roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Kennisplein Wedstrijden & evenementenWedstrijd organiseren

Correctiefactoren masterroeien

Al geruime tijd worden door verschillende wedstrijden correctiefactoren voor leeftijd, geslacht en boottype gebruikt. Van recentere datum is de wens om die factoren ook nationaal vast te leggen. Op basis van een intensieve dialoog tussen de ontwikkelaars van deze correctiefactoren heeft de KNRB besloten om de onderstaande factoren voor leeftijd (masterroeiers), geslacht en boottype als richtlijn voor wedstrijden vast te stellen. De term richtlijn betekent dat het de voorkeur heeft dat wedstrijden die correctiefactoren gebruiken, gebruik maken van deze factoren. Het is geen overtreding van het Reglement voor Roeiwedstrijden als andere correctiefactoren worden gebruikt, maar dat wordt wel ontmoedigd.

Voor junioren en senioren (leeftijd < 27 jaar) zijn geen richtlijnen vastgesteld. De reden daarvoor is dat de ontwikkelde correctiefactoren een te grote afwijking hebben van de Competitive Standard Times die ook door de KNRB worden gebruikt. Het staat verenigingen vrij om bij het gebruik van correctiefactoren voor roeiers < 27 jaar gebruik te maken van de tijden die zijn gepubliceerd op: correctiefactoren of roeicorrectiefactoren, van de Competitive Standard Times of een eigen correctiemethodiek. De KNRB spreekt op dit moment geen voorkeur uit. Voor KNRB-selecties wordt uiteraard gebruik gemaakt van de Competitive Standard Times.

Het is de intentie van de KNRB om de correctiefactoren voor alle leeftijdscategorie├źn uiteindelijk in het Reglement voor Roeiwedstrijden vast te leggen. Dat zal in nauw overleg gebeuren tussen de KNRB en de ontwikkelaars en vereist dat de KNRB over de data en expertise beschikt om de factoren aan de hand van nieuwe inzichten zelf aan te passen.

Downloads

Downloaden Correctiefactoren Mastersversie versie 2023 .docx - 32 KB