roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

DSRV Laga

De mooiste club van Nederland? Dat is natuurlijk subjectief, maar Laga gooit hoge ogen. Het prachtige, historische pand uit 1925 aan de Nieuwelaan is sinds 2000 een rijksmonument en een tweede huiskamer voor alle Lagaaiers.

Profiel
De Delftsche studenten roeivereeniging ‘Laga’, genoemd naar de Noorse Godin van meren en rivieren, is de op een na oudste en de stoutste studentenroeivereniging van Nederland. Dit is een reputatie die al sinds de oprichting in 1876 met trots gedragen wordt door de leden. Lagaaiers zijn in de roeiwereld niet alleen berucht door hun gedrag op de kant, maar zeker ook door prestaties op het water. Zo werd het allereerste olympisch goud voor Nederland behaald door Lagaaiers Francois Brandt en Roelof Klein op de wereldtentoonstelling en tevens Olympische Spelen van Parijs in het jaar 1900.

De vereniging heeft op het moment van schrijven ruim 700 leden, waarvan zo’n honderd wedstrijdroeiers. Daarnaast biedt Laga plek aan een grote groep competitieroeiers, commissieleden, coaches en overige leden die zich huisvesten in het monumentale pand aan de Nieuwelaan te Delft. Er kan vanaf Delft geroeid worden over de Schie in de richting van Rotterdam of de Vliet in de richting van Leidschendam/Den Haag. Dit roeiwater wordt gedeeld met de hemelsblauwe buren van Proteus-Eretes, De Delftse Sport (DDS) en af en toe een binnenvaartschip. Bovendien geeft de omgeving af en toe beelden waar menig fotograaf jaloers op zou worden.

Geschiedenis
Laga kent een rijke geschiedenis, op de avond van 13 april 1876 werd de D.S.R.V. “Laga” opgericht door drie leden van het Delftsch Studenten Corps. Waar de leden van het Corps eerder al bij algemene vereniging De Maas konden roeien in een voor zestig gulden aangekochte boot De Sirene, werd na een jaar contributie innen het eerste botenhuis betrokken aan de Ezelsveldlaan te Delft.

Na bijna veertig jaar trouwe dienst was het houten boothuis aan vervanging toe. Ingenieur en oud-lid Louis Kalff, onder andere bekend van het ontwerp van het Philipslogo, ontwierp in 1925 het gebouw zoals het er nu aan de oever van de Schie staat. Het eerste, speciaal voor roeigebruik ontworpen gebouw is sinds 2000 een rijksmonument en ademt vandaag de dag de historische sfeer die bij een 141 jaar oude vereniging hoort. In de jaren na oplevering van dit pand heeft Laga vele successen behaald, van meerdere nationale overwinningen tot wereldbekeroverwinningen en olympische medailles.

1877 – Loods aan de Ezelsveldlaan

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende Laga een zware tijd. De boten moesten verstopt worden en de vereniging werd ontmanteld omdat het gezien werd als een bolwerk van samenspraak en verzet. Laga kende vele verzetshelden die de bezetter saboteerden. Na de oorlog was voor zowel Laga als het Corps het ledenaantal enorm gedaald. In 1962 kwam een einde aan de periode van wederopbouw en werden 26 blikken getrokken, tevens werd dit jaar op de Varsity het hoofdnummer gewonnen en werd ook het duizendste blik voor de Godin naar Delft gehaald!

In de jaren die daarop volgden werden wederom grote stappen gemaakt. Ter ere van het honderdjarig bestaan van Laga werd Njord uitgedaagd voor een 100 kilometer lange wedstrijd over de Ringvaart. Deze spar is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen die Laga jaarlijks organiseert: de Parthenon-EY Ringvaart Regatta. Naast de ontwikkelingen op organisatorisch vlak waren vrouwelijke roeiers sinds 1980 welkom op Laga en er mag dan ook met trots gezegd worden dat tot op de dag van vandaag de blikkenlijst aangevoerd wordt door een vrouw, Eeke van Nes, met welgeteld 82 blikken achter haar naam.

1962 – 1000e blik voor Laga

In 2002 werd Laga, nadat het bijna geen nieuwe leden ontving, opengesteld voor niet-corps leden. Sindsdien is Laga gegroeid tot de vereniging zoals wij haar nu kennen. Deze wederopstanding heeft haar vruchten afgeworpen op de prestaties van de afgelopen jaren, zo werd het blikkenrecord vorig seizoen aangescherpt, zijn meerdere klassementen, bokalen en wereldbekers gewonnen en heeft Laga er sinds de afgelopen zomer ook nog een olympische medaille bij. Olivier Siegelaar haalde brons met de Holland Acht.

Vloot
Laga heeft een groot aantal boten, variërend van gloednieuwe wedstrijdachten, een Empacher C2+ uit 1987 tot overnaadse gestuurde tweeën die alleen nog op speciale evenementen gebruikt worden. Een bijzonder feit is dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag altijd een boot in de loods heeft gelegen en zal blijven liggen met de naam R.A. Brzesowsky vernoemd naar verzetsheld en erelid van verdienste R.A. Brzesowsky. Deze naam is voor Laga van grote waarde, tijdens de Tweede Wereldoorlog had Brzesowsky een acht in een schuur verstopt. Naast deze boot scholen er ook verschillende Joodse onderduikers bij Brzesowsky, deze Joden konden zich ten tijde van een inval onder de boot verstoppen voor de bezetter.

Rijn-Schiekanaal bij zonsopkomst

Bijzonder
Naast dat er erg hard geroeid wordt laat Laga ook op de kant indrukwekkende dingen zien. Zo worden er vanuit Laga jaarlijkse evenementen georganiseerd zoals de Damen Raceroei Regatta, de eerdergenoemde Parthenon-EY Ringvaart Regatta en het Laga Jeugdroeikamp waar kinderen van alle leeftijden en alle niveaus kennis kunnen maken met de roeisport. Binnen de vereniging wordt de vereniging gedragen door haar leden die plaats nemen in verschillende commissies of op andere fronten hun handen uit de mouwen steken om hun steentje bij te dragen aan de vereniging.

Heden
Op het moment draait alles op en om Laga om hard roeien, dat is het bestaansrecht van Laga en tevens de reden waarom Laga al 141 jaar vooraan meevaart. Het monumentale pand is als een tweede huiskamer voor Lagaaiers en een plek waar zij zichzelf kunnen ontplooien in het roeien, studeren, het doen van commissiewerk en het uiterste uit zichzelf kunnen halen.

2016 – Damen Raceroei Regatta