roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Wedstrijden & Evenementen Klassementen

Junioren ontwikkelklassement JOK

Het Junioren ontwikkelklassement (JOK) is voor junioren die al langer wedstrijdroeien en de top (nog) niet halen. Met dit klassement kan deze “middengroep” tegen elkaar racen om de titel “beste juniorenploeg”.

Het klassement wordt gehouden over een 4 nationale wedstrijden in de maanden mei en juni. Zo kunnen de roeiers zich eerst richten op het NK klein in de skiff, een buitenlandse wedstrijd starten zoals Gent of Bremen en hun eindexamens. Het klassement wordt verroeid in de reguliere juniorenvelden. Daarom moet je je los voor dit klassement inschrijven. Meer hierover vind je in de bepalingen op deze pagina.

De prijsuitreiking van het JIK klassement vindt plaats op de DIYR.

Update 22 juni 2022

Klassementsstanden

Eindstand klassement.

J16 2x

PlaatsPloegen ZRBNWRARBWRTTO
1Ric-spaarne10888261
2Willem IIIDNS101010303
3Ric866727
4Ric-Pampus675624
5De Hoop747523

M16 2x

PlaatsPloegen ZRBNWRARBWRTTO
1Naarden 1 (Serry)1010108383
2Daventria/W388810341
3Naarden 2 (Rozendahl)7DNS7721

M18 2x

PlaatsPloegen ZRBNWRARBWRTTO
1Hunze10DNS1010303
2Naarden8DNS8824

J18 2x

Dit klassement is niet doorgegaan ivm te weinig deelnemers.

J18 4-

Dit klassement is niet doorgegaan ivm te weinig deelnemers.

M18 4-

Dit klassement is niet doorgegaan ivm te weinig deelnemers.

J16 4x

PlaatsPloegen ZRBNWRARBWRTTO
1Ric/Spaarne/Pampus10101010404
2Hoop878831
3VikingDNS87722

M16 4x

Dit klassement is niet doorgegaan ivm te weinig deelnemers.

Bepalingen

Bepalingen JOK 2022

1. Uitgeschreven velden

J18 2x
J18 4-
J16 2x
J16 4x

M18 2x
M18 4-
M16 2x
M16 4x

Het klassement gaat niet door voor een veld met minder dan vier inschrijvingen.

2. Wedstrijden

 1. Het klassement wordt over de volgende wedstrijden 4 verroeid: 
 • ZRB
 • Northwave Regatta
 • ARB
 • Westelijke Regatta

3. Wedstrijdleiding

Wedstrijdleiding: Willem Stohr
Email via: [email protected]

4. Jury

Hoofd van de Jury: Norbert Blokhuis / Jeroen Harrewijn
Email via: [email protected]

5. Inschrijven

 1. Inschrijving geschiedt via [email protected]. Bij inschrijving het volgende aanleveren: 
 • Namen en e-mailadressen van alle roeiers en coaches 
 • Telefoonnummer van een contactpersoon 
 • Een ploegfoto. 
 • Deadline voor inschrijving is zondag 1 mei 2022. Ploegen die zich niet hebben aangemeld, kunnen wel inschrijven in de uitgeschreven velden, maar ontvangen hiervoor geen punten. 
 • Je mag zowel voor een 2x als voor een 4x of 4- veld inschrijven, deze worden op verschillende dagen verroeid. 

6. Kosten

Kosten voor inschrijving zijn 15 euro voor een 2x en 35 voor een 4* per ploeg voor het gehele klassement. Hieruit worden de ondersteuning vanuit de KNRB en de prijzen gefinancierd. 

7. Nederlandse verenigingsploegen en combinatieploegen

Deelname staat open voor Nederlandse verenigingsploegen. Dispensatie voor combinatieploegen is uitsluitend mogelijk indien het binnen de bepalingen van dit klassement onmogelijk is om een verenigingsploeg te formeren. Een verzoek tot dispensatie dient uiterlijk dinsdag 26 april 2022 te worden ingediend bij de klassementsleider, vergezeld met een overzicht van alle dit seizoen op nationale wedstrijden startende roeiers voor het betreffende veld (J16, M16, J18, M18) Binnen een week na ontvangst van het dispensatieverzoek wordt het besluit omtrent de dispensatie aan de aanvrager teruggekoppeld.

8. Vervangen van roeiers

Elke roeier mag vervangen worden door een roeier van dezelfde vereniging. Indien dit niet mogelijk is, kan na goedkeuring van de wedstrijdleider roeiers van de ploeg vervangen worden door roeiers van een andere vereniging.

9. Plaatsing in voorwedstrijden

Voorwedstrijden van de betreffende velden kunnen worden ingedeeld op basis van de tussenstand van het klassement. Het KNRB-bestuur kan hiertoe besluiten in overleg met de wedstrijdleider en het hoofd van de jury van het klassement.

10. Puntentelling

Puntentelling: per wedstrijd krijgen de beste negen ploegen die deelnemen aan het klassement respectievelijk 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en). Voor ploegen die zich niet voor een A- of een (eventuele) B-finale plaatsen is de geroeide tijd in de voorwedstrijd bepalend.

Punten worden toegekend op basis van ploegnummers en niet op basis van de samenstelling van de ploeg.  Mocht er, om welke reden dan ook, niet het juiste ploegnummer bij de ingeschreven ploeg staan mail dan de juiste ploegnummers uiterlijk voor de loting van de betreffende wedstrijd naar de wedstrijdleider van het klassement.

11. Eindklassement

Per ploeg worden alle punten opgeteld van alle gestarte wedstrijden die doorgang hebben gevonden. De ploeg met het hoogste totale aantal punten wint het klassement. Bij gelijk aantal punten wint de ploeg die het meeste aantal keren gewonnen hebben. Als dat ook geen winnaar oplevert, wint de ploeg met het beste resultaat op de finalewedstrijd. Deelname aan de finale wedstrijd xis verplicht. Ploegen die niet deelnemen aan de finale wedstrijd worden uitgesloten van deelname aan het klassement. 

12. Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is tijdens de finalewedstrijd. Aanwezigheid op de uitreiking is gewenst, indien de De De winnaars krijgen de titel beste junioren <boottype>. De prijsuitreiking is tijdens de finalewedstrijd. Aanwezigheid op de uitreiking is gewenst, indien de ploeg niet aanwezig kan zijn, dan graag afmelden. 

13: Klassementsjury

De klassementsjury oordeelt alleen over de toepassing van de klassementsbepalingen en niet over de uitslag van een race. 

Procedure vaststellen klassementen

De Nationale wedstrijdkalender, met daarop de klassementen, wordt gemaakt door de commissie nationale wedstrijden. In deze commissie zit een profcoach en de commissaris wedstrijden van de NSRF als vertegenwoordiger namens de studentenverenigingen.

Waar moet ik op letten

 • Schrijf je ploeg voor 1 mei in via via [email protected]. Dit doe je naast dat je je ook nog inschrijft voor alle losse wedstrijden.
 • Zorg dat jouw ploeg aan alle wedstrijden mee kan doen, er is geen “wegstreepresultaat”.

Tip: De JOK 4- M18 en J18 is een hele goede voorbereiding voor de boordnummers op de Coupe de la Jeunesse.

Contact

Klassementsleiding

Wedstrijdleiding: Willem Stohr

Hoofd van de Jury: Norbert Blokhuis / Jeroen Harrewijn

Contact: [email protected]

KNRB sportparticipatie

De KNRB klassementen vallen onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Evenementen.

Meer weten over juniorenroeien? 

Specifiek voor voor verenigingen, denk aan bestuurders, junioren coördinatoren of coaches die op een vereniging actief zijn met junioren heeft de KNRB een aantal handige tools, tips, lesmateriaal en (digitale) opleidingen beschikbaar. Check meer over de opvang van junioren.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het juniorenroeien? 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van junioren? En als eerste weten welke evenementen op gebied van junioren er gepland staan? Meld je dan aan voor onze maandelijkse junioren nieuwsbrief.

Downloads

Downloaden Bepalingen JOK 2022 .docx - 74 KB