roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Academie

Academie

Bij de KNRB kun je NOC*NSF gecertificeerde opleidingen volgen om coach, instructeur of kamprechter te worden. Heb jij passie voor roeien en vind je het leuk om mensen te helpen hier nog beter in te worden? Wil jij je ontwikkelen als coach, instructeur of kamprechter? Bekijk hieronder de verschillende opleidingen binnen onze academie.

Onze opleidingen

KSS niveauInstructeurCoachKamprechterOpleider
5FISA -KamprechterDocent
Clubkadercoach
PVB-beoordelaar
4Roeicoach 4Kamprechter APraktijkbegeleider
Trainersbegeleider
3Roei-instructeur 3Roeicoach 3Kamprechter B
2Roei-instructeur 2Roeicoach 2Kamprechter C
1Juniorcoach 1
Er zijn op verschillende niveaus opleidingen ontwikkeld door de KNRB Academie en/of door NOC*NSF. Deze lopen op in complexiteit van de taak en in mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Coachopleidingen

Juniorencoach 1

Biedt junioren de allereerste basis van het aanleren van het roeien en coachen.

Roeicoach 2

De roeicoach begeleidt wedstrijdroeiers. Verantwoorde en prestatieverbeterende trainingen en de wedstrijdbegeleiding staan hierbij centraal. Het doel van de opleiding tot roeicoach 2 (RC-2) is om beginnende coaches op te leiden die in staat zijn om beginnende en licht gevorderde roeiers te begeleiden op basis van een opgesteld trainingsschema.

Roeicoach 3

Een roeicoach 3 is in staat om vanuit een zelfgemaakt jaarplan en trainingsschema wedstrijdroeiers en wedstrijdploegen te coachen en begeleiden die deelnemen aan nationale 2km of 1000m master wedstrijden.

Roeicoach 4

Een roeicoach 4 is in staat om zijn lange termijn visie toe te passen in het sporttechnisch beleid, de planningen en programma’s van trainingen en wedstrijden. Daarnaast zorgt een roeicoach 4 voor prestatieverbetering bij zowel de roeier, de ploeg als de gehele wedstrijdsectie: beter en sneller roeien met een groter atletisch vermogen.

Instructeurs opleidingen

Roei-instructeur 2

De roei-instructeur leert recreatieve roeiers de roeibeweging aan. Veilige, gezonde en gezellige lessen staan hierbij centraal.

Roei-instructeur 3

De opleiding tot roei-instructeur 3 is het verlengde van de opleiding tot roei-instructeur 2. Hierbij worden instructeurs opgeleid om vanuit een zelfgemaakt instructieplan en lessenreeks zowel roeiers en instructeurs te kunnen begeleiden.

Kamprechter opleidingen

Kamprechter C

Als kamprechter C draag je bij aan het veilig en eerlijk verloop van niet-nationale tijdraces. Je ondersteunt roeiwedstrijden op je eigen vereniging of in jouw buurt.

Kamprechter B

Kamprechters B zijn verantwoordelijk voor een goed en eerlijk verloop van niet-nationale wedstrijden. Daarnaast heeft de kamprechter B een belangrijke functie tijdens nationale tijdraces. Tijdens nationale boord-aan-boord wedstrijden treedt de kamprechter B op in alle functies in samenwerking met een kamprechter A.

Kamprechter A

Na een aantal jaar opgetreden te hebben als kamprechter B, kun je doorstromen naar kamprechter A. Als Kamprechter A mag je op alle nationale en niet-nationale roeiwedstrijden in Nederland zelfstandig optreden. Vaak begeleid je hierbij Kamprechters B. Doorstroom naar internationaal FISA kamprechter, behoort tot de mogelijkheden.

Opleiders opleidingen

Lijkt het je leuk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de coaches en instructeurs in Nederland? Dat kan in de rol van opleider bij de KNRB.

Kalender

december 2023

09 dec

Coachcongres – Keep Educating Yourself

 
Meer informatie

januari 2024

11 Jan

Masterclass topsport – Trainingsleer

Masterclass voor coaches die met topsporters en wedstrijdsporters op de vereniging werken. 
Meer informatie
11 Jan

Kamprechter B – Asopos de Vliet

Geen wedstrijdsport kan zonder regels voor een veilig en eerlijk verloop. In de roeisport zien kamprechters toe op de veiligheid en de eerlijke kansen voor alle deelnemers. 
Meer informatie
12 Jan

Roeicoach 3 – Zuid-Holland

 
Meer informatie
14 Jan

Masterclass topsport – Biomechanica in het roeien

Masterclass voor coaches die met topsporters en wedstrijdsporters op de vereniging werken. 
Meer informatie

februari 2024

02 feb

Kamprechter B – Saurus

Geen wedstrijdsport kan zonder regels voor een veilig en eerlijk verloop. In de roeisport zien kamprechters toe op de veiligheid en de eerlijke kansen voor alle deelnemers. 
Meer informatie

maart 2024

20 mrt

Roei-instructeur 2 – Dordrecht

Een roei-instructeur 2 (RI-2) is in staat is om roei-instructie te geven aan beginnende en licht gevorderde roeiers op basis van een vastgesteld lesplan 
Meer informatie