roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

De gedachten achter het "Northwave NK Roeien 2025"

Vorige week is bekend gemaakt dat vanaf 2025 het NK Roeien terugkeert als volwaardig opzichzelfstaand evenement, met als doel het samenbrengen van de top van Nederland, inclusief TeamNL Roeien. Wat zijn de gedachten achter het organiseren van een NK in deze nieuwe vorm? Wouter van Groeningen en Hielko van der Molen, bestuursleden van de KNRB, lichten het toe.  

Het Northwave NK Roeien komt ter vervanging van het huidige NK klein senioren en NK groot senioren en betreft een tweedaags evenement met een compact en gericht programma. Het NK is bedoeld voor Senioren. 

Zichtbaarheid van de roeisport en innovatie 

“De afgelopen jaren is de roep vanuit roeiend Nederland voor een nieuw NK steeds groter geworden,” zegt Wouter van Groeningen, Commissaris Evenementen. Hij vervolgt: “De huidige NK-titels hebben minder waarde omdat TeamNL Roeien niet meedoet. TeamNL Roeien was weinig zichtbaar op de Nederlandse wedstrijden en andere roeiers konden zich niet meten aan het niveau van de roeiers van TeamNL. Ook zorgt een splitsing in NK Klein en NK Groot voor minder exposure van de roeisport in Nederland.” 

Hielko van der Molen, Commissaris Marketing- en Communicatie, benadrukt de potentie voor vernieuwing in de wedstrijdopzet: “De wedstrijdopzet is in de basis de traditionele 2 kilometer met dezelfde nummers, maar we denken ook na over verschillende mogelijkheden zoals alternatieve afstanden en vormen.” Hij voegt toe: “Dat biedt de mogelijkheid om het onderscheidend karakter van de wedstrijd en de roeisport als geheel te vergroten ten opzichte van de wedstrijden die er dichtbij liggen in de kalender. Daarnaast biedt het partnership met Northwave Cyber Security ook een platform voor verdere innovatie en attractiviteit van roeien als kijksport. Dit is iets wat door World Rowing actief ondersteund wordt en zorgt ervoor dat landelijke media als de NOS bereid is om het nieuwe NK live uit te gaan zenden.” 

We willen met deze opzet de komende jaren de roeisport dichter bij de Nederlanders brengen

Hielko van der Molen, Commissaris Marketing- en Communicatie

Flexibiliteit als leidraad

“Voor TeamNL Roeien is het belangrijk om deel te nemen aan het NK passend binnen de internationale roeikalender. De agenda van de toproeiers vormde de primaire leidraad in deze datumkeuze,” legt Wouter uit. Deze flexibele aanpak en het feit dat het programma zal afwijken van een traditionele wedstrijd, betekent ook dat deze opzet van het NK niet past tijdens een bestaande nationale wedstrijd. Wouter vervolgt: “De gekozen datum lijkt voor de topsport de komende drie jaar het meest geschikt, maar in de toekomst houden we rekening met mogelijke wijzigingen in de internationale kalender van World Rowing.”  

Hielko benadrukt de uitdagingen van het plannen van evenementen in een druk schema: “De realiteit is dat het twee belangrijke evenementen, het nieuwe NK en de Varsity, in een kort tijdsbestek betreft en dat dit kan schuren.” Desondanks blijft de wens om een vernieuwd NK te organiseren sterk. “Het is zaak om te zorgen dat dit neveneffect geminimaliseerd wordt,” zegt Hielko. “We zijn hierover in gesprek met de wedstrijdorganisatie van de Varsity en staan actief open voor suggesties om de wedstrijden zo onderscheidend mogelijk te houden voor zowel de deelnemers als het publiek. We zullen hiervoor ook nog actief een inspraakmoment organiseren, zoals ook onze verenigingen suggereren”, vult Wouter aan. 

“We willen met deze opzet de komende jaren de roeisport dichter bij de Nederlanders brengen. En tegelijkertijd zorgen we dat de beste roeiers van Nederland, inclusief TeamNL, samen aan de start liggen. Waarmee we ook junioren en de rest van Nederland de kans geven om jaarlijks hun helden of iconen van dichtbij te kunnen aanschouwen. Hielko voegt toe dat we dankbaar zijn dat een partner als Northwave Cyber Security ons helpt om dit evenement komende jaren mogelijk te maken en te laten groeien.