roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Wedstrijden & Evenementen

Marathonklassement

In het marathonklassement zijn de volgende prijzen te winnen:

Individuele Prijzen

De oorkondes

Iedereen die 6 marathons in één seizoen roeit en daarbij 300 km aflegt mag zich een echte marathonroeier noemen en krijgt daarvan een oorkonde.

De Lauwerkrans

De kampioen marathonroeien verdient de Lauwerkrans. De roeier/roeister die aan de meeste marathons heeft deelgenomen wint en haar/zijn naam wordt bijgeschreven op de lauwerkrans.


Verenigingsprijzen

De Willem Jan Merkiesbokaal

De Willem Jan Merkiesbokaal is een verenigingsprijs voor de  vereniging die in het afgelopen seizoen de meeste groei heeft gemaakt in nieuwe marathonroeiers (met een oorkonde). Voor de precieze voorwaarden; zie het reglement.

Geschiedenis

Een groep enthousiaste roeiers, onder aanvoering van Willem Jan Merkies van URV Viking, nam in 1997 het initiatief om te komen tot een landelijke organisatie van het marathonroeien, onder de paraplu van de KNRB.

Vanaf 2013 werd een nieuwe bokaal in het leven geroepen voor de vereniging die – gemeten aan het aantal leden –  de meeste oorkondes in dat jaar had behaald. Deze verenigingsprijs werd, op voordracht van de leden van de commissie marathonroeien, de Hanny van der Aa-bokaal genoemd.

Hanny van der Aa van Roeivereniging ’t Diep heeft het marathonroeien in haar eigen vereniging en in Noord-Nederland mede opgezet en was, samen met Willem Jan Merkies, mede-oprichter van de werkgroep Lange afstand roeien, later Marathonroeien. Ze stimuleerde door heel Nederland mensen om meer marathons te gaan roeien.

Met het jubileumjaar 2022 in aantocht meldde Hanny zich met een verzoek bij de marathoncommissie. Dat de prijs naar haar vernoemd was, vond ze een grote eer, maar 25 jaar marathonroeien vond ze een geschikte gelegenheid om de naam van de bokaal  te veranderen in die van de eigenlijke initiatiefnemer; Willem Jan Merkies.

Om deze herdoop luister bij te zetten is meteen gekozen voor een nieuwe vormgeving van de bokaal. Deze opdracht werd door marathonroeier en kunstenaar Bert Neelen met groot enthousiasme en kunde uitgevoerd. Het is een prachtige bronzen bokaal geworden, waarin de riemen voor zich spreken, de er in verwerkte letters samen de naam MERKIES vormen en de talloze lijnen en verbindingen in de bokaal de ontelbare vaarten en slootjes symboliseren die je bij het roeien van een marathon tegenkomt.

Tijdens het Nationaal Roeicongres op 11 juni 2022 is de bokaal door Hanny van der Aa feestelijk onthuld en officieel omgezet naar de Willem Jan Merkiesbokaal. De eerste winnaar van de Willem Jan Merkiesbokaal werd roeivereniging Alphen; zij kregen hem uitgereikt na afloop van de Lentemarathon 2023. Op de Lentemarathon van 17 maart 2024 werd de Bokaal uitgereikt aan de tweede winnaar: Roeievereniging Hemus uit Amersfoort.

Winnaars Willem Jan Merkies Bokaal

Seizoen 2022Roeivereniging Alphen
Seizoen 2023Roeivereniging Hemus

Klassementsstanden

Tussenstanden in het klassement worden op deze pagina gepubliceerd.

Contact

Marathoncommissie

De marathoncommissie ondersteunt de regionale competities en organiseert het marathonklassement.

KNRB sportparticipatie

De KNRB klassementen vallen onder KNRB sportparticipatie.

De verantwoordelijk bestuurder is de commissaris Wedstrijden.

Downloads

Downloaden Reglement KNRB Klassement Marathonroeien 2024 v mrt2024 .pdf - 130 KB
Downloaden Marathon-klassement 2023 eindklassement .pdf - 917 KB
Downloaden KNRB marathonkalender 2024 .pdf - 316 KB
Downloaden Tussenstand Marathon klassement 2023 .pdf - 627 KB