roeien.nl knrb.nl KNRB store
Mijn RoeienMijn Vereniging
Nieuws Artikel

In memoriam: Carel van den Driest

Onlangs heeft de KNRB het verdrietige bericht ontvangen dat Carel van den Driest, voormalig voorzitter van de KNRB, op 13 oktober 2023 jl. op 75 jarige leeftijd is overleden.

Carel van den Driest is in zijn studententijd begonnen met roeien bij G.S.R. Aegir in Groningen. Tijdens zijn werk heeft hij een periode in Singapore gewoond, waar hij een bijzondere prestatie heeft neergezet: hij werd kampioen van Zuidoost Azië in de skiff. Hier was hij erg trots op. Van 1997 tot 2003 was Carel van der Driest voorzitter in het bestuur van de KNRB. Gedurende zijn tijd als voorzitter was hij een ervaren bestuurder met humor. Met zijn ervaren rol gaf hij veel ruimte aan de overige bestuursleden en stond hij altijd paraat om hen met advies bij te staan. Onder zijn voorzitterschap en vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid is de realisatie van de verbreding van de Bosbaan tot stand gekomen. Dankzij deze verbreding in 2001 van 92 tot 118 meter, voldeed de Bosbaan aan de eisen voor een internationale wedstrijdbaan.

“Roeien is de rode draad in mijn leven.”

– Carel van den Driest voor Het FD door Jacqueline Bosboom.

Voordat Carel van den Driest voorzitter werd van de KNRB, heeft hij de functies Commissaris Materiaal en Voorzitter in het bestuur van K.R.&Z.V. ‘De Maas’ bekleed. Bij K.R.&Z.V. ‘De Maas’ roeide hij jarenlang (sinds 1987) in een actieve en invloedrijke veteranen acht. Ze noemden zich de Drie-B-Acht en stapten ieder weekend trouw samen de boot in. Daarnaast stimuleerde Carel leden van K.R.&Z.V. ‘De Maas’ in het meedoen met wedstrijden en het opzetten van nieuwe initiatieven binnen de vereniging. Met zijn netwerk heeft hij veel betekend voor K.R.&Z.V. ‘De Maas’ en de roeisport in het algemeen. Zo werd in deze periode onder andere de organisatie van de Koninklijke Holland Beker door K.R.&Z.V. ‘De Maas’ overgenomen van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging in Muiden. Vorig jaar heeft Carel van den Driest als gevolg van Parkinson zijn geliefde roeisport achter zich moeten laten.

De KNRB wenst nabestaanden, familie en vrienden van Carel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Headerfoto: Bas Czerwinski

De Drie-B-Acht tijdens de Head of the River Amstel 2013. Carel op plaats 6. Foto: © Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com