie wil inzicht bieden in de aard en omvang van seksuele intimidatie in de sport. Commissievoorzitter Klaas de Vries heeft een oproep gedaan aan sporters, bestuurders, trainers, ouders en andere betrokkenen om de commissie te helpen. Eind 2017 wil de commissie het onderzoek hebben afgerond.

Wilt u een melding doen, dan kan dat nog tot 1 november op verschillende manieren.

  • De vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de KNRB, Pieta van Dishoeck, is op de hoogte van het onderzoek van de Commissie De Vries. Wilt u een melding doen over seksuele intimidatie en misbruik in het roeien, dan kunt u terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van uw vereniging of Pieta van Dishoeck. Zij zullen uw melding alleen na uw expliciete toestemming delen met derden.
  • U kunt direct een melding doen bij Commissie De Vries via reactie@simonderzoeksport.nl. Wilt u liever telefonisch contact, stuur dan naar hetzelfde e-mailadres een bericht. Een van de onderzoekers neemt contact met u op.

Opleidingen najaar 2017

Inmiddels is de zomer voorbij en is het gewone leven weer gestart. Dit geld ook voor het volgens van een KNRB opleiding. Inmiddels is de eerste bijeenkomst van de RI-2 al geweest en staan er nog veel meer opleidingen gepland. Hieronder een overzicht:

  • Roei-instructeur niveau 2 in Delft, Utrecht en Noord-Nederland, aanmelden kan nog via: link RI-2
  • Roeicoach niveau 2 in Rotterdam en Leiden, aanmelden kan nog via: link RC-2
  • Roeicoach niveau 3 in Rotterdam, Amsterdam, Oost-Nederland, Utrecht en Groningen, aanmelden kan nog via: link RC-3
  • Kamprechtersopleiding, aanmelden kan nog via: link kamprechters

Heb je interesse in de mogelijkheden die een KNRB-opleiding de vereniging kan bieden? Overige informatie omtrent de KNRB-opleidingen is ook te vinden via: link KNRB-opleidingen of neem contact op via opleidingen@knrb.nl.

Wil jouw vereniging een advertentie van jullie jeugdroeikamp in jaaroverzicht?

Organiseert jouw vereniging een jeugdroeikamp? Je kunt een gratis advertentie plaatsen in het jaaroverzicht van 2018.

De advertentie wordt in A6 formaat in het jaaroverzicht geplaatst. Houd bij het maken van de advertentie rekening met dit formaat. Stuur voor 1 november 2017 de advertentie in een PDF bestand naar marjelle.vanwijk@knrb.nl.

Roeiers gezocht voor onderzoek LUMC

Voor een medisch-wetenschappelijk onderzoek in het LUMC zoeken wij roeiers die mee willen werken aan een studie naar pijnbeleving bij roeiers. Het onderzoek vindt plaats in het LUMC, en bestaat uit een aantal korte pijntestjes (eenmalig bezoek van 1.5 uur, in overleg gepland).

Voorwaarden voor deelname: 18-30 jaar of 50-75 jaar; minstens 2x per week roeien; geen pijnaandoening zoals reuma of chronisch lage rugpijn; geen chronisch gebruik van pijnstillers.

Mocht er interesse zijn om deel te nemen aan het onderzoek, neem contact op met mvanvelzen@lumc.nl.

Website ‘Varen doe je Samen!’ ook op smartphone

De ‘Varen doe je Samen!’ website is volledig geschikt om te gebruiken op je mobiele telefoon of tablet. Dat maakt het mogelijk om ook tijdens het varen bijvoorbeeld de VDJS Knooppunten direct op te vragen. Meer informatie vindt u via: website Varen doe je Samen.